«Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή, αν είχαμε τη ραγδαιότητα της Βαλένθια ή του ''Ιανού'' ή του ''Daniel'', καταλαβαίνετε ότι οι υποδομές μας δεν μπορούν να αντέξουν», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Ευθύμιος Λέκκας: Για τα θέματα των πλημμυρών

«Δεν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία, με την έννοια ότι αν βρέξει θα πλημμυρίσει. Το θέμα είναι πόσο θα βρέξει και τι χαρακτηριστικά θα έχει μια πιθανή καταιγίδα. Δηλαδή, πόσο θα είναι το ύψος της βροχής, ποια θα είναι η ραγδαιότητα της βροχής, αν όλο αυτό θα γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα ή σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν οι τρέχουσες διαδικασίες που μπορούν να γίνουν, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων ή η διάνοιξη των μεγάλων ποταμών ή ο καθαρισμός των μπάζων, τα οποία φράζουν συνήθως τα υδατορεύματα, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή, αν είχαμε τη ραγδαιότητα της Βαλένθια ή του ''Ιανού'' ή του ''Daniel'', καταλαβαίνετε ότι οι υποδομές μας δεν μπορούν να αντέξουν», ανέφερε.

Και συνέχισε:«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φυσικά φαινόμενα όταν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Είναι βέβαιο ότι αν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα φυσικά φαινόμενα, ακυρώνεται ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα».

«Αν πέσει μεγάλη βροχή, τότε τα περιθώρια αντίδρασης στην πόλη μας είναι λίγα»

«Αν πέσει πολύ έντονη και μεγάλη βροχή σε ύψος, τότε τα περιθώρια αντίδρασης στην πόλη μας είναι λίγα, γιατί την έχουμε χτίσει όπως την έχουμε χτίσει. Μια έρευνα που έχουμε κάνει φανερώνει ότι έχουμε περίπου 200 υδατορεύματα μέσα στην Αττική, από αυτά αν αντικρίζουμε τα 5, είναι ζήτημα. Είναι κλειστά ή εξαφανίστηκαν, άρα δεν είναι μόνο ο Κηφισός. Είναι ότι σε οποιοδήποτε σημείο και να πέσει πολύ νερό λόγω του τρόπου ανάπτυξης της πόλης, που δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι όλες οι πόλεις της Ευρώπης, θα υπάρχουν ζημιές», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Η συχνότητα έχει αλλάξει, η ένταση έχει αλλάξει»

«Δεν ισχύουν τα στατιστικά που είχαμε λόγω της κλιματικής κρίσης, έχουμε να κάνουμε με μια διατάραξη των όσων ξέραμε μέχρι τώρα. Η συχνότητα έχει αλλάξει, η ένταση έχει αλλάξει, τα φαινόμενα είναι πιο καταστροφικά, συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι κάθε 10, 20, 50 χρόνια. Το φαινόμενο του ''Daniel'' είναι φαινόμενο της χιλιετίας, το φαινόμενο του ''Ιανού'' ήταν φαινόμενο της χιλιετίας κι όμως έχουμε δύο φαινόμενα στην ίδια περιοχή μέσα σε τρία χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε με πλήρη διατάραξη των συστημάτων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Λέκκας.