Πώς είδε το Μαξίμου την εκλογή Τραμπ σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική και στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τα σταθερά θεμέλια μιας δυνατής σχέσης
"Η Ευρώπη αγωνιά"
Η Ελλάδα έχει θεωρητικά έναν παραπάνω λόγο προβληµατισµού, την καλή προσωπική σχέση του µε τον Ταγίπ Ερντογάν
«Σας ανησυχεί το ενδεχόµενο εκλογής του Ντόναλντ Τραµπ;». Η ερώτηση απευθυνόταν σε ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, πριν ανοίξουν οι κάλπες στις Ηνωµένες Πολιτείες. «Γιατί να µας ανησυχεί;», ήταν η αυθόρμητη απάντηση.
Η Ευρώπη αγωνιά κυρίως για την αναµενόµενη αύξηση δασµών και για τη στάση που θα τηρήσει ο επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ στον πόλεµο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει θεωρητικά έναν παραπάνω λόγο προβληµατισµού, την καλή προσωπική σχέση του µε τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ο συνοµιλητής µας από την κυβέρνηση αποδοµεί το επιχείρηµα αυτό: Θυµίζει την ανοιχτή απειλή το 2019 του προέδρου Τραµπ για την τουρκική οικονοµία ως αντίποινα για τη στάση του Ερντογάν στο Κουρδικό («Θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την οικονοµία της Τουρκίας»), τη ρήξη Αγκυρας-Ουάσινγκτον έναν χρόνο νωρίτερα εξαιτίας της κράτησης του πάστορα Μπράνσον και την κάθετη πτώση τότε της τουρκικής λίρας µετά τις απειλές Τραµπ, αλλά και την αποποµπή της Τουρκίας από το πρόγραµµα των µαχητικών αεροσκαφών F-35 που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Τραµπ.
Η Αθήνα εκτιµά ότι ο Ντόναλντ Τραµπ είναι ένας πολιτικός που πρώτα κοιτάει το εµπορικό και οικονοµικό συµφέρον της χώρας του κι έπειτα βάζει τις προσωπικές φιλίες και σχέσεις.
Η Ελλάδα έχει αυτήν τη στιγµή συµφωνία για τα µαχητικά πέµπτης γενιάς F-35, αναβαθµίζει τα F-16 της Πολεµικής Αεροπορίας στην κορυφαία έκδοση Viper, διαπραγµατεύεται τη συµµετοχή της στο πρόγραµµα ναυπήγησης των φρεγατών Constellation, ενώ παρέλαβε πρόσφατα τρία ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo και περιµένει του χρόνου άλλα τέσσερα.
Κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Το σπουδαιότερο, ωστόσο, στοιχείο που δίνει βάθος στις σχέσεις των δύο χωρών και περισσότερη αυτοπεποίθηση στην Αθήνα είναι η γεωπολιτική και στρατηγική αναβάθµιση της Ελλάδας, ιδίως µετά τους πολέµους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η Αλεξανδρούπολη, µε την προσθήκη και του FSRU, γίνεται κοµβικό σηµείο για τη µεταφορά ενέργειας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ µε αρµοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε πρόσφατα στον λεγόµενο Κάθετο ∆ιάδροµο, που µπορεί να φτάνει από την Ελλάδα µέχρι και την Ουκρανία, και χαρακτήρισε το συγκεκριµένο έργο ως «θεµελιώδες για τον στόχο της οικοδόµησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των ∆υτικών Βαλκανίων µέχρι την Ουκρανία». Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έκανε λόγο για «ηγετική θέση» της Ελλάδας στην ενεργειακή µετάβαση, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή στήριξη της Ουάσινγκτον στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να καταστήσει τη χώρα µας ενεργειακό κόµβο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ήδη ακόµη πριν από το ξέσπασµα των δύο πολέµων, ανώτατος παράγοντας του Στέιτ Ντιπάρτµεντ της κυβέρνησης Τραµπ έλεγε χαρακτηριστικά, αναφερόµενος στη Σούδα, ότι «µεταξύ του Νόρφολκ (σ.σ.: η µεγαλύτερη ναυτική βάση του κόσµου, στη Βιρτζίνια) και του Περσικού Κόλπου δεν υπάρχει άλλη βάση ελλιµενισµού αεροπλανοφόρου, µε στρατιωτικό αεροδρόµιο δίπλα». Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.∆. την τελευταία πενταετία δεν αφορά την οικοδόµηση σχέσεων µόνο µε τον Λευκό Οίκο, αλλά και µε τον Λόφο του Καπιτωλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει µεγάλο βάρος στις επαφές και στην ανοιχτή επικοινωνία και µε τη Γερουσία και µε τη Βουλή των Αντιπροσώπων (που συναποτελούν το Κογκρέσο), µε ανθρώπους-κλειδιά τόσο των ∆ηµοκρατικών όσο και των Ρεπουµπλικανών. Μέσα σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται, για παράδειγµα, η φιλοξενία και το πρωινό εργασίας στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά πριν από έναν µήνα µε οµάδα γερουσιαστών του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος, που συµµετέχουν, µεταξύ άλλων, στις επιτροπές κατανοµής πόρων, πληροφοριών και ενέργειας της Γερουσίας των ΗΠΑ.
*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»