Με λαχτάρα μικροί και μεγάλοι περιμένουν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει και ήδη έχουν στολιστεί καταστήματα, δρόμοι, βιτρίνες, αλλά και σπίτι. Θα πρέπει όμως να κάνουμε και την… πνευματική μας προετοιμασία για να υποδεχθούμε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η προετοιμασία αυτή έχει να κάνει με την διατροφή και είναι η νηστεία που πρέπει να κάνουμε.

Η νηστεία αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκειά της δεν καταλύεται το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά. Αντίθετα, για τις πρώτες 33 ημέρες της (που συμβολίζουν τα χρόνια της ζωής του Ιησού Χριστού), δηλαδή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, έχουμε κατάλυση ιχθύος όλες τις μέρες, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Το ψάρι επίσης καταλύεται στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) οποιαδήποτε ημέρα κι αν πέσει. Από τις 18 έως τις 23 Δεκεμβρίου έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

Την τελευταία ημέρα της νηστείας (24η Δεκεμβρίου), παραμονή Χριστουγέννων, τηρείται αυστηρή νηστεία, εκτός κι αν πέσει Σαββατοκύριακο, οπότε έχουμε κατάλυση οίνου και ελαίου.