Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει την Ελλάδα λόγω της κλιματικής κρίσης. Ήδη λίμνες, ποτάμια και φράγματα έχουν αρχίσει να στεγνώνουν.

Η ανομβρία και η αύξηση της κατανάλωσης νερού στα νησιά λόγω τουρισμού είναι οι παράγοντες που επιτείνουν την κατάσταση.


*Διαβάστε ακόμα: Λιτανείες σε πολλές περιοχές για την ανομβρία - Προσεύχονται για να βρέξει (Εικόνες & Βίντεο)


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5jyrj4ptn0x)



Λειψυδρία: «Καμπανάκι» στην Κέρκυρα - Τι συμβαίνει 

Ανάμεσα στα νησιά που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας είναι και η Κέρκυρα, με τους υπόγειους υδάτινους πόρους να εξαντλούνται μέρα με τη μέρα. Γεωλόγοι προειδοποιούν ότι σε αυτό συντελούν, από τη μία, οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες, και από την άλλη η αύξηση της κατανάλωσης που προκαλεί ο τουρισμός.

«Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση, σε μία περιφέρεια που κατά τη θερινή περίοδο δέχεται πάνω από τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Τρεπεκλής, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επισημαίνοντας ότι το 2000 το ζητούμενο ήταν η ποιότητα του νερού, ενώ σήμερα γίνεται λόγος για έλλειψη.

Ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε να προχωρήσει άμεσα το έργο της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, όπως επίσης να δρομολογηθεί και η αναβάθμιση του δικτύου των κεντρικών αγωγών της πόλης της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρχικός σχεδιασμός που αφορούσε την κατασκευή φραγμάτων ίσως πρέπει να επαναξιολογηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης όσο και τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης του νησιού.