Μετά την απόφαση της Οικονοµικής Εισαγγελίας να «βγάλει τις κουκούλες» από τους προστατευόµενους µάρτυρες στην υπόθεση της Novartis και να αποκαλύψει τις πραγµατικές τους ταυτότητες, η Μαρία Μαραγγέλη και ο Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις µε την ιδιότητα των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων για όσα καταλόγισαν στις καταθέσεις τους στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξαν στο σκάνδαλο.

Οι πρώην µάρτυρες καλούνται τις επόµενες µέρες να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήµατα της ψευδούς καταµήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης, για τα οποία είχαν υποβληθεί µηνύσεις από πολιτικά πρόσωπα, µεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Συνολικά, από το αρχείο οι εισαγγελικές Αρχές ανέσυραν 21 µηνύσεις των πολιτικών σε βάρος των πρώην προστατευόµενων µαρτύρων.

Οι δύο πρώην κουκουλοφόροι µάρτυρες, µετά την άρση της προστασίας τους, βρίσκονται πλέον ένα βήµα -µετά την κλήση τους να δώσουν εξηγήσεις µε την ιδιότητα των υπόπτων-, πριν καταστούν κατηγορούµενοι, καθώς µετά την παροχή εξηγήσεων οι αρµόδιες εισαγγελικές Αρχές θα αξιολογήσουν τα δεδοµένα και θα προχωρήσουν στα επόµενα ποινικά βήµατα για την εν λόγω υπόθεση. Και αυτό ενώ σε έναν χρόνο περίπου παραγράφονται οι πληµµεληµατικές κατηγορίες που τους αποδίδονται. Σε κάθε περίπτωση βασικό ζητούµενο των πολιτικών προσώπων είναι οι δύο πρώην «κουκουλοφόροι» µάρτυρες να αποκαλύψουν ποιος ή ποιοι και για ποιο λόγο τούς έβαλαν να τους στοχοποιήσουν.

Στην περίπτωση µάλιστα που εκείνοι υποδείξουν τα πρόσωπα αυτά, οι πολιτικοί ενδέχεται να αποσύρουν τις αγωγές και τις µηνύσεις, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυµίζεται πως η υπόθεση της Novartis ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές του 2018, όταν από την τότε Εισαγγελία ∆ιαφθοράς διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος στη Βουλή και µέσα σε λίγες ώρες έγιναν γνωστά τα ονόµατα των δέκα πολιτικών προσώπων που είχαν εµπλέξει στο σκάνδαλο οι τότε προστατευόµενοι µάρτυρες, λέγοντας πως δωροδοκήθηκαν από τη φαρµακοβιοµηχανία. Τα πολιτικά πρόσωπα εξαρχής ζητούσαν την αποκάλυψη της ταυτότητας του «Μάξιµου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση».

Άλλωστε τα στοιχεία τους είχαν διαρρεύσει σχεδόν ταυτόχρονα µε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ενώ και ο πρώην προστατευόµενος µάρτυρας καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης τα είχε αναφέρει σε µήνυσή του, η οποία είχε κατατεθεί το 2019. Σε κάθε περί πτωση, ο δρόµος προκειµένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόµενων µαρτύρων ώστε να κληθούν να λογοδοτήσουν για όσα καταλόγισαν σε βάρος των πολιτικών προσώπων άνοιξε µετά την ψήφιση τον Μάιο διάταξης από το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, µε την οποία προβλέφθηκε η δυνατότητα του αρµόδιου εισαγγελέα να ανακαλεί το καθεστώς προστασίας.