Η εφαρμογή Safe Youth είναι μια πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με στόχο την προστασία των ανηλίκων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης για την καταπολέμησε των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων.

Ο λόγος για την εφαρμογή SAFE.YOUth είναι ελεύθερα διαθέσιμη στα Play και App Stores των smartphones με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS, στο λογαριασμό «Hellenic Republic». Μπορεί οποιοσδήποτε με ηλικία άνω των 12 ετών να την εγκαταστήσει δωρεάν στη συσκευή του.

Τι περιλαμβάνει η εφαρμογή SAFE.YOUth

Η εφαρμογή SAFE.YOUth περιλαμβάνει τις εξής λειτουργίες:

Emergency Button

Υποβολή καταγγελίας μέσω του gov.gr

Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής «100»

Επικοινωνία με τη Γραμμή Καταγγελιών για ανηλίκους «10201»

Ενημερωτικό υλικό

Για την ενημέρωση όλων των χρηστών, σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των ανηλίκων, αλλά και για αναφορά - καταγγελία περιστατικών με θύματα ή/και παραβάτες ανηλίκους, δίνεται η δυνατότητα απευθείας τηλεφωνικής σύνδεσης με την γραμμή 10201. Η τηλεφωνική Γραμμή για θέματα ανηλίκων 10201 είναι πανελλαδικής εμβέλειας για την υποδοχή καταγγελιών και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα πρόληψης της παραβατικότητας και προστασίας των ανηλίκων.

Το Τηλεφωνικό Κέντρο της γραμμής 10201 είναι 24ωρης λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα και το αστυνομικό προσωπικό που το στελεχώνει είναι έτοιμο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και να διαχειριστεί οποιαδήποτε καταγγελία.

Η εφαρμογή SAFE.YOUth

Η απόφαση για τη λειτουργία της πλατφόρμας δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

1. Χρήστες της εφαρμογής είναι ενήλικα και ανήλικα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο έτος (12ο) της ηλικίας τους και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Για την υποβολή της αναφοράς από φυσικό πρόσωπο είναι απαραίτητη η κατοχή τηλεφωνικής συσκευής με αριθμό κινητού τηλεφώνου σε ισχύ ή/και η κατοχή έγκυρης διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

2. Διαδικασία υποβολής της αναφοράς: 1. Με την είσοδο στην εφαρμογή ο χρήστης δηλώνει εάν είναι ανήλικος ή ενήλικος. Στη συνέχεια καταχωρίζει τα στοιχεία τα οποία αφορούν το περιστατικό καθώς και τα εμπλεκόμενα σε αυτό φυσικά πρόσωπα. Η αναφορά περιλαμβάνει στοιχεία του ανήλικου θύματος ή θύτη, τα οποία μπορεί να είναι ταυτοποιητικά (επώνυμο, όνομα, ηλικία κ.λπ.) ή και περιγραφικά. Επιπλέον, περιλαμβάνει τον τόπο, τον χρόνο, τον τρόπο τέλεσης και την συχνότητα του περιστατικού με θύμα ή δράστη ανήλικο.

Ο χρήστης δύναται να παρέχει επιπρόσθετες πληροφορίες που σχετίζονται με την αναφορά καθώς και να δηλώσει εάν έχει αναφέρει το περιστατικό σε αστυνομική αρχή ή εισαγγελία εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας. 2. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα επιλογήςμεταξύ επώνυμης ή μη αναφοράς. Στις επώνυμες αναφορές συμπληρώνονται τα προσωπικά στοιχεία του καταγγέλλοντος, όπως επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και ημερομηνία γέννησης, καθώς και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Σε περίπτωση μη επώνυμης αναφοράς, συμπληρώνεται από τον χρήστη ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Και στις δύο περιπτώσεις παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη προσθήκης περαιτέρω στοιχείων και λεπτομερειών επικοινωνίας στην ένδειξη «ειδικό αίτημα επικοινωνίας».

Τα στοιχεία επικοινωνίας που καταχωρίζονται σε κάθε περίπτωση, κοινοποιούνται μόνο στην Ελληνική Αστυνομία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην περίπτωση που απαιτηθεί επικοινωνία με τον χρήστη για την καλύτερη διερεύνηση του περιστατικού.

3. Για την οριστική υποβολή της αναφοράς ο χρήστης καταχωρίζει στο σύστημα κωδικό μιας χρήσης (ΟΤP Password) που λαμβάνει στον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καταχωρίσει στην εφαρμογή ως μέσα επικοινωνίας. 4. Η υποβαλλόμενη αναφορά, φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 και συγκεκριμένα: α) Μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR και β) εγκεκριμένη ή προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 5. Μετά την υποβολή της αναφοράς στην εφαρμογή, αυτή αποστέλλεται στο Πληροφοριακό Σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (“Police on line”) και στη θυρίδα της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

4. Η ηλεκτρονική εφαρμογή διαλειτουργεί με τα αναγκαία πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., την Πολιτική Ορθής Χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ιδίως με: Πληροφοριακό Σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας (“Police on line”). Η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση να εκδώσει οδηγίες για την ασφαλή διαχείριση και χρήση της θυρίδας της αρμόδιας υπηρεσίας υποδοχής των αναφορών από το προσωπικό της.