Mε βασικό όπλο στη διπλωματική τους φαρέτρα τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», η Ελλάδα και η Τουρκία προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες φιλίας, όσο αναζητούν κοινό έδαφος για να προχωρήσουν μελλοντικά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κορωνίδα της «θετικής ατζέντας» είναι η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, της πολιτικής προστασίας και του τουρισμού. Ως προς το τελευταίο, τους τελευταίους μήνες «τρέχει» -με μεγάλη επιτυχία- το πιλοτικό πρόγραμμα για τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο λόγος για τη γνωστή και ως visa-express.


Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» φέρνουν στο φως της δημοσιότητας αποκλειστικά στοιχεία για τις βίζες που έχουν χορηγηθεί έως τώρα στα εν λόγω νησιά και αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Αθήνας και της Αγκυρας για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα αυτόν. Από ελληνικής πλευράς και με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε για το τρέχον έτος η εφαρμογή αυτού του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων στα σύνορα, με στόχο τη διευκόλυνση των επισκέψεων Τούρκων υπηκόων και των οικογενειών τους.



Visa Express: Πιο δημοφιλής προορισμός η Λέσβος, ακολουθούν Ρόδος και Χίος - Αποκλειστικά στοιχεία των «Παραπολιτικών»

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει 12μηνη διάρκεια και εφαρμόζεται σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα σε: Λέσβο, Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Χίο, Σάμο, Λέρο, Λήμνο, Σύμη και Μεγίστη. Ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πάρει visa είτε για μία ημέρα, για αυθημερόν επίσκεψη δηλαδή, είτε για έως και επτά ημέρες.

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, είναι αφενός η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία προς τη χώρα μας και αφετέρου η διεύρυνση των σχέσεων των πολιτών των δύο χωρών. Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία που περιήλθαν εις γνώσιν των «Π» και δημοσιεύονται σήμερα προκύπτει ότι ο στόχος επετεύχθη. Μέχρι στιγμής, από την «πρεμιέρα» της εφαρμογής του μέτρου μέχρι και την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έχουν χορηγηθεί συνολικά 104.733 βίζες. Το νούμερο αυτό αφορά όλα τα νησιά.

Πιο δημοφιλής προορισμός φαίνεται πως είναι η Λέσβος, καθώς για το συγκεκριμένο νησί έχουν χορηγηθεί 27.614 θεωρήσεις. Ακολουθεί η Ρόδος -διαχρονικά αγαπημένο νησί των Τούρκων λόγω (και) γεωγραφικής εγγύτητας- με 24.906 και η Χίος με 24.823 θεωρήσεις. Επονται Κως, Μεγίστη, Κάλυμνος και Λέρος. Προς το παρόν, δεν έχει εκδοθεί visa για τη Σύμη.

tourkoi_visa


Τα διπλωματικά οφέλη

Από όλη αυτή τη διαδικασία δεν επωφελούνται μόνο οι τοπικές κοινωνίες σε οικονομικό επίπεδο, αλλά προκύπτουν και πολιτικά οφέλη. Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών οραματίστηκαν και επιτέλους κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα project. Δύσκολο επίτευγμα, δεδομένων των συχνών ελληνοτουρκικών εντάσεων, που απορρέουν από τις ιστορικές διαφορές μας και την τουρκική διγλωσσία. Σημειωτέον, οι επόμενοι γύροι της «θετικής ατζέντας» και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, τότε θα συζητηθεί εκ νέου το μέτρο της visa-express και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής του και σε άλλα νησιά. Αυτή θα είναι μια πρόβα για τα ελληνοτουρκικά ραντεβού που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αναμένεται να συμπέσουν σε δύο διεθνή φόρα τον επόμενο μήνα. Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, και στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα γίνει στη Μάλτα, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Προσώρας, δεν έχει «κλειδώσει» διμερής συνάντηση, ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι δύο ομόλογοι θα συνυπάρξουν. Είτε σε μία από τις δύο συνόδους είτε και στις δύο. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) ΕλλάδαςΤουρκίας, παρουσία των δύο ηγετών, στην Αγκυρα.

Φαίνεται πως το μέτρο της visa θα είναι σίγουρα στην ατζέντα. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να εξάρουν τη διπλωματική συμβολή του, μιας και κατά τα άλλα δεν έχουν γίνει πολλά απτά βήματα στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς τις ΗΠΑ, «καίγεται» να δώσει στο δυτικό ακροατήριο δείγματα καλής διαγωγής. Σημασία, όμως, έχει να μη μείνει στα λόγια. Να μην επαναληφθούν, δηλαδή, επεισόδια σαν αυτό της Κάσου, ενόψει και της συνέχειας των ερευνών του «Ievoli Relume», για τις οποίες πάντως δεν έχει οριστεί ημερομηνία, ούτε έχει εκδοθεί NAVTEX. Διότι, αν φτάσουμε ξανά κοντά σε κάποιο επεισόδιο, τι νόημα έχουν τα... φιλειρηνικά μέτρα τύπου visa;

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 17.11.2024