Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης προχώρησε η Ασφάλεια Πατρών, η οποία διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος πολιτών με τη δημιουργία ψεύτικων ηλεκτρικών καταστημάτων.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερα άτομα, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά, σύμφωνα με την Αστυνομία, τις 523.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, απάτη που το όφελος ξεπερνά τις 120.000 ευρώ κατ' εξακολούθηση και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι ίδιες κατηγορίες, βαρύνουν ακόμα 12 άτομα, (πέντε γυναίκες και επτά άνδρες), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

Πάτρα: Πώς δρούσαν τα μέλη της οργάνωσης

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, δημιούργησαν και διαχειρίστηκαν εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα, πωλώντας επώνυμα προϊόντα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε χαμηλότερες τιμές έναντι των γνησίων, προσελκύοντας υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι διαπίστωναν κατά την παραλαβή των δεμάτων, ότι περιείχαν προϊόντα ευτελούς αξίας.

Οι ρόλοι που κατείχαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν διακριτοί και λειτουργούσαν ως «δίχτυ» προστασίας για την τέλεση απατών, όπως, ιδιοκτητών - διαχειριστών ή υπαλλήλων εταιρειών ταχυμεταφορών, του αποθηκάριου και του συσκευαστή.

Επίσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιούργησαν εκτεταμένο δίκτυο 15 εταιρειών, είτε απευθείας ως αποστολείς δεμάτων στις εταιρίες αντικαταβολών, είτε ως συνδεδεμένες με τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, στους οποίους πιστώνονταν οι αντικαταβολές των δεμάτων από τις εταιρίες ταχυμεταφορών.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, απέστειλαν τουλάχιστον 12.990 δέματα σε πολίτες οι οποίοι έπεσαν θύματα απάτης, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 523.618 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους των κατηγορούμενων, βρέθηκαν 3.932 δέματα με προϊόντα, 13.350 ευρώ, 210 δολάρια, 30 χρυσές λίρες Αγγλίας και 200 Λεκ Αλβανίας, μεγάλος αριθμός ψηφιακών συσκευών και καρτών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μία ατζέντα με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις.