Για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Πατσογιάννη.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Η κ. Πατσογιάννη, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 17:30, στο Ωδείο Αθηνών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Risk Tool, ένα νέο όπλο που επιστρατεύει η πολιτεία στην υπηρεσία της κοινωνίας για την αντιμετώπιση φαινομένων έμφυλης βίας.

 Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα  Εργαλείο Εκτίμησης Επικινδυνότητας ενδοοικογενειακής βίας  που μπορεί, προλαμβάνοντας τις πιο ακραίες εκφάνσεις της ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας, πριν αυτές εκδηλωθούν, να παρέχει στο θύμα την κατάλληλη καθοδήγηση και προστασία.

Κατερίνα Πατσογιάννη:  «Οι γυναίκες πλέον μιλούν»

 «Είναι δύσκολο να διευκρινίσουμε αν υπάρχει έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ή αν τελικά τώρα αρχίζουν οι γυναίκες να μιλούν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, παγκοσμίως. Σε ότι αφορά στη χώρα μας, οι γυναίκες πλέον βρίσκουν τη δύναμη και καταγγέλλουν. Οι πολιτικές προβολής του θέματος έχουν αποτέλεσμα. Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται πλέον αυτό που βιώνουν από την κακοποιητή τους, αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και τελικά μιλούν.. Όλο αυτό το πλέγμα πολιτικών που εφαρμόζεται, τους παρέχει ασφάλεια».


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 
Κατερίνα Πατσογιάννη.


 «Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας»

«Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Θωρακίζουμε ακόμη περισσότερο την πρόληψη. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντατικοποιεί τις προσπάθειες της και δημιουργεί επιπλέον εργαλεία ενώ συνεργάζεται και με τα συναρμόδια υπουργεία όπως το Προστασίας του Πολίτη το οποίο έχει βελτιώνει συνεχώς τις υπηρεσίες του αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο από την πλευρά του προωθεί νέες διατάξεις και μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο».

 «Υπάρχουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 20 ξενώνες φιλοξενίας»

 «Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας λειτουργούν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 20 ξενώνες φιλοξενίας για τις γυναίκες που θέλουν να καταγγείλουν, να φύγουν από τον κακοποιητή τους αλλά δεν μπορούν να βρουν ασφαλή στέγη, έστω προσωρινά. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η γραμμής SOS 15900 η οποία απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και η οποία είναι 24ωρης λειτουργίας επί 365 μέρες το χρόνο. Πρόκειται για μια γραμμή την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας».