Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών θα λειτουργήσει στην Αθήνα.

Οπως αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραµµατέας της Ακαδηµίας Αθηνών, ακαδηµαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ήδη έχει βρεθεί κτίριο της Ακαδηµίας που αναµένεται να στεγάσει την Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών.n Η Σχολή, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της µέσα στο 2025, έχει ως στόχο να συµβάλει στην προώθηση των κλασικών σπουδών και την προώθηση του διαλόγου µεταξύ των πολιτισµών. Η Σχολή απευθύνεται σε µεταπτυχιακούς και µεταδιδακτορικούς φοιτητές και θα εστιάσει στην έρευνα, µας λέει ο κ. Ζερεφός, ενώ οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα εκµάθησης της κινεζικής γλώσσας στη Σχολή. Στο πλαίσιο της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών θα εξετάζονται θέµατα, µεταξύ άλλων, όπως οι σχέσεις ανάµεσα στον Πλάτωνα και τον Κοµφούκιο, η αρχαία ελληνική τεχνολογία και η αρχαία κινεζική τεχνολογία, ενώ ήδη έχουν πραγµατοποιηθεί από την Ακαδηµία συνέδρια που αφορούν τον Αριστοτέλη και τον Κοµφούκιο, καθώς και συνέδριο στην Κίνα για τον Αριστοτέλη, τον Βούδα και τον Κοµφούκιο.

Η ίδρυση της κινεζικής σχολής ανακοινώθηκε επίσηµα στην έναρξη του Α' Παγκόσµιου Συνεδρίου Κλασικών Σπουδών, που πραγµατοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 8 Νοεµβρίου, και αποτελεί συνέχεια του µνηµονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ακαδηµία Αθηνών µε την Κινεζική Ακαδηµία Κοινωνικών Επιστηµών. Η Ακαδηµία Αθηνών, το κορυφαίο ελληνικό πνευµατικό ίδρυµα, συµµετείχε ενεργά στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Κινεζική Ακαδηµία Κοινωνικών Επιστηµών και το Πανεπιστήµιο Southwest της Κίνας, µε την υποστήριξη της Ακαδηµίας Αθηνών και τη συµµετοχή του υπουργείου Πολιτισµού. Στο συνέδριο συµµετείχαν 485 µελετητές από περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές. Από αυτούς, 186 ήταν διεθνείς επιστήµονες, επιβεβαιώνοντας την παγκόσµια διάσταση του συνεδρίου.

Η Ακαδηµία Αθηνών εκπροσωπήθηκε από εικοσαµελή αντιπροσωπεία τακτικών µελών της και άλλων οµιλητών από ελληνικά ΑΕΙ. Κατά την εναρκτήρια τελετή, ανακοινώθηκε και επίσηµα η ίδρυση της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, σε συνέχεια του µνηµονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι Αρχές της Κινεζικής Ακαδηµίας και της Ακαδηµίας Αθηνών. Οπως τονίζεται από την Ακαδηµία Αθηνών: «Η πρωτοβουλία αυτή σηµατοδοτεί λών της και άλλων οµιλητών από ελληνικά ΑΕΙ. Κατά την εναρκτήρια τελετή, ανακοινώθηκε και επίσηµα η ίδρυση της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, σε συνέχεια του µνηµονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι Αρχές της Κινεζικής Ακαδηµίας και της Ακαδηµίας Αθηνών».

Οπως τονίζεται από την Ακαδηµία Αθηνών: «Η πρωτοβουλία αυτή σηµατοδοτεί ένα σηµαντικό βήµα για τη σύσφιγξη των ακαδηµαϊκών και πολιτιστικών δεσµών µεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Στο συνέδριο, οι Ελληνες συµµετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις µε συναδέλφους από όλο τον κόσµο, προάγοντας, έτσι, την αµοιβαία κατανόηση και τη διάδοση των κλασικών αξιών. Οι παρουσιάσεις και συζητήσεις περιλάµβαναν θέµατα που αφορούσαν τη διαχρονική επίδραση της κλασικής φιλοσοφίας, την εναρµόνιση των κλασικών παραδόσεων µε τη σύγχρονη εποχή και την εφαρµογή των αρχών της κλασικής παιδείας στις προκλήσεις του σηµερινού κόσµου».

Η Ακαδηµία προσβλέπει σε µελλοντικούς διαλόγους που θα συνεχίσουν να γεφυρώνουν την Ανατολή µε τη ∆ύση, συµβάλλοντας στην προώθηση της κλασικής σοφίας για την αντιµετώπιση των σύγχρονων παγκόσµιων προκλήσεων. Η Κινεζική Ακαδηµία, που συστάθηκε το 1977, ήταν η πρώτη ακαδηµαϊκή οργάνωση της Λαϊκής ∆ηµοκρατίας της Κίνας στους τοµείς της φιλοσοφίας και των κοινωνικών επιστηµών. Σήµερα, αποτελείται από 31 ερευνητικά ινστιτούτα και 45 ερευνητικά κέντρα, ενώ έχει στο δυναµικό της περισσότερους από 3.200 ερευνητές.

Στη συνάντηση εργασίας µε τον πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδηµίας, Gao Xiang, στο Πεκίνο, η υπουργός Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, υπογράµµισε ότι η συνδιοργάνωση του Α' Παγκόσµιου Συνεδρίου από την Κινεζική Ακαδηµία Κοινωνικών Σπουδών, τα υπουργεία Πολιτισµού και Τουρισµού της Κίνας, το υπουργείο Πολιτισµού της Ελλάδας και την Ακαδηµία Αθηνών σηµατοδοτεί τη δηµιουργία ενός σηµαντικού φόρουµ διαλόγου ανάµεσα στους κλασικούς πολιτισµούς, στον οποίο η Κίνα και η Ελλάδα µπορούν να συµβάλουν ουσιαστικά.

«Ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισµός, µε τις αρχές και τις αξίες του ο καθένας, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της δυτικής και της ανατολικής σκέψης, αντίστοιχα. Οµως, δεν θα πρέπει να µένουµε µόνο στο παρελθόν, αλλά να εµπνεόµαστε από αυτό και να χτίζουµε ένα δυναµικό παρόν και ένα καλύτερο και βιώσιµο µέλλον», σηµείωσε. Ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδηµίας εστίασε «στις αρχές και αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού και την καθοριστική συµβολή του στον διάλογο των πολιτισµών». Παράλληλα, έγινε εκτενής συζήτηση µε τον πρόεδρο Gao Xiang για το θεσµικό πλαίσιο που διέπει την Κινεζική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας, η οποία αποτελεί τµήµα της Κινεζικής Ακαδηµίας, όπως και για τα προγράµµατα τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν, από το 2025.

Η Σχολή στην Αθήνα, που ιδρύθηκε πριν από λίγους µήνες, ακολουθεί το καθεστώς του Νόµου 4858/2021 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς» και εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισµού. Ο Li Shulei, πρόεδρος της Γραµµατείας της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής του τµήµατος ∆ηµοσιότητας, τόνισε ότι «ο κινεζικός λαός έχει ιδιαίτερους δεσµούς µε τον ελληνικό λαό και τρέφει αληθινά συναισθήµατα φιλίας και εκτίµησης», ενώ υποστήριξε ότι δικαιωµατικά οι δύο χώρες διεκδικούν ηγετικό ρόλο όσον αφορά τη συνεργασία στον τοµέα των κλασικών σ πουδών.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά