Θετική εξέλιξη σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί και ταλαιπωρούσε τους ασθενείς χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης στο ERTNews, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει όλο αυτό το κομμάτι και εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή είναι προς θετική κατεύθυνση: «Τώρα εξαρτάται κάθε φορά για το νοσοκομείο και τις αναμονές που έχει, αλλά και τα περιστατικά τα οποία εμπεριέχονται, δηλαδή αν είναι κάποια ορθοπεδικά με κάποιες αρθροπλαστικές ή αν είναι κάποια άλλα παθολογικά χειρουργικά με κάποιες διαδικασίες οι οποίες μπορεί να παίρνουν χρόνο. Νομίζω όμως σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι μία αποσυμφόρηση του συστήματος».



Γιώργος Πατούλης: Θετική εξέλιξη τα απογευματινά χειρουργεία

Ο Γιώργος Πατούλης πρόσθεσε ότι αν λήξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε και για τα περαιτέρω χειρουργεία να βρεθεί άλλο χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα το δει ώστε να δίνουμε δωρεάν διαδικασία στους ασθενείς μας και από την άλλη πλευρά, προφανώς εκεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ένα voucher για τους ασθενείς, ώστε να μπορούν να διαλέξουν ίσως και κάποιον άλλο χώρο δηλαδή, πέραν του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, κάτι το οποίο νομίζω ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και ο κ. υπουργός μπορεί να το εξετάσουν».

Για το είδος των χειρουργείων που γίνονται το απόγευμα ο Γιώργος Πατούλης είπε: «Είναι σίγουρο ότι είναι περιστατικά τα οποία μπορεί να τους έχουν μειώσει την ποιότητα ζωής. Αντιλαμβάνεστε αν κάποιος ας πούμε πρέπει να χειρουργηθεί για το γόνατο ή το ισχίο του και υπάρχει μια έντονη οστεοαρθρίτιδα του μειώνει τη δυνατότητα της ποιότητάς του να περπατήσει. Μια χολοκυστίτιδα χρόνια μπορεί να είναι μια ογκολογική κατάσταση η οποία μπορεί να έχει βραδεία εξέλιξη, αλλά όσο περνά ο καιρός μπορεί αυτό να επιδεινώσει την ίδια τη ζωή, την υγεία του και τελικά την ίδια τη ζωή. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση όλο αυτό. Βεβαίως θα πρέπει να δούμε τα ωράρια να είναι τέτοια ώστε να μην επιβαρύνεται και ο γιατρός άνω του 48ώρου, που είναι μια νομική μας δέσμευση απέναντι στην Ευρώπη. Και βέβαια οι αναισθησιολόγοι μας, οι οποίοι ξέρουμε ότι έχουμε ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, να μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν ώστε να βοηθήσουν το σύστημα και την αποσυμφόρηση αν θέλετε των χειρουργείων μας».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και τα απογευματινά ιατρεία τα οποία προφανώς συνεχίζονται και τα όποια απογευματινά ιατρεία είναι μέσα από μία αμοιβή. Από την άλλη πλευρά όμως, εφόσον υπάρχουν δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θεωρώ ότι τα επί πληρωμή χειρουργεία δεν θα υφίστανται σε αυτή την τουλάχιστον την περίοδο, εφόσον αυτά τα χρήματα θα διατίθενται μέσα από το υπουργείο, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είπαμε», επισήμανε.

«Προφανώς τα πρωινά χειρουργεία θα γίνονται κανονικά. Διότι μην ξεχνάμε ότι τα πρωινά χειρουργεία μπορεί να έχουν και επείγοντα περιστατικά», εξήγησε.

*Διαβάστε ακόμαΠώληση αντιβιοτικών με το… τσουβάλι χωρίς συνταγή στο διαδίκτυο: Στο ίντερνετ αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5xqkvlumfap)

Έκκληση του Γιώργου Πατούλη για λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών - Οι περισσότερες ιώσεις περνούν με οδηγίες προφύλαξης και όχι με φάρμακα

Ο Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε και στα αντιβιοτικά και τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Όπως είπε, «δυστυχώς η χώρα μας μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν συνταγογραφούσε μικρά αντιβιοτικά. Δηλαδή πήγαινε όποιος ήθελε και έπαιρνε ό,τι αντιβίωση ήθελε και πήγαινε μετά στον γιατρό για να αποπληρώσει το φαρμακείο[…] Και εμείς επί 10 χρόνια στο ΕΔΔΥΠΥ μιλούσαμε για την πολυφαρμακία και έγινε ένα συνέδριο πρόσφατα, το οποίο ανέδειξε μάλιστα ότι δυστυχώς έχουμε και μια πρωτιά με 2.000 θανάτους υπολογίζεται από τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιος μπαίνει στο νοσοκομείο, μπορεί να κολλήσει κάποιο μικρόβιο και να μην έχουμε το όπλο να το αντιμετωπίσουμε. Και τότε δυστυχώς υπάρχει η μοιραία κατάληξη μέσα από σηψαιμία να δημιουργηθεί η απώλεια της ζωής[…]».

Τόνισε τη σημασία του «να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης ότι δεν πάει να πει αν θα σου δώσει κάποιος αντιβίωση, είναι καλός γιατρός. Εάν χρειάζεται θα σου δώσει την αντιβίωση. Και θα σου δώσει οδηγίες. Διότι οι περισσότερες ιώσεις περνούν μέσα από κάποιες οδηγίες προφύλαξης και όχι μέσα από φάρμακα που δεν χρειάζονται να πάρεις».