Παγκόσμια Ημέρα AIDS: "Παραμένει έντονο το στίγμα απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV - Ανεπαρκής η ενημέρωση"
Όλες οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS
"Ο HIV είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το σώμα, ωστόσο δεν αξίζει να τον αφήνουμε να καθορίζει το σύνολο της ζωής και της προσωπικότητάς μας", τονίζει ο Γιώργος Κεράτσας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της "Θετικής Φωνής", του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ωστόσο, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον ιατρικό κλάδο σε σχέση με τη θεραπεία του HIV, η ενημέρωση γύρω από τον ιό παραμένει ανεπαρκής και το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τους ανθρώπους που ζουν με HIV εξακολουθεί να υφίσταται.
*Διαβάστε ακόμα: ΕΟΔΥ: 550 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης - Αυξημένο το ποσοστό με ακαθόριστο τρόπο μόλυνσης
Έτσι, η συγκεκριμένη ημέρα μάς υπενθυμίζει ότι η μάχη για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και την προώθηση της ισότητας στην υγειονομική φροντίδα δεν έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κεράτσα, Υπεύθυνο Επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, «το στίγμα απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV παραμένει πολύ έντονο και το βλέπουμε σε πολλούς τομείς: στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον επαγγελματικό τομέα, στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, στον δημόσιο λόγο, στη γενικότερη αντιμετώπιση της κοινωνίας. Παρακολουθούμε, δηλαδή, συχνά περιστατικά διακρίσεων, ρατσιστικές συμπεριφορές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών, απόρριψη σε φιλικό και ερωτικό επίπεδο, απομόνωση, αναπαραγωγή δημόσιου λόγου που αγγίζει τα όρια του κακοποιητικού. Η ενημέρωση δεν είναι επαρκής, κι αυτό πηγάζει κυρίως από την απουσία ενός μαθήματος σεξουαλικής αγωγής από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, ενός μαθήματος που να είναι έγκυρο, συμπεριληπτικό και που πρέπει να διδάσκεται από ειδήμονες».
Μάλιστα, εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να ταυτίζουν τον HIV με το AIDS. Όπως επισημαίνει ο κ. Κεράτσας, «HIV ονομάζεται ο ιός ανοσοεπάρκειας του ανθρώπου, ο οποίος μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Ο HIV γενικά δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και νοσήματα. Αυτό μακροπρόθεσμα, όταν δεν λαμβάνεται η αντιρετροϊκή αγωγή, μπορεί να οδηγήσει στην ιατρική κατάσταση που ονομάζεται AIDS και που αναφέρεται σε πλήρη εξουθένωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε βαθμό πλέον που το άτομο να αδυνατεί να αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη και μπορεί να οδηγηθεί σε θάνατο. Πρόκειται για μια παρανόηση που ενδεχομένως βασίζεται στα δεδομένα του παρελθόντος (80’s και 90’s) που έχουν μείνει έντονα χαραγμένα στη συλλογική συνείδηση, αλλά έχουν ευτυχώς σήμερα αλλάξει πλήρως».
Πλέον τα άτομα που ζουν με HIV μπορούν να βρίσκονται σε μια πολύ καλή ιατρική κατάσταση, ακολουθώντας αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή, η οποία θέτει υπό έλεγχο τον ιό, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι συνέπειές του στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Τα άτομα που ζουν με HIV έχουν πλέον ένα χρόνιο, απόλυτα διαχειρίσιμο νόσημα και δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για τη κατάσταση AIDS στα άτομα που λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή, σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις. Μάλιστα, ένα άτομο που ζει με τον HIV και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (δηλαδή πολύ χαμηλή ποσότητα του ιού στο αίμα) δεν μπορεί να τον μεταδώσει, ακόμα και κάνοντας σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζουμε U=U (undetectable = untransmittable, μη ανιχνεύσιμο = μη μεταδοτικό). Η επιστήμη έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα, και είναι κρίμα που συχνά αυτό δεν αντανακλάται στην κοινωνία», σημειώνει ο κ. Κεράτσας.
Η «Θετική Φωνή», έχοντας ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα, στηρίζει τα άτομα που ζουν με HIV.
Συγκεκριμένα, υπάρχει η υπηρεσία ενδυνάμωσης, η οποία παρέχει ενημέρωση για οτιδήποτε μπορεί να αφορά ένα άτομο που ζει με HIV, όπως είναι τα φάρμακα, τα νοσοκομεία, οι γιατροί, η ασφαλιστική κάλυψη, η σύνταξη, τα νέα δεδομένα, οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων κ.ο.κ.
Ακόμα, υπάρχουν ομάδες αλληλοβοήθειας («Positive Point»), παρέχεται δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη βραχείας διάρκειας, ενώ συχνά πραγματοποιούνται και ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, μέσω των κέντρων πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint, η «Θετική Φωνή» έχει ετοιμάσει πολλές δράσεις εξέτασης για τον HIV σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικά, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 16:00, έξω από το κατάστημα MAC Cosmetics στην Ερμού (Αθήνα) και στο γυάλινο περίπτερο δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη), θα παρέχονται δωρεάν, πολύ γρήγορες και εμπιστευτικές εξετάσεις, ενώ τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου κάτι ανάλογο θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 11:00 έως τις 15:00, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα για δωρεάν έλεγχο για HIV (αλλά και ηπατίτιδα B & C και σύφιλη), καθώς και για συμβουλευτική σχετικά με θέματα σεξουαλικής υγείας, υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα κέντρα Checkpoint στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο κόσμος μπορεί να κλείσει ραντεβού στο booking.mycheckpoint.gr. Πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη και εύκολη, αλλά συνάμα εξαιρετικά σημαντική εξέταση.
Τελετή μνήμης για τα θύματα της επιδημίας HIV/AIDS
• Κυριακή 01/12/2024, 17.30, Πλατεία Μοναστηρακίου
Με κεντρικό σύνθημα το «Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ» ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους/ όσες χάθηκαν από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες/ουσες θα ανάψουν κεριά στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας, που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο ανάμνησης για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS.
«Ο HIV είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το σώμα, το οποίο ούτως ή άλλως είναι φθαρτό και ευάλωτο σε κάθε είδους μικρόβιο και λοίμωξη. Δεν αξίζει να τον αφήνουμε να καθορίζει το σύνολο της ζωής και της προσωπικότητάς μας», καταλήγει ο κ. Κεράτσας.
*Διαβάστε ακόμα: ΕΟΔΥ: 550 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης - Αυξημένο το ποσοστό με ακαθόριστο τρόπο μόλυνσης
Έτσι, η συγκεκριμένη ημέρα μάς υπενθυμίζει ότι η μάχη για την εξάλειψη των προκαταλήψεων και την προώθηση της ισότητας στην υγειονομική φροντίδα δεν έχει τελειώσει.
«Παραμένει έντονο το στίγμα απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV - Απαραίτητο το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κεράτσα, Υπεύθυνο Επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 2009, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, «το στίγμα απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV παραμένει πολύ έντονο και το βλέπουμε σε πολλούς τομείς: στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον επαγγελματικό τομέα, στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, στον δημόσιο λόγο, στη γενικότερη αντιμετώπιση της κοινωνίας. Παρακολουθούμε, δηλαδή, συχνά περιστατικά διακρίσεων, ρατσιστικές συμπεριφορές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών, απόρριψη σε φιλικό και ερωτικό επίπεδο, απομόνωση, αναπαραγωγή δημόσιου λόγου που αγγίζει τα όρια του κακοποιητικού. Η ενημέρωση δεν είναι επαρκής, κι αυτό πηγάζει κυρίως από την απουσία ενός μαθήματος σεξουαλικής αγωγής από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, ενός μαθήματος που να είναι έγκυρο, συμπεριληπτικό και που πρέπει να διδάσκεται από ειδήμονες».Μάλιστα, εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης, πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να ταυτίζουν τον HIV με το AIDS. Όπως επισημαίνει ο κ. Κεράτσας, «HIV ονομάζεται ο ιός ανοσοεπάρκειας του ανθρώπου, ο οποίος μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Ο HIV γενικά δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και νοσήματα. Αυτό μακροπρόθεσμα, όταν δεν λαμβάνεται η αντιρετροϊκή αγωγή, μπορεί να οδηγήσει στην ιατρική κατάσταση που ονομάζεται AIDS και που αναφέρεται σε πλήρη εξουθένωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σε βαθμό πλέον που το άτομο να αδυνατεί να αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη και μπορεί να οδηγηθεί σε θάνατο. Πρόκειται για μια παρανόηση που ενδεχομένως βασίζεται στα δεδομένα του παρελθόντος (80’s και 90’s) που έχουν μείνει έντονα χαραγμένα στη συλλογική συνείδηση, αλλά έχουν ευτυχώς σήμερα αλλάξει πλήρως».
«Υπάρχει πλέον αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που θέτει υπό έλεγχο τον ιό HIV»
Πλέον τα άτομα που ζουν με HIV μπορούν να βρίσκονται σε μια πολύ καλή ιατρική κατάσταση, ακολουθώντας αντιρετροϊκή φαρμακευτική αγωγή, η οποία θέτει υπό έλεγχο τον ιό, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι συνέπειές του στο ανοσοποιητικό σύστημα.«Τα άτομα που ζουν με HIV έχουν πλέον ένα χρόνιο, απόλυτα διαχειρίσιμο νόσημα και δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για τη κατάσταση AIDS στα άτομα που λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή, σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις. Μάλιστα, ένα άτομο που ζει με τον HIV και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο (δηλαδή πολύ χαμηλή ποσότητα του ιού στο αίμα) δεν μπορεί να τον μεταδώσει, ακόμα και κάνοντας σεξ χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζουμε U=U (undetectable = untransmittable, μη ανιχνεύσιμο = μη μεταδοτικό). Η επιστήμη έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα, και είναι κρίμα που συχνά αυτό δεν αντανακλάται στην κοινωνία», σημειώνει ο κ. Κεράτσας.
Πώς η «Θετική Φωνή» βοηθά ανθρώπους που ζουν με HIV
Η «Θετική Φωνή», έχοντας ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα, στηρίζει τα άτομα που ζουν με HIV.Συγκεκριμένα, υπάρχει η υπηρεσία ενδυνάμωσης, η οποία παρέχει ενημέρωση για οτιδήποτε μπορεί να αφορά ένα άτομο που ζει με HIV, όπως είναι τα φάρμακα, τα νοσοκομεία, οι γιατροί, η ασφαλιστική κάλυψη, η σύνταξη, τα νέα δεδομένα, οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων κ.ο.κ.
Ακόμα, υπάρχουν ομάδες αλληλοβοήθειας («Positive Point»), παρέχεται δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη βραχείας διάρκειας, ενώ συχνά πραγματοποιούνται και ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες.
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, μέσω των κέντρων πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint, η «Θετική Φωνή» έχει ετοιμάσει πολλές δράσεις εξέτασης για τον HIV σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 16:00, έξω από το κατάστημα MAC Cosmetics στην Ερμού (Αθήνα) και στο γυάλινο περίπτερο δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη), θα παρέχονται δωρεάν, πολύ γρήγορες και εμπιστευτικές εξετάσεις, ενώ τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου κάτι ανάλογο θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από τις 11:00 έως τις 15:00, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα για δωρεάν έλεγχο για HIV (αλλά και ηπατίτιδα B & C και σύφιλη), καθώς και για συμβουλευτική σχετικά με θέματα σεξουαλικής υγείας, υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στα κέντρα Checkpoint στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Ο κόσμος μπορεί να κλείσει ραντεβού στο booking.mycheckpoint.gr. Πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη και εύκολη, αλλά συνάμα εξαιρετικά σημαντική εξέταση.
Τελετή μνήμης για τα θύματα της επιδημίας HIV/AIDS
• Κυριακή 01/12/2024, 17.30, Πλατεία Μοναστηρακίου
Με κεντρικό σύνθημα το «Δεν είμαστε όλοι εδώ, αλλά είμαστε ακόμη εδώ» ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή θα αποτίσει φόρο τιμής σε όσους/ όσες χάθηκαν από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες/ουσες θα ανάψουν κεριά στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας, που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο ανάμνησης για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS.
«Ο HIV είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει το σώμα, το οποίο ούτως ή άλλως είναι φθαρτό και ευάλωτο σε κάθε είδους μικρόβιο και λοίμωξη. Δεν αξίζει να τον αφήνουμε να καθορίζει το σύνολο της ζωής και της προσωπικότητάς μας», καταλήγει ο κ. Κεράτσας.