Ανεξέλεγκτο είναι το φαινόμενο της παιδεραστίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους δράστες να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ικανοποιούν τις αρρωστημένες διαθέσεις τους. Τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικές υπηρεσίες αποδεικνύονται ανεπαρκή, αφού τα διεστραμμένα άτομα βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για να προωθούν ακόμη και σε ζωντανή σύνδεση βιασμούς παιδιών ή σεξουαλικές συνευρέσεις ανάμεσα σε ανήλικους κάθε ηλικίας.



Παιδεραστία στο Διακίκτυο: "Είναι τόσο πολλοί που δεν χωράνε στις φυλακές"

Τα κέρδη από αυτό το οπτικό υλικό, σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι ιλιγγιώδη. Συνεπώς οι αρρωστημένοι θεατές είναι πολλοί, καταλήγουν. «Αν θεωρητικά σε μια στιγμή συλληφθούν όλοι οι παιδεραστές που σερφάρουν αυτή τη στιγμή στο TikTok, στο Instagram ή οπουδήποτε αλλού, να είστε βέβαιοι ότι οι φυλακές της Ελλάδας δεν αρκούν για να μπουν εκεί. Δεν χωράνε. Μιλάμε για πολύ μεγάλο πληθυσμό και δεν υπάρχει καμία εποπτεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Δικτύου, Γιώργος Κορμάς.

Κάποια στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον και έχουν προκύψει κατά τη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν αφορούν το προφίλ του παιδεραστή. Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν πέσει θύματα βιασμού σε παιδική ηλικία, ενώ πολλοί ακολουθούν επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη νεολαία, όπως γυμναστές, εκπαιδευτικοί αλλά και στελέχη του ιατρικού κλάδου. Καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου ψάχνουν συνεχώς για αθώα θύματα.



Πώς δρουν τα κυκλώματα

Ο χώρος δράσης των κυκλωμάτων παιδεραστίας φυσικά είναι το διαδίκτυο. Από εκεί κλείνονται ραντεβού για κατ’ ιδίαν επαφές, δηλαδή βιασμούς παιδιών, ενώ όποιος θέλει μπορεί να ενταχθεί σε ομάδες στο TikTok και άλλες πλατφόρμες προκειμένου να ανταλλάσσει αρχεία αλλά και τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά.

Οι δράστες πάντα προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι με τα θύματά τους μέχρι να τα παγιδεύσουν, μέχρι δηλαδή να πάρουν στα χέρια τους γυμνές φωτογραφίες τους ή και βίντεο. Τότε ξεκινά το μαρτύριο των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών. Εκτός από το TikTok «ψαρεύουν» στο Facebook, το Instagram και σε ιστοσελίδες για παιδιά.