Μη κρατικά ΑΕΙ: Δυνατές αφίξεις και νέο... τοπίο στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση - Ξεκινούν οι αιτήσεις, το Υπόδειγμα Αίτησης της ΕΘΑΕ
Ποια πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον
Σηµαντικά αµερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήµια ετοιµάζονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα
Αλλάζει εκ βάθρων και η Τριτοβάθµια Εκπαίδευση στη χώρα µας με τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ήδη το νέο τοπίο στην εκπαίδευση διαµορφώνεται από τα µεγάλα deals που σηµειώνονται µεταξύ ιδιωτικών σχολείων και ξένων funds στη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση, τα οποία είναι µόνο η αρχή, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της ιδιωτικής Παιδείας.
Διαβάστε ακόμα: Πιερρακάκης: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές - Πάνω από 6.000 αποβολές σε μαθητές για κινητά
Μη κρατικά ΑΕΙ: Ποια πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον
Το υπουργείο Παιδείας έχει ετοιµάσει Υπόδειγµα Αίτησης για τους ενδιαφερόµενους να ιδρύσουν παράρτηµα ξένου Πανεπιστηµίου στην Ελλάδα, ενώ αξιολογητές των αιτήσεων θα είναι Έλληνες καθηγητές από το εξωτερικό. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται στο µεγαλύτερο µέρος της στην ελληνική γλώσσα, µε το σκεπτικό ότι τα Ιδρύµατα θα λειτουργούν στη χώρα. Η διαδικασία ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου του 2025. Την ίδια ώρα έχει κατατεθεί προσφυγή της ΠΟΣ∆ΕΠ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Συλλόγων ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) στο Συµβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόµος για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια.
Αµερικανικά Πανεπιστήµια, καθώς επίσης γαλλικά, βρετανικά, αλλά και κυπριακά, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου και το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, ετοιµάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα µας και να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης το Αµερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας Derree, το Αµερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.
Με δύο σχολές
Από τα πρώτα ΑΕΙ που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη λειτουργία µη κερδοσκοπικού µη κρατικού παραρτήµατος στην Ελλάδα είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου. Στην πρώτη περίοδο, οι σχολές που αναµένεται να αδειοδοτηθούν είναι εκείνη της Ιατρικής Σχολής και η Νοµική Σχολή. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου έχει ήδη παράρτηµα της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερµανίας, µε άδεια της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, και το οποίο λειτουργεί µε τους κανόνες του γερµανικού κράτους.
Με την επωνυµία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited, στις 18.01.2024 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισµού ότι η επιχείρηση Hellenic Healthcare Holding 3 (Cyprus) Limited του οµίλου Hellenic Healthcare Group και ο Οργανισµός ιδιωτικού δικαίου µε την επωνυµία Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, του οµίλου EDEX - Educational Excellence Corporation Limited, ιδρύουν επιχείρηση, στην οποία θα έχουν κοινό έλεγχο, µε την επωνυµία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited. Η κοινοπραξία θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδροµίου του Ελληνικού.
Το επόµενο βήµα αφορά την ίδρυση µη κρατικών Πανεπιστηµίων ως παραρτηµάτων ξένων Πανεπιστηµίων. «Η Ελλάδα είναι ίσως η µόνη χώρα που δεν έχει µη κρατικά Πανεπιστήµια», λέει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, εστιάζοντας στη στρατηγική διεθνοποίησης της ελληνικής Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.
Στην τελική ευθεία
Το Υπόδειγµα Αίτησης για τη δηµιουργία µη κρατικών Πανεπιστηµίων, που ετοιµάζεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ), θα φτάσει στα χέρια των ενδιαφεροµένων, προκειµένου να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή υποβολή της αίτησης και να µη χαθεί πολύτιµος χρόνος. Εξάλλου, η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2025, προκειµένου η άδεια να αφορά το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026. Σύµφωνα µε τον νόµο, εντός 120 ηµερών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η σχετική υπουργική απόφαση αφορά την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτηµάτων Νοµικών Προσώπων Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης, καθώς και στον καθορισµό των διεθνών αναγνωρισµένων οίκων που κατατάσσουν παγκοσµίως πανεπιστηµιακά ιδρύµατα. Επίσης, περιλαµβάνει τη ρύθµιση της διαδικασίας κατάθεσης εγγυητικής επιστολής και τον επιµερισµό του καταβαλλόµενου παραβόλου κατά την υποβολή αίτησης. ∆ικαίωµα υποβολής αίτησης έχουν τα κρατικά ή ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύµατα ανώτατης εκπαίδευσης, τα οποία εδρεύουν και λειτουργούν σε χώρα άλλου κράτους-µέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτης χώρας (µητρικό ίδρυµα) ή τα νοµίµως εξουσιοδοτηµένα πρόσωπα από το µητρικό ίδρυµα.
Η υποβολή θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου 2025, προκειμένου η άδεια να αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 και εντός 120 ημερών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Κάθε παράρτηµα ιδιωτικού Πανεπιστηµίου θα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τρεις Σχολές, µε τουλάχιστον ένα πρόγραµµα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεµία. Το παράρτηµα δύναται να αποτελείται και από µία κατ’ ελάχιστον Σχολή µε ένα τουλάχιστον πρόγραµµα κύκλου σπουδών, εφόσον το µητρικό ίδρυµα καταλαµβάνει µία από τις πρώτες 20 θέσεις στη διεθνή κατάταξη Πανεπιστηµίων. Οι διεθνώς αναγνωρισµένοι οίκοι, που κατατάσσουν παγκοσµίως τα Πανεπιστήµια, κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026, είναι οι εξής: Academic Ranking of World Universities (ΑRWU), Times Higher Education (THE) και Quacquarelli Symonds (QS).
Εν τω µεταξύ, η Πανελλήνια Οµοσπονδία Συλλόγων ∆ιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣ∆ΕΠ) και επτά πανεπιστηµιακοί δάσκαλοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, αιτούµενοι την ακύρωση δύο υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν µετά την ψήφιση του νόµου 5094/2024 «Ενίσχυση του ∆ηµόσιου Πανεπιστηµίου - Πλαίσιο λειτουργίας µη κερδοσκοπικών παραρτηµάτων ξένων Πανεπιστηµίων και άλλες διατάξεις».
Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος της ΠΟΣ∆ΕΠ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Σεϊµένης, ανέφερε ότι «κατ’ αρχάς χρειάζεται στήριξη του δηµοσίου Πανεπιστηµίου» και ότι «η προσφυγή βασίζεται σε τρεις πυλώνες, δηλαδή στο άρθρο 16 του Συντάγµατος, που λέει ότι η Τριτοβάθµια Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου, στον περιορισµό της ακαδηµαϊκής ελευθερίας και στο ότι αντίκειται στο Ενωσιακό ∆ίκαιο».
Στις αιτήσεις τους οι πανεπιστηµιακοί υπογραµµίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστηµίων πρόκειται να οδηγήσει σε κλείσιµο Τµηµάτων των Πανεπιστηµίων στην Ελλάδα επί ζηµία της δηµόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και των µελών ∆ΕΠ αυτής. Οπως σηµειώνουν, οι προσβαλλόµενες υπουργικές αποφάσεις είναι ακυρωτέες επειδή εκδόθηκαν σε εκτέλεση αντισυνταγµατικών διατάξεων του νόµου 5094/2024, οι οποίες προβλέπουν τον θεσµό των ΝΠΠΕ. Οι προσφεύγοντες µεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η πρόβλεψη του νόµου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήµια «έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση µε την απόλυτη απαγόρευση από το Σύνταγµα άλλης µορφής νοµικών προσώπων εκτός από ΝΠ∆∆ για την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης».
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»