Ο σπαρτιατικής καταγωγής επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, Πρόδροµος, ύστερα από έξι χρόνια ιεραποστολής στη Νότια Μαδαγασκάρη των 15 εκατοµµυρίων κατοίκων, έχει πλέον γίνει ένα µε τους ανθρώπους που καθηµερινά πασχίζουν για το αυτονόητο: την τροφή, το νερό και την εκπαίδευση. Αγαθά που σε αυτό το κοµµάτι της Αφρικής φαντάζουν σαν ένα άπιαστο όνειρο.

Στα παιδικά µατάκια, στην απόγνωση της µάνας, στην ενοχή του πατέρα που δεν καταφέρνει να φροντίσει την οικογένεια, εκεί βρίσκει τη δύναµη να προσπαθήσει για ένα καλύτερο αύριο του λαού που ποιµαίνει, κάνοντας την αγάπη του Ευαγγελίου πράξη.

«Η καρδιά µου, που τόσο είχε αγαπήσει τη σιωπή του µοναχισµού, κλήθηκε να γίνει φωνή, να γίνει αγκαλιά, να σηκώσει το βάρος µιας ιερής αποστολής», µας αποκαλύπτει ο ιεραπόστολος πια θεοφιλέστατος Επίσκοπος. «Θυµάµαι πώς ξεκίνησα, αναζητώντας µια ζωή απλή, µια ζωή ησυχίας, προσευχής, αφοσίωσης. Και ο Θεός, µε το πλούσιο έλεός Του, µου χάρισε απροσµέτρητες ευλογίες µέσα από τις δυσκολίες, τις ασθένειες, την πείνα και τη δίψα σε αυτό το κοµµάτι της Αφρικής που βρίσκοµαι. Οι κάτοικοι ζουν σε συνθήκες πρωτόγονες, συχνά χωρίς πρόσβαση σε βασικές υποδοµές. Στα χωριά, οι γυναίκες κουβαλούν βαριά δοχεία µε νερό από µολυσµένες πηγές. Οι άντρες παλεύουν µε τη γη χρησιµοποιώντας ξύλινα αλέτρια και βόδια, ενώ τα παιδιά περπατούν ξυπόλυτα για ώρες µέσα στη ζέστη, αναζητώντας καθαρό νερό ή ένα σχολείο», τονίζει ο ιεραπόστολος Επίσκοπος.


Eπίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδροµος: «Προσφέρουµε τα πάντα χωρίς καµία διάκριση»

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Νότια Μαδαγασκάρη έχει αγκαλιαστεί από τον κόσµο. Ενας από τους λόγους είναι η ανεξάρτητη προσέγγισή της: δεν ζητάµε ποτέ τίποτα από τους ανθρώπους και προσφέρουµε τα πάντα δωρεάν, χωρίς καµία διάκριση. Οι ορθόδοξοι ναοί γίνονται φάροι ελπίδας. Θυµάµαι ένα µικρό χωριό όπου οι κάτοικοι εργάζονταν εθελοντικά για να ολοκληρωθεί ο ναός τους. Οταν εγκαινιάστηκε, έκλαιγαν από χαρά, νιώθοντας ότι είχαν έναν δικό τους τόπο προσευχής. Η κοινωνία στη Νότια Μαδαγασκάρη θυµίζει έναν κόσµο που έχει παραµείνει αµετάβλητος για αιώνες. Οι άνθρωποι ζουν σε παραδοσιακές καλύβες, φτιαγµένες από ξύλο, χόρτο και λάσπη. ∆εν υπάρχει ηλεκτρισµός. Το φως της ηµέρας καθορίζει τη ζωή τους, καθώς, µετά τη δύση του ηλίου, οι νύχτες είναι σκοτεινές, φωτισµένες µόνο από το φεγγάρι και τις λάµπες πετρελαίου» µας αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Η γεωργία είναι η κύρια δραστηριότητα, αλλά είναι αρχέγονη: ξύλινα αλέτρια, βόδια και λίγα εργαλεία. Στους αγρούς δουλεύουν όλοι: άντρες, γυναίκες και παιδιά. Τα παιδιά συχνά σταµατούν το σχολείο για να βοηθήσουν στις δουλειές. Παρατηρώντας αυτή την κοινωνία, νιώθεις µια βαθιά συγκίνηση αλλά και οδύνη. Θυµάµαι µια µητέρα να επιστρέφει µε τον γιο της έπειτα από ώρες πεζοπορίας. Τα ρούχα τους ήταν βρεγµένα από ιδρώτα και τα πόδια τους γεµάτα σκόνη και πληγές, αλλά η ελπίδα στο πρόσωπό της, καθώς µας έδινε µια καλή σοδειά ως ευχαριστία για το έργο µας, ήταν συγκλονιστική. Μια φορά, κατά τη διάρκεια µιας λειτουργίας, ένα µικρό κορίτσι ήρθε και άφησε ένα λουλούδι στην εικόνα της Παναγίας. Οταν τη ρώτησα γιατί, µου είπε: “Γιατί µου έδωσε φαγητό και παιχνίδια στο σχολείο”», µας λέει ο επίσκοπος Πρόδροµος.

«Η ζωή είναι σκληρή, αλλά γεµάτη αξιοπρέπεια. Οι άνθρωποι δεν ζητούν, παρότι τα χρειάζονται όλα. Αυτό µε κάνει να θέλω να κάνω περισσότερα. Οι σοβαρές ασθένειες, όπως η ελονοσία και η δυσεντερία, κάνουν τα παιδιά να είναι πιο ευάλωτα, και πολλές φορές έχουµε δει µικρά αγγελούδια να χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα µπορούσαµε να τις είχαµε προλάβει».


Ναοί και σχολεία

Και καταλήγει ο επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης, Πρόδροµος: «Για τις ανάγκες αυτές τα τελευταία χρόνια στη Νότια Μαδαγασκάρη, µε την οικονοµική στήριξη του κόσµου από την Ελλάδα, χτίστηκαν από µας 15 ιεροί ναοί και 9 σχολεία, που φιλοξενούν περισσότερα από 7.000 παιδιά, τα οποία λαµβάνουν δωρεάν εκπαίδευση. Επίσης, µια κλινική που εξυπηρετεί 3.000 ανθρώπους κάθε µήνα και ιατρεία. Αλλά και σχολές πληροφορικής και αγγλικής γλώσσας, 25 πηγάδια για καθαρό νερό, που άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, και πρόγραµµα σίτισης για 500 υποσιτισµένα παιδιά και 900 κρατούµενους. Τα έργα που έχουµε υλοποιήσει στη Νότια Μαδαγασκάρη δεν είναι απλώς πρακτικές λύσεις στα προβλήµατα των ανθρώπων, είναι ένα φως ελπίδας σε έναν κόσµο γεµάτο δυσκολίες. Οταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι υπάρχει κάποιος που νοιάζεται, νιώθουν ότι δεν είναι ξεχασµένοι...».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή