Νέα ανατροπή από σήμερα (4/12) στα καιρικά δεδομένα, με διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, με τον μετεωρολόγο Λευτέρη Σούσο, να κάνει λόγο σε ανάρτησή του για ψυχρή κατεβασιά που οδεύει ολοταχώς προς τη χώρα μας.


H ανάρτηση του Λευτέρη Σούσου

Αναλυτικά αναφέρει:

Την ερχόμενη Κυριακή με Δευτέρα θα κατηφορίσει μια έντονη ψυχρή κατεβασιά κρύου αέρα μέχρι και τη Κεντρική Μεσόγειο αλλάζοντας αρκετά το καιρικό σκηνικό ακόμη και σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, με τα χιόνια να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα.

•Αυτό σημαίνει για τη χώρα μας ότι θα κυλήσουμε σε πιο ήπιο καιρικό σκηνικό θερμοκρασιακά, εξαιτίας και των ενισχυμένων νοτιάδων που θα επικρατούν ανεβάζοντας τη θερμοκρασία ακόμη και τους 18-19 και τοπικά τους 20 βαθμούς κυρίως στη πιο ανατολική και νότια Ελλάδα. Στα δυτικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι σε πιο χαμηλότερες τιμές αγγίζοντας τους 15-17 βαθμούς.

•Ανεβασμένα θα είναι τα επίπεδα υγρασίας τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας διότι οι άνεμοι γυρνούν από σήμερα αρχικά από τα δυτικά σε νότιο ρεύμα και από αύριο Πέμπτη και στο υπόλοιπο μεγαλύτερο τμήμα.
Τα μποφόρ στα Πελάγη μέχρι και το Σάββατο θα είναι τοπικά στα 6-7bf ενώ από τη Κυριακή και στη συνέχεια θα ενισχυθούν οι νοτιάδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως επίσης περεταίρω και στα Πελάγη εξαιτίας της αλλαγής τους καιρού που διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη.

》Οι διαδοχικές κακοκαιρίες επιμένουν το επόμενο διάστημα κατά διαστήματα στη χώρα μας, όπως έχω αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μου, με το νέο χαμηλό βαρομετρικό να το περιμένουμε από σήμερα από τα δυτικά και θα επεκταθεί Πέμπτη με Παρασκευή και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα πιο εξασθενημένα σε σχέση με τη κακοκαιρία Bora, οπότε δεν θα έχει και τόσο εκτεταμένα φαινόμενα παντού.

•Πιθανή ψυχρή εισβολή έχει η χώρα μας όσο θα βαδίζουμε προς το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου προς το τρίτο.
Συγκεκριμένα θεωρώ σαν τάση ότι αναμένεται ένα ψυχρό τρίτο δεκαήμερο που πιθανόν να είναι μέσα στις γιορτές και πιο έντονο όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους.

Για ότι νεότερο σαφώς θα υπάρχουν ενημερώσεις.

}Την ερχόμενη Κυριακή με Δευτέρα θα κατηφορίσει μια έντονη ψυχρή κατεβασιά κρύου αέρα μέχρι και τη Κεντρική Μεσόγειο...

Δημοσιεύτηκε από Lefteris Sousos στις Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

"Aυξάνεται η πιθανότητα για αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση κατά το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη"

Φαίνεται πως οι εκπλήξεις που έχει ο καιρός για τον Δεκέμβριο θα είναι πολλές καθώς σύμφωνα με το τελευταίο «τρέξιμο» των προγνωστικών μοντέλων μια στρατοσφαιρική θέρμανση φαίνεται να πλησιάζει την περιοχή μας στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον έμπειρο προγνώστη, Θεοφάνη Χατζηγρίβα, αυτή η διαταραχή φαίνεται να μας απασχολεί το τελευταίο δεκαήμερο, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν και εφόσον επαληθευτεί το σενάριο.

«Θα ανακατευτεί ακόμη περισσότερο η τράπουλα, στην πορεία καθώς αυξάνεται η πιθανότητα για αιφνίδια στρατοσφαιρικη θέρμανση κατά το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη περίπου, όπως ορθά αναφέραμε εδώ και πολλές ημέρες πριν. Αν μάλιστα κρίνουμε ότι θέλουμε από το γεγονός 5 με 10 ημέρες plus ,για να δούμε τα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να περιμένουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας.

stratosfairiki

Τι είναι η στρατοσφαιρική θέρμανση

Η περιοχή της ατμόσφαιρας που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, όπου η θερμοκρασία μειώνεται με το ύψος, ονομάζεται τροπόσφαιρα. Το άνω όριο της τροπόσφαιρας που ονομάζεται τροπόπαυση, βρίσκεται περίπου στα 10 km ύψος από τη μέση στάθμη της θάλασσας πάνω από τις εύκρατες περιοχές, όπως στη χώρα μας.

Πάνω από την τροπόπαυση βρίσκεται η στρατόσφαιρα, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με το υψόμετρο μέχρι περίπου τα 80-90 km πάνω από το έδαφος. Η θερμοκρασία αυξάνεται σε αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας επειδή τα μόρια του όζοντος της στρατόσφαιρας απορροφούν την ηλιακή ενέργεια. Στο στρώμα της στρατόσφαιρας, μια ζώνη ισχυρών ανέμων που ονομάζεται πολική δίνη, περιστρέφεται αριστερόστροφα γύρω από τον Βόρειο Πόλο (15-80 km υψόμετρο περίπου). Στο νότιο άκρο της δίνης βρίσκεται ο πολικός αεροχείμαρρος, ο οποίος διαχωρίζει τον θερμό αέρα στα νότιά του από τον ολοένα και ψυχρότερο αέρα βορειότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μια ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας (Sudden Stratospheric Warming - SSW), εμφανίζεται τον χειμώνα, όταν η πολική στρατόσφαιρα θερμαίνεται και οι άνεμοι που συνήθως πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά γύρω από τον Βόρειο Πόλο εξασθενούν δραματικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιστρέφονται. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει περίπου έξι φορές ανά δεκαετία και οδηγεί σε διάσπαση της πολικής δίνης. Τα γεγονότα SSW μπορούν να προκαλέσουν την αποδυνάμωση του πολικού αεροχείμαρρου, γεγονός που επιτρέπει στον ψυχρό πολικό αέρα να επεκταθεί σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.