Την επέκταση του πρότυπου και πρωτοποριακού προγράμματος «Οίκοθεν», εντός του 2025, με το οποίο ογκολογικοί και άλλοι ασθενείς λαμβάνουν σταθερά τις θεραπείες τους στην οικία τους, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στα ογκολογικά-αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αθήνας «Άγιος Σάββας», του Πειραιά «Μεταξά», της Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», καθώς και στη Β’ νευρολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Οίκοθεν» ξεκίνησε την εφαρμογή του πριν από 1,5 χρόνο από το ογκολογικό-αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας «Άγιος Σάββας». Από αυτό το πρόγραμμα του ιδρύματος λαμβάνουν σήμερα θεραπείες στο σπίτι τους περισσότεροι από 100 ογκολογικοί ασθενείς, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ίδια εκδήλωση η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Όλγα Μπαλαούρα, ενώ το πρόγραμμα καλύπτει τους εξής Δήμους του Λεκανοπεδίου: Αθηναίων, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Ίλιου, Πετρούπολης, Περιστερίου, Πειραιά, Κορυδαλλού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αργυρούπολης, Δάφνης, Ζωγράφου, Βύρωνα και Χαϊδαρίου.

oikothen_7



Τι προσφέρει το πρόγραμμα "Οίκοθεν"

Η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή θεωρείται βασική πτυχή της υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα στον τομέα της ογκολογίας, όπου η σχέση ασθενούς και παρόχου υγειονομικής περίθαλψης είναι υψίστης σημασίας. Η κατ' οίκον χορήγηση αντινεοπλασματικών θεραπειών στο σπίτι είναι ένα νέο μοντέλο παροχής υγείας το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί κυρίως σε επιλεγμένες ομάδες ενημερωμένων και εκπαιδευμένων ασθενών. Η κατ' οίκον φροντίδα βασίζεται κυρίως στις ανάγκες των ασθενών και όχι στην πρόγνωση και λαμβάνει υπόψη τις συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές πτυχές της νόσου. Ο συντονιστής ογκολόγος και ολόκληρη η ομάδα λειτουργών υγείας έχουν την ευθύνη να καθοδηγούν, να υποστηρίζουν και να ενδυναμώνουν τους ασθενείς ώστε να μπορούν να ζήσουν με τον καρκίνο ως χρόνια ασθένεια.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα προσφέρει:

• Περιποίηση κατακλίσεων, φροντίδα στομιών, τραυμάτων και αφαίρεση ραμμάτων

• Τοποθέτηση και αλλαγή καθετήρων (κύστεως, ρινογαστρικού, φλεβοκαθετήρα), φροντίδα κεντρικών καθετήρων

• Λήψη δειγμάτων βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα)

• Χορήγηση φαρμάκων απ' όλες τις οδούς

• Εκτίμηση του πόνου, έλεγχος χορήγησης της αναλγητικής αγωγής

• Μέτρηση και εκτίμηση παραμέτρων (Θερμοκρασία, Αρτηριακή Πίεση, Σφίξεις, οξυμετρία,

σακχάρου)

• Υποκλυσμοί, εκπαίδευση ασθενούς και φροντιστών στην ατομική υγιεινή

• Εκτίμηση φαρμακευτικής συμμόρφωσης, εκπαίδευση για τη σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής

• Εκπαίδευση αυτοφροντίδας ασθενούς


* Παρέχεται επίσης ανακουφιστική φροντίδα, εκτίμηση των αναγκών και συνθηκών διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας του ασθενούς και της οικογένειας, καθώς και σχεδιασμός του νοσηλευτικού πλάνου φροντίδας, με συνεχή επαναξιολόγηση των αναγκών.

Ο ασθενής για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον χορήγησης θεραπείας θα πρέπει να έχει λάβει αρχικά έναν αριθμό θεραπειών στο νοσοκομείο. Έχει καθοριστεί ολόκληρη η διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας μία ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, με συγκεκριμένο πρόγραμμα επισκέψεων, χορηγούν τη θεραπεία κατ’ οίκον. Ο κάθε ασθενής παρακολουθείται από την ιατρονοσηλευτική ομάδα από το σπίτι του και αν παρουσιαστεί το οποιοδήποτε θέμα, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία που εφαρμόζεται στη βραχεία νοσηλεία και μεταφέρεται άμεσα στο νοσοκομείο, αν κριθεί απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό.