Ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης που είναι συλλέκτης έργων τέχνης και ιδιοκτήτης του Μουσείου «Μario Prassinos» μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με την δράση του κυκλώματος με τα πλαστά έργα τέχνης στη Θεσσαλονίκη. «Η δράση τους είναι γνωστή στην αγορά της τέχνης και όχι μόνο. Το 2008 είχε γίνει ολόκληρη τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στην δράση του "αρχηγού" με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου» ανέφερε αρχικά ο κ. Γκαρίπης.

«Παρακολουθώντας την επικαιρότητα ήταν τα ονόματα που παρουσίαζε στις δημοπρασίες του» ανέφερε στη συνέχεια με τα ονόματα των εικαστικών που πλαστογραφούσε πίνακές τους. «Υπάρχουν και άλλα κυκλώματα που συνεχίζουν να δρουν τώρα. Αλλά δυο που τα γνωρίζουμε. Εκτός ότι αφορά όλους μας αυτό γιατί είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά εξαπατούν και τους ανθρώπους που πηγαίνουν να τους αγοράσουν και είναι πλαστοί» επεσήμανε ακόμη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d63yejuf6bwx)

Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα

Νωρίτερα το μεσημέρι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ εισέβαλαν στο εργαστήριο το κυκλώματος έργων τέχνης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο τα μέλη του φέρεται να είχαν στήσει ολόκληρη μηχανή πλαστογράφησης έργων Ελλήνων ζωγράφων. Το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης σε βαν της ΕΛ.ΑΣ φορτώθηκαν εκατοντάδες πλαστά έργα τα οποία ήταν έτοιμα να δημοπρατηθούν.

Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε από την κόρη του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη, η οποία μίλησε στον ΑΝΤ1. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο δικηγόρος της και γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης, Στέλιος Γκαρίπης είδε τους πίνακες του πατέρα της που είχαν μπει στην δημοπρασία του κυκλώματος και αμέσως κινητοποίησαν τις ελληνικές αρχές.

Το κύκλωμα είχε οργανώσει διαδικτυακή δημοπρασία σε γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, στις 5 Δεκεμβρίου, η οποία ματαιώθηκε στο παρά πέντε, μετά την έφοδο της αστυνομίας.

Σε αυτήν την πλατφόρμα – η οποία φιλοξενεί οίκους δημοπρασιών από όλο τον κόσμο – το κύκλωμα καλούσε ανυποψίαστα θύματα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο που θα ήθελαν να αγοράσουν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Όσοι έμπαιναν στη διεύθυνση που είχαν αναρτήσει τα μέλη του κυκλώματος, θα έβλεπαν live από την γκαλερί στη Θεσσαλονίκη την παρουσίαση των έργων, όπως αυτό το πλαστό έργο του Δημήτρη Μηταρά, το οποίο θα πωλούνταν σε πολύ χαμηλό εύρος εκτίμησης, που βγάζει μάτι, δηλαδή από 3800 έως 5000ε ! Ο πίνακας αυτός όπως βλέπετε κατασχέθηκε από την αστυνομία στην δεύτερη έφοδο της αστυνομίας στην....καλλιτεχνική γιάφκα του κυκλώματος.

Οι τρεις συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στις αρχές για να απολογηθούν, όμως αναζητούνται και άλλα μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1, στην ομάδα δρούσε ένας δικηγόρος ο οποίος φέρεται να έδινε πιστοποιήσεις ως ειδικός γραφολόγος, αλλά και μια δημοσιογράφος, η οποία ως κριτικός έργων τέχνης φέρεται να πιστοποιούσε πλαστά έργα ως γνήσια.

Κυκλώματα με διακριτούς ρόλους

Τα μέλη των κυκλωμάτων αυτών ακολουθούν τακτικές μαφίας, με ιεραρχημένη ομάδα και διακριτούς ρόλους. Στην κορυφή είναι οι καλλιτέχνες: ζωγράφοι που είναι...ταλέντα στην απομίμηση και στην πλαστογραφία. Κριτικοί έργων τέχνης είναι οι...διαβασμένοι του κυκλώματος που σε κλειστά κλαμπ φιλότεχνων, ψαρεύουν πελάτες και τους πείθουν να αγοράσουν πλαστούς πίνακες για γνήσιους. Οι Γκαλερίστες που οργανώνουν δημοπρασίες ώστε να διακινούνται πλαστοί πίνακες και υπάρχουν και οι συνεργάτες του κυκλώματος δηλαδή οι γραφολόγοι που θα αντιγράψουν πιστά την υπογραφή ενός καλλιτέχνη, θα πλαστογραφήσουν ετικέτες, πιστοποιητικά γνησιότητας και χειρόγραφες βεβαιώσεις έργων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d63yejuspqzd)