Συνολικά 930 έργα τέχνης κατέσχεσε η ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια ερευνών, για το κύκλωμα με τους πλαστούς πίνακες στη Θεσσαλονίκη, ενώ σήμερα Παρασκευή, ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη σε βάρος των τριών συλληφθέντων για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η κακουργηματική δίωξη αφορά σε συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούταν στην κατάρτιση και πώληση πλαστών έργων τέχνης. Ασκήθηκε στον 70χρονο, την 42χρονη κόρη του κι έναν 62χρονο που μετήχθησαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

Διαβάστε ακόμα: Κύκλωμα με πλαστούς πίνακες: Τουλάχιστον 100 "μαϊμού" έργα Τέχνης των Φασιανού, Γαΐτη, Μυταρά, Παρθένη - Πώς αποκαλύφθηκε η οργάνωση

Η εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους κατηγορίες για πλαστογραφία (από υπαίτιο με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του περιουσιακό όφελος), χρήση πλαστού εγγράφου, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνησίων, όπως επίσης εγκληματική συμμορία (με τις περισσότερες πράξεις να είναι εξακολουθητικές).

Από τις μέχρι τώρα σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον Οίκο δημοπρασιών, οικίες και στα εργαστήρια που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα, η αστυνομία έχει εντοπίσει και κατασχέσει:

  • 930 έργα τέχνης,
  • 6 μπλοκ αποδείξεων αγοραπωλησίας έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών,
  • 10 μπλοκ επιταγών και επιταγή, 10 βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών, 4 παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, 2 δελτία ανάληψης χρημάτων,
  • 4 κάρτες, 20 σφραγίδες,
  • εκτύπωση έγκρισης εντολής πώλησης για το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ,
  • 3 έντυπους καταλόγους του οίκου δημοπρασιών, όπου αναγράφονται έργα τέχνης και φωτογραφίες αυτών
  • έγγραφα και εκτυπώσεις σχετιζόμενα με την εξεταζόμενη υπόθεση και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων,
  • 4 σκληρούς δίσκοι αποθήκευσης, -2- λάπτοπ, μεταλλικός μεγεθυντικός φακός,
  • πλήθος ειδών ζωγραφικής με υπολείμματα χρωμάτων (χρώματα λαδιού, λάδια νερού, πλαστικά χρώματα, πινέλα κ.λπ.),
  • αεροβόλο πιστόλι και μεταλλική συσκευασία περιέχουσα πεντακόσια
  • 500 μολύβδινα βλήματα αεροβόλου,
  • 57 φωτογραφίες έργων τέχνης και
  • 3 κινητά τηλέφωνα
kykloma-texnis-5_2

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να πουλήσουν συνολικά 123 πλαστούς πίνακες ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένους από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες, σε διαδικτυακή δημοπρασία, προσδοκώντας να αποκομίσουν περιουσιακό όφελος που εκτιμάται ότι θα έφτανε τις 400.000 ευρώ.

Ο σχετικός κατάλογος των πλαστών έργων είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρία - υπό τον τίτλο «39η Ελλήνων Τέχνη» - και επρόκειτο να διεξαχθεί χθες, Πέμπτη. Παραμονές της δημοπράτησης, αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών έκανε έφοδο σε υποτιθέμενη «γκαλερί» του κυκλώματος, που βρίσκεται επί της οδού Αλεξ. Σβώλου, αλλά και σε παρακείμενους αποθηκευτικούς χώρους, όπου κατασχέθηκαν τα πλαστά έργα τέχνης.

Ο κατάλογος με τα έργα της προγραμματισμένης δημοπρασίας εξετάστηκε από ειδική που γνωμάτευσε ότι πρόκειται περί καταφανώς πλαστών έργων, κάποια από τα οποία έμοιαζαν με γνωστά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κατάλογος περιελάμβανε έργα των Αλέκου Φασιανού, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Δημήτρη Μυταρά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Τηνιακού, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιώργου Σικελιώτη, Δώρας Μπούκη, Γιώργου Συρίγου κ.ά.

Οι έρευνες των Αρχών διήρκεσαν δύο 24ώρα και εκτός από τους πίνακες που επρόκειτο να δημοπρατηθούν βρέθηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευσή τους. Εκτός από την "γκαλερί" εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων που συνδέονται με τους δύο συλληφθέντες άντρες.

 Όπως έγινε γνωστό, πρωταγωνιστικός ρόλος στη δράση του κυκλώματος αποδίδεται στον πρώτο κατηγορούμενο που φαίνεται να εμφανιζόταν ως έγκριτος και φερέγγυος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των υποτιθέμενων γνήσιων έργων, ενώ εκμεταλλευόταν την αδυναμία να αντικρούσει ο φερόμενος δημιουργός τους ισχυρισμούς του, κυρίως λόγω θανάτου των περισσότερων καλλιτεχνών.

kykloma-texnis-1
kykloma-texnis-2

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το κύκλωμα πλαστών έργων τέχνης στη Θεσσαλονίκη 

«Από την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη -3- ημεδαποί, που κατηγορούνται ότι δημοπρατούσαν πλαστά έργα τέχνης, με τον ισχυρισμό ότι είναι γνήσια και μάλιστα φιλοτεχνημένα από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε ο αρχηγικός ρόλος ενός από τους κατηγορούμενους, ο οποίος ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών παρουσιαζόταν ως έγκριτος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των απομιμημάτων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του δημιουργού του έργου τέχνης, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι, από τον εν λόγω οίκο, χθες 5-12-2024 θα δημοπρατούνταν διαδικτυακά -123- έργα τέχνης, για τα οποία ωστόσο υπάλληλος της Εθνικής Πινακοθήκης, γνωμάτευσε ότι επρόκειτο για καταφανώς πλαστά.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξακριβώσεις προσώπων καθώς και των χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα. Εκεί, -2- από τους κατηγορούμενους – εκπροσώπους του οίκου – υπέδειξαν στους αστυνομικούς τα εν λόγω έργα ως γνήσια και μάλιστα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ενδεικτικά των Φασιανού, Μυταρά, Γκίκα – Χατζηκυριάκου, Τσαρούχη, Παρθένη κ.α.

Από την επακόλουθη έρευνα ταυτοποίηθηκαν και κατασχέθηκαν τα -123- προς δημοπράτηση έργα, ενώ επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευση τους, καθώς και -4- εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, με το ένα απ’ αυτά να συνδέεται με έτερο άτομο, το οποίο επίσης συνελήφθη.

Από τις μέχρι τώρα σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον εν λόγω Οίκο δημοπρασιών, οικίες και στα ανωτέρω εργαστήρια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -930- έργα τέχνης,
  • -6- μπλοκ αποδείξεων αγοραπωλησίας έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών,
  • -10- μπλοκ επιταγών και επιταγή, -10- βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών, -4- παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, -2- δελτία ανάληψης χρημάτων,
  • -4- κάρτες, -20- σφραγίδες,
  • εκτύπωση έγκρισης εντολής πώλησης για το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ,
  • -3- έντυποι κατάλογοι του οίκου δημοπρασιών, όπου αναγράφονται έργα τέχνης και φωτογραφίες αυτών
  • έγγραφα και εκτυπώσεις σχετιζόμενα με την εξεταζόμενη υπόθεση και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων,
  • -4- σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, -2- λάπτοπ, μεταλλικός μεγεθυντικός φακός,
  • πλήθος ειδών ζωγραφικής με υπολείμματα χρωμάτων (χρώματα λαδιού, λάδια νερού, πλαστικά χρώματα, πινέλα κ.λπ.),
  • αεροβόλο πιστόλι και μεταλλική συσκευασία περιέχουσα πεντακόσια
  • -500- μολύβδινα βλήματα αεροβόλου,
  • -57- φωτογραφίες έργων τέχνης και
  • -3- κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για, -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».