Τα ρέματα τα καθαρίζει ο περιφερειάρχης. Τα φρεάτια τα καθαρίζει ο δήμαρχος. Όχι όμως των μεγάλων κεντρικών δρόμων, όπως π.χ. Κηφισίας, Συγγρού κ.λπ. Αυτά τα καθαρίζει ο περιφερειάρχης.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ξέραμε ότι ο καθαρισμός των φρεατίων γινόταν επιφανειακά, ενώ τον αγωγό πρέπει να τον καθαρίσει η ΕΥΔΑΠ. «Όχι», λέει η ΕΥΔΑΠ. «Αυτό το κάναμε μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα πρέπει να το κάνουν οι δήμοι». Πάντως, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα τα κάνει το υπουργείο Υποδομών, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Κυκεώνας αρμοδιοτήτων τα φρεάτια

«Είναι ένας κυκεώνας αρμοδιοτήτων, στον οποίο μπερδεύονται όλοι οι αυτοδιοικητικοί, ακόμα και οι πιο έμπειροι», εξηγεί στην «Α» ο Θεόδωρος Γρίβας, μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ. Προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων, το οποίο συχνά αποτελεί την αιτία που η πολιτεία υποδέχεται ανέτοιμη τις πρώτες μεγάλες βροχές με καταστροφικά μερικές φορές αποτελέσματα, μαθαίνουμε και καταλήγουμε στο ότι -αν μη τι άλλο- ένα σπάθισμα δεν είναι αρκετό, για να σπάσει τον γόρδιο δεσμό της αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα σε όλες τις οδούς των ορίων τους, πλην των μεγάλων οδικών αξόνων, όπως είναι η Συγγρού, η Βάρης-Κορωπίου, η Κηφισίας κ.λπ. Εκεί την αρμοδιότητα έχει η Περιφέρεια, δεν ξέρουμε, όμως, αν αρκούν τα μέσα και τα μηχανήματα για τους 50 οδικούς άξονες που εποπτεύει η Περιφέρεια Αττικής», αναφέρει ο Θεόδωρος Γρίβας. Ταυτόχρονα, οι αρμοδιότητες μπλέκονται ακόμα και στη… σχάρα του φρεατίου. Τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καθαρίσουν φύλλα, χώματα και φερτά υλικά, όμως… ποιος θα καθαρίσει τον αγωγό;

«Η ΕΥΔΑΠ είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι την είσοδό της στο xρηματιστήριο», διευκρινίζουν στην «Α» πηγές της εταιρείας. «Από το 2004, μας είχε ζητήσει η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων να βοηθήσουμε, για να καθαριστούν οι αγωγοί στο εσωτερικό τους. Έχουμε τα ειδικά μηχανήματα και βοηθήσαμε στην εθνική προσπάθεια. Έκτοτε, κανένας δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή μας. Είναι και αυτό αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ξέρουμε όμως κάθε πότε το κάνουν και πόσο βαθιά έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν».

Παρ’ όλα αυτά, από τον περασμένο Μάιο, με την ψήφιση του νόμου για την ανασυγκρότηση της Διαχείρισης των Υδάτων της Θεσσαλίας, δόθηκε η δυνατότητα να συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, υπουργείου Ενέργειας και ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν καθαρισμός και συντήρηση φρεατίων ομβρίων υδάτων. «Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία», αναφέρουν οι πηγές της εταιρείας.

Διευκρινίσεις

Το μπλέξιμο με τις συναρμοδιότητες επανέρχεται έπειτα από κάθε μεγάλη πλημμύρα. Αυτή τη φορά το υπουργείο Υποδομών αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι τα έργα ορεινής υδρονομίας).

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή