«Παράθυρο» για επιστροφή Σύρων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, πίσω στην πατρίδα τους, βλέπει η κυβέρνηση στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

Ο ηγέτης των ένοπλων Σύρων ανταρτών Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ως επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), κατέλαβε τη Δαμασκό, ανατρέποντας τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Μόσχα.


Θετικά είδε η Αθήνα την πτώση του Άσαντ στην Συρία: Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα - Τι ελπίζει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

Εν μέσω των συνεχιζόμενων καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή γεμάτη με γεωπολιτικές προκλήσεις» και πρόσθεσε: «Φυσικά, δεν είμαστε «νησί» απομονωμένο από τα διεθνή δεδομένα. Παρακολουθούμε με προσοχή την πολιτική αναστάτωση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας και τον υπόλοιπο κόσμο. Και για αυτό φροντίζουμε να κάνουμε όσα πρέπει για να οχυρώσουμε τη δική μας οικονομία, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope».

Τους δέκα πρώτους μήνες του 2024, με βάση τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 58.505 αλλοδαποί έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και η πρώτη σε αριθμό αιτούντων χώρα προέλευσης – με διαφορά – είναι η Συρία, που αντιπροσωπεύει το 30.6% των αιτημάτων. Στο ίδιο διάστημα, οι θετικές αποφάσεις για χορήγηση ασύλου (πολλές εκκρεμούσαν από πέρυσι) σε Σύρους πολίτες ανέρχονταν στις 10.934. Αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τη φετινή χρονιά, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία στη χώρα μας είναι πολλοί περισσότεροι.


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Θα πρέπει, ωστόσο, άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει ζητώντας να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στο σημείο αυτό της ανακοίνωσης, ωστόσο, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης, εφόσον τελικά η ομαλότητα επιστρέψει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη Συρία, να σταματήσει τη χορήγηση ασύλου σε πολίτες της Συρίας και να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα, πίσω στη χώρα τους. «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαγρύπνηση και επιφυλακή για ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών, από πολίτες τους οποίους θα καταδιώκει το νέο καθεστώς που θα εγκαθιδρυθεί στη Δαμασκό. «Ένα καθεστώς 53 ετών, σκληρής δικτακτορίας έπεσε σαν χάρτινος πύργος, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Υπάρχει τεράστια ανησυχία διότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται 350.000 άνθρωποι και μπορούν να γίνουν ένα εκατομμύριο μέσα σε 24 ώρες στα σύνορα της Τουρκίας. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε μία όαση σταθερότητας σε σχέση με την περιοχή της Μεσογείου αλλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας 14», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε τηλεοπτική της συνέντευξη.