Τη δυνατότητα στους φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστηµίων να πάρουν έως ένα ποσοστό µαθήµατα από άλλες Σχολές από αυτές στις οποίες φοιτούν, µετέχοντας στο ελληνικό εσωτερικό «Erasmus», δίνει το υπουργείο Παιδείας από το προσεχές εαρινό εξάµηνο, µε στόχο την καλλιέργεια της διεπιστηµονικής σκέψης και τη διεύρυνση των οριζόντων των φοιτητών. ∆ηλαδή, για παράδειγµα, ένας φοιτητής της Νοµικής Αθήνας θα µπορεί να σπουδάσει για ένα εξάµηνο στη Νοµική Θεσσαλονίκης ή στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών και οι επιδόσεις του στα µαθήµατα αυτά να προσµετρηθούν ως πιστωτικές µονάδες για τη λήψη του πτυχίου του.

Οι φοιτητές µε τον τρόπο αυτό θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν διεπιστηµονική γνώση και αντίληψη, να διευρύνουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν εµπειρίες σε νέο επιστηµονικό περιβάλλον. «Ενθαρρύναµε τους φοιτητές να µετέχουν στο πρόγραµµα», επισηµαίνει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Ανδρέας Φλώρος. Οπως λέει, βλέπει θετικά το εσωτερικό «Erasmus» και την κινητικότητα των φοιτητών, καθώς είναι πρωτόγνωρα δεδοµένα για την ελληνική πραγµατικότητα. «Σκεφτείτε έναν φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα που αποφασίζει να έρθει στο Ιόνιο Πανεπιστήµιο σε Τµήµα Τεχνών και Εικόνας, όπου θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τους ορίζοντές του στο γνωστικό του αντικείµενο µε ψηφιακά µέσα», δηλώνει ο καθηγητής.

Ο κ. Φλώρος, τονίζοντας τα θετικά της διαθεµατικότητας, εστιάζει επίσης στα περιφερειακά Πανεπιστήµια, λέγοντας ότι µπορεί, στην αρχή τουλάχιστον, µερίδα των φοιτητών να το βλέπει ως δυνατότητα να επιστρέψει για ένα χρονικό διάστηµα στα µεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Επίσης ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστηµίου σηµειώνει ότι πρέπει να εξεταστεί και το θέµα των κατοικιών των φοιτητών και να ρυθµιστούν άλλα πρακτικά θέµατα.

Το εσωτερικό «Erasmus» έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας «καινοτόµο πρόγραµµα», µέσω του οποίου κάθε φοιτητής που είναι εγγεγραµµένος σε Πρόγραµµα Σπουδών πρώτου κύκλου τµήµατος και δεν έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης του Προγράµµατος Σπουδών µπορεί να µετακινηθεί σε οµοειδές ή µη οµοειδές Πρόγραµµα Σπουδών (Π.Σ.) πρώτου κύκλου τµήµατος άλλου ΑΕΙ της χώρας για ένα ακαδηµαϊκό εξάµηνο, προκειµένου να παρακολουθήσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες και να αξιολογηθεί σε αυτές.

Ο ανώτατος αριθµός που µπορεί να µετακινηθεί ανά ακαδηµαϊκό εξάµηνο ισούται µε το 10% του συνολικού αριθµού του τµήµατος. Σύµφωνα µε το υπουργείο Παιδείας, τα οφέλη για τους φοιτητές είναι πολλά, από την εξερεύνηση νέων γνωστικών πεδίων, µέχρι την απόκτηση πολυεπίπεδης και διεπιστηµονικής αντίληψης και από τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους µέχρι την ανάπτυξη νέων εµπειριών σε διαφορετικό ακαδηµαϊκό περιβάλλον.


Ποιοι θα συµµετάσχουν

Στο εσωτερικό «Erasmus» δικαιούται να συµµετάσχει κάθε προπτυχιακός φοιτητής που έχει ολοκληρώσει το πρώτο ακαδηµαϊκό εξάµηνο του 1ου έτους στο Π.Σ. που είναι εγγεγραµµένος, του υπολείπονται κατ’ ελάχιστον τριάντα πιστωτικές µονάδες για τη λήψη του πτυχίου, δεν έχει υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του Π.Σ., δεν έχει µετακινηθεί άλλη φορά στο πλαίσιο του προγράµµατος εσωτερικής κινητικότητας κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο συγκεκριµένο Π.Σ. πρώτου κύκλου και δεν τελεί υπό καθεστώς µερικής φοίτησης κατά το εξάµηνο για το οποίο αιτείται συµµετοχή στο πρόγραµµα εσωτερικής κινητικότητας. Κάθε ενδιαφερόµενος φοιτητής µπορεί να υποβάλει αίτηση µετακίνησης προς ένα Πανεπιστήµιο της επιλογής του και να δηλώσει έως τρία Προγράµµατα Σπουδών πρώτου κύκλου του ίδιου ΑΕΙ, προς τα οποία επιθυµεί να µετακινηθεί κατά σειρά προτίµησης. Σηµειώνεται ότι κάθε φοιτητής έχει δικαίωµα κινητικότητας µόνο µία φορά έως την ολοκλήρωση του Π.Σ. πρώτου κύκλου και την απονοµή του τίτλου σπουδών.


Το µήνυµα του πρωθυπουργού

Οπως επεσήµανε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός: «Οι περισσότεροι γνωρίζετε το ευρωπαϊκό πρόγραµµα “Erasmus” που δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνες φοιτητές να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να φοιτήσουν για ένα εξάµηνο σε ένα ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο της επιλογής τους. Αυτή την εβδοµάδα ενεργοποιήθηκε, λοιπόν, και η δυνατότητα για το εσωτερικό “Erasmus”. Ετσι, κάθε φοιτητής/τρια που είναι εγγεγραµµένος/η σε Πρόγραµµα Σπουδών πρώτου κύκλου τµήµατος ή µονοτµηµατικής Σχολής ΑΕΙ της χώρας µας και δεν έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης του Προγράµµατος Σπουδών, µπορεί για ένα ακαδηµαϊκό εξάµηνο να σπουδάσει σε οµοειδές ή µη οµοειδές Πρόγραµµα Σπουδών πρώτου κύκλου άλλου ΑΕΙ, να παρακολουθήσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες και να αξιολογηθεί σε αυτές. Το πρόγραµµα θα ξεκινήσει από το εαρινό εξάµηνο του 2024-2025 και η πλατφόρµα https://internalerasmus. it.minedu.gov.gr, όπου µπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις, θα παραµείνει ανοιχτή έως και τη ∆ευτέρα 9 ∆εκεµβρίου. »Ολα τα πανεπιστηµιακά τµήµατα και οι µονοτµηµατικές Σχολές που οργανώνουν Προγράµµατα Σπουδών πρώτου κύκλου συµµετέχουν υποχρεωτικά στο νέο αυτό πρόγραµµα. »Οι αιτήσεις θα γίνονται εφεξής δύο φορές τον χρόνο, µία για κάθε ακαδηµαϊκό εξάµηνο, τον Μάιο κάθε έτους για τη µετακίνηση φοιτητών/τριών που πραγµατοποιείται κατά το χειµερινό εξάµηνο του επόµενου ακαδηµαϊκού έτους και τον Νοέµβριο κάθε έτους για τη µετακίνηση φοιτητών/τριών που πραγµατοποιείται κατά το εαρινό εξάµηνο του ίδιου ακαδηµαϊκού έτους. Πρόκειται για µια εξαιρετική δυνατότητα που συστήνω ανεπιφύλακτα, καθώς θα προσφέρει νέα ακαδηµαϊκά ερεθίσµατα στους φοιτητές µας και ταυτόχρονα θα κάνει πιο εξωστρεφή τα ΑΕΙ µας».