Κουµπί πανικού χορηγείτο καθηµερινά σε 14 γυναίκες την περασµένη εβδοµάδα, µε την ενδοοικογενειακή βία να εξακολουθεί να αποτελεί «πληγή» για την καθηµερινότητα πολλών οικογενειών.

Μέσα στην ίδια χρονική περίοδο, από 2 έως 8 ∆εκεµβρίου, οι αστυνοµικοί ανταποκρίθηκαν σε 696 κλήσεις που έγιναν στο τηλεφωνικό κέντρο της Άµεσης ∆ράσης, προχώρησαν στις συλλήψεις 260 ατόµων έπειτα από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, µε 18 θύµατα να µεταφέρονται σε ειδικές δοµές µε περιπολικά, ενώ 22 γυναίκες µεταφέρθηκαν για εξετάσεις ή νοσηλεία σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες ή νοσοκοµεία της χώρας και 112 γυναίκες-θύµατα βίας από οικεία τους πρόσωπα εγκατέστησαν την εφαρµογή Panic Button στα κινητά τους.

Ενδοοικογενειακή βία: 700 κλήσεις τις πρώτες µέρες του ∆εκεµβρίου: 260 συλλήψεις µέσα σε µία εβδοµάδα

Το πρόβληµα της βίας ανάµεσα στα ζευγάρια δεν δείχνει να βαίνει µειούµενο παρά τις αναβαθµισµένες ποινές για το συγκεκριµένο αδίκηµα. Τα γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στα κατά τόπους αστυνοµικά τµήµατα σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας προσπαθούν να διαχειριστούν το σύνολο των καταγγελιών, αφού κάποιες από αυτές αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Η πλειονότητα των περιπτώσεων ωστόσο είναι ξεκάθαρες καταστάσεις βίας σε βάρος γυναικών από τους νταήδες κατά βάση συντρόφους ή συζύγους τους. Εξίσου αυξηµένος είναι και ο αριθµός των δολοφονηµένων γυναικών, καθώς ήδη 15 έχουν βρεθεί νεκρές από την αρχή του έτους.

Ο υφυπουργός ∆ικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, απαντώντας σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ο όρος «γυναικοκτονία» στο Ποινικό ∆ίκαιο επηρεάζει την αληθινή ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων, ανέφερε µεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν τέθηκε ζήτηµα εγκυρότητας ή συγκρισιµότητας των στατιστικών στοιχείων εξαιτίας της µη ύπαρξης του ορισµού της γυναικοκτονίας». Ο υφυπουργός µάλιστα προανήγγειλε ότι το επόµενο διάστηµα θα τεθεί σε δηµόσια διαβούλευση σχέδιο νόµου που θα περιλαµβάνει πρόσθετες ρυθµίσεις στον νόµο για την ενδοοικογενειακή βία, διατάξεις για την αντιµετώπιση των νέων µορφών βίας κατά γυναικών και ενσωµάτωση της Οδηγίας 1385/2024, η οποία αφορά καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.