Περισσότερα από 700 άτομα συμμετείχαν δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού ΕΛ.ΑΣ. και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με θέμα την «παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά».

*Διαβάστε ακόμα: Δέσμη μέτρων κατά της βίας ανηλίκων: Στο τραπέζι ασθενές ιντερνετικό σήμα και στελέχωση με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία

Αφορμή για την διοργάνωση της ημερίδας, ήταν τα πρόσφατα, απανωτά περιστατικά λιποθυμιών ανηλίκων, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλα ή μικρότερα νυχτερινά κέντρα και κυρίως, επ’ αφορμή των σχολικών εκδρομών πριν και μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υπάρχουν προκλήσεις που δημιουργεί η νοθεία και λαθρεμπορία ποτών

«Ένας δεν μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα και, αν είναι κάτι το οποίο αξίζει σήμερα εδώ, είναι ακριβώς η παρουσία όλων. Υπάρχουν προκλήσεις που δημιουργεί η νοθεία και λαθρεμπορία ποτών, οι οποίες πλήττουν τη δημόσια υγεία, κυρίως νέους και παιδιά, και προκαλούν τεράστιες οικονομικές απώλειες για το κράτος», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, πρέπει να αναζητηθούν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού «το οργανωμένο έγκλημα εξελίσσεται. Υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης της νομοθεσίας, για περιορισμό στην πρόσβαση ανηλίκων σε χώρους με παράνομη διάθεση ποτών, αλλά και για την ανάγκη πιο αποτελεσματικών ελέγχων. Η επιτυχία της προσπάθειας βασίζεται στον συνδυασμό νομοθετικής θωράκισης και επιχειρησιακής δράσης».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, έκανε λόγο για σημαντικά πλήγματα στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών. «Η μάχη αυτή είναι κρίσιμη για τη δημόσια υγεία, την προστασία του υγιούς εμπορίου και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Με τη θεσμοθέτηση της πλατφόρμας Lotify και την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών ελέγχου κάνουμε ουσιαστικά βήματα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στην κυκλοφορία αλκοολούχων ποτών», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής επισημαίνοντας πως σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται και εως τώρα κρίνονται επιτυχείς είναι η χρήση των ψηφιακών εργαλείων που εκτός από την ευκολότερη διερεύνηση των επιχειρήσεων συντελούν και στο γεγονός πως οι πολίτες μπορούν ευκολότερα και ανώνυμα να προχωρούν σε καταγγελίες.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της ΑΑΔΕ, την τελευταία διετία έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 24.000 έλεγχοι, όπου καταγράφηκαν 1.700 παραβάσεις ενώ κατασχέθηκαν άνω των 300.000 λίτρων λαθραίων ποτών, που απέφεραν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και δασμούς.

Στην ημερίδα μίλησε και ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπλοκή διεθνών κυκλωμάτων στο λαθρεμπόριο, τα οποία, όπως είπε, «είτε εισάγουν παράνομα πρώτες ύλες ή τα ποτά από το εξωτερικό, είτε παρασκευάζονται παρανόμως στην Ελλάδα με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα».

Αυτό που προέκυψε από την ημερίδα, είναι πως απαιτείται άμεση αλλαγή των παραδοσιακών τρόπων δράσης ώστε να υπάρχει επιτυχία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατά την διάρκεια των ομιλιών, αναλύθηκαν τεχνικές ελέγχου καθώς και το «Modus Operandi» της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, οι τωρινές μέθοδοι αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων διακίνησης λαθραίων αλκοολούχων ποτών, ζητήματα που αφορούν τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τον εντοπισμό νοθευμένων ποτών καθώς και άλλα ζητήματα που άπτονται των ενεργειών των διωκτικών αρχών για την αντιμετώπιση της διακίνησης αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.