Κρήτη: Πιάστηκε "γίγαντας" λαγοκέφαλος, μεγάλη ανησυχία από τους ψαράδες - Πόσο επικίνδυνοι είναι
Πώς θα τους ξεχωρίζετε
Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο θέαμα βρέθηκε ένας επαγγελματίας ψαράς, ο οποίος εντόπισε, την Πέμπτη το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή στο Καστρί Κρήτης, έναν τεράστιο λαγοκέφαλο
Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο θέαμα βρέθηκε ένας επαγγελματίας ψαράς, ο οποίος εντόπισε, την Πέμπτη το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Βιάννου, στο Καστρί Κρήτης, έναν τεράστιο λαγοκέφαλο με βάρος περίπου 12 κιλά.
Συγκεκριμένα, ο επαγγελματίας ψαράς, κ. Στέλιος Μανετάκης έχει δει πολλά ψάρια κι έχει ζήσει πολλές καταστάσεις μεσοπέλαγα, αυτό που εντόπισε όμως, δεν το είχε δει ξανά.
Ο κ. Μανετάκης μίλησε στο Cretalive για αυτή του την εμπειρία, εξηγώντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνεται στα δίχτυα του λαγοκέφαλος, αλλά ποτέ τόσο μεγάλος.
Κρήτη - Λαγοκέφαλοι: Δεν έχουν θηρευτές κι έτσι αυξάνονται δραματικά στο νερό της θάλασσας
Όπως είπε, οι λαγοκέφαλοι - που ως γνωστόν δεν καταναλώνονται γιατί είναι τοξικοί - ταυτίζονται κι επιστρέφουν στο νερό. "Δυστυχώς, δεν έχουν θηρευτές, δεν απειλούνται κι έτσι αυξάνονται δραματικά στο νερό της θάλασσας", τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως έχει αναδείξει πολλές φορές το Cretalive, μέσα από τα ρεπορτάζ του, οι καταστροφές από τους λαγοκέφαλους είναι συχνές σε δίχτυα και αλιεύματα, ενώ οι ψαράδες εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και τη στήριξη τους, απέναντι σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μοιάζει να έχει παγιωθεί.
Πόσο επικίνδυνοι είναι οι λαγοκέφαλοι
Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες αντιμετωπίζουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των λαγοκέφαλων, καθώς είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.
Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.
Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.
Πώς θα ξεχωρίζετε τον λαγοκέφαλο
Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες
Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού, από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του
Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται