Θλίψη σκόρπισε στον δημοσιογραφικό κόσμο το βράδυ της Τρίτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος πέθανε σε ηλικία 79 ετών, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης. Ήταν ο μακροβιότερος, κατά δήλωσή του, παρουσιαστής της ελληνικής τηλεόρασης, καθώς, όπως έλεγε, ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν λίγο μικρότερός του.

Από τους πρωτοπόρους της τηλεοπτικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, ο Κώστας Χαρδαβέλλας έγραψε τη δική του ιστορία με αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, πολεμικό ρεπορτάζ και κοινωνικές εκπομπές.

Ποιος ήταν ο Κώστας Χαρδαβέλλας - Η μεγάλη καριέρα στη δημοσιογραφία

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 5 Σεπτεμβρίου 1945 και σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα.

Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιογραφία κατά την περίοδο της Χούντας, όταν προσλήφθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Έθνος. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής Πρόσκληση στο στούντιο στην ΕΡΤ.

Από τότε απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, λόγω της πρωτοτυπίας που είχαν οι εκπομπές του. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ το 1978, ενώ μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δημαρά και Γιώργο Λιάνη παρουσίαζε την πετυχημένη και πολυσυζητημένη εκπομπή της εποχής εκείνης Ρεπόρτερς, στην ΥΕΝΕΔ το 1982 και μετέπειτα στην ΕΡΤ2.




Το 1993, μετά το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, έφυγε από την κρατική και πήγε στο Mega, όπου παρουσίαζε δύο τηλεοπτικές εκπομπές: το 60 λεπτά χωρίς μοντάζ και το Ρεπορτάζ στην ομίχλη, που συνέχισε το 1994 στον τότε ΣΚΑΪ και το 1995 στο Star, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε να παρουσιάζει για λίγο καιρό την ψυχαγωγική εκπομπή Πρεμιέρα. Το 2000 πήγε στον ΑΝΤ1 και παρουσίαζε την ενημερωτική εκπομπή 9η Εντολή, ενώ τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στην κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην ΕΤ1, όπου παρουσίασε την ενημερωτική εκπομπή www.άνθρωποι.gr.



Το 2002 μετακινήθηκε στο Alter, όπου παρουσίαζε, μέχρι το κλείσιμο του, τρεις ενημερωτικές εκπομπές: Ο Αθέατος Κόσμος (2002-2011), το Χωρίς Μοντάζ ΙΙ (2003-2004), και Οι Πύλες του ανεξήγητου (2004-2010). Το 2011, με το κλείσιμο του Alter, έμεινε για λίγο χωρίς τηλεοπτική στέγη. Το 2013 εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού GR TV, όπου συνέχισε να παρουσιάζει τον Αθέατο Κόσμο. Λίγο αργότερα πήγε στο Extra 3, με την ίδια εκπομπή.



Λίγο μετά, εντάχθηκε στο δυναμικό του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon TV, όπου παρέμεινε μέχρι το 2016, παρουσιάζοντας για λίγο καιρό το Κεντρικό δελτίο του σταθμού και δύο εκπομπές: για λίγους μήνες την ενημερωτική Εξελίξεις και την ψυχαγωγική Όλοι οι καλοί χωράνε. Ταυτόχρονα από το 2011, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Real News και στο ενημερωτικό ιστότοπο Newsbomb, ενώ τα Σαββατοκύριακα, παρουσίαζε ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8.


Η "μάχη" με τον καρκίνο

Το 2009, ο Κώστας Χαρδαβέλλας αποκάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο, από τον οποίο κατάφερε να απαλλαγεί το 2010. Είχε γράψει βιβλίο για τη μάχη του με τον καρκίνο. Ήταν παντρεμένος με την επίσης δημοσιογράφο, Μαρία Παναγοπούλου και είχε έναν γιο.

Τον Μάρτιο του 2024 η σύζυγός του αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είχε χάσει τη φωνή του. «Τον τελευταίο καιρό ο Κώστας έχει χάσει τη φωνή του, μιλάει ψιθυριστά. Ξεκίνησε σαν μια απλή φαρυγγίτιδα, άρχισε να βραχνιάζει ξαφνικά, μέχρι που έφτασε στο σημείο να σβήσει η φωνή του. Ανησυχήσαμε πάρα πολύ γιατί ο Κώστας είχε δώσει και πριν 15 χρόνια μια πολύ σκληρή μάχη με τον καρκίνο, κάναμε εξετάσεις και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλές εξετάσεις. Τελικά, υπάρχει ένα θέμα στις φωνητικές του χορδές, το οποίο αντιμετωπίζεται, θέλει όμως πολλή προσπάθεια, υπομονή, αφωνία, δηλαδή ούτε να ψιθυρίζει» είχε πει η σύζυγος του Κώστα Χαρδαβέλλα.

Κώστας Χαρδαβέλλας: Οι τρεις γάμοι του δημοσιογράφου και ο γιος του

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε παντρευτεί τρεις φορές, με τελευταία σύζυγο τη Μαρία Παναγοπούλου, με την οποία ήταν μαζί μέχρι τον θάνατό του. Είχαν παντρευτεί στις 26 Σεπτεμβρίου 1992, όταν ήταν έγκυος με τον γιό τους, Κωνσταντίνο.

Η Μαρία Παναγοπούλου είχε δημοσιεύσει σε ανάρτηση στο Instagram φωτογραφία από τον γάμο τους, στην επέτειό τους το 2024.



Είχε γράψει στην ανάρτησή της:

«Το ημερολόγιο έγραφε 26 Σεπτεμβρίου του (δίσεκτου) έτους 1992. Φτάσαμε μαζί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ο γαμπρός στο τιμόνι, η νύφη συνοδηγός και στο πίσω κάθισμα οι κολλητές μου παρανυφάκια. Στο ραδιόφωνο έπαιζε δυνατά Βασίλης Τερλέγκας.

Η γαμήλια τελετή ήταν προγραμματισμένη για τις 19.30 αλλά ο Κώστας είχε κάνει λάθος στην ώρα και είχαμε εκτυπώσει προσκλητήρια που έγραφαν 19.00. Στην άφιξη μας στην εκκλησία, συναντηθήκαμε με την προηγούμενη νύφη και κάποιοι το θεώρησαν γρουσουζιά.

Εκατοντάδες οι καλεσμένοι, μετά βίας χωρούσαν στον ναό. Ευδιάθετοι οι περισσότεροι, δεν σταμάτησαν να κάνουν φασαρία κατά τη διάρκεια του μυστηρίου αλλά ο ιερέας δεν τους έκανε ούτε για μια στιγμή παρατήρηση. Συμμετείχε κι εκείνος στη χαρά, χαμογελώντας διαρκώς στους κουμπάρους, τους αείμνηστους και μοναδικούς Κάκια και Γιώργο Γεννηματά.

Πέντε μηνών έγκυος εγώ, φορούσα στενό και κοντό νυφικό και όταν έφτασε η ώρα της (πολύωρης!) "χαιρετούρας", έμεινα ξυπόλητη για να αντέξω την ορθοστασία. Κοντεύαμε πια να τελειώσουμε όταν είδαμε να καταφτάνει ένα γκρουπ Γιαπωνέζων τουριστών. Γοητευμένοι από τον τρόπο τέλεσης του μυστηρίου, στήθηκαν κι εκείνοι στην μακριά ουρά για να μας χαιρετήσουν, με τα σακίδια στους ώμους. Μας ευχήθηκαν (στα γιαπωνέζικα!) και μας δώρισαν ένα σετ φλιτζανάκια του καφέ με τσολιαδάκια, αγορασμένο από κάποιο τουριστικό κατάστημα για να τιμήσουν το έθιμο.

Στο πάρτι που ακολούθησε επιλέξαμε το τραγούδι "I did it my way", αλλάζοντας τους στίχους σε "We did it our way" και αυτό ακριβώς εφαρμόσαμε στα χρόνια που ακολούθησαν. Γιορτάζουμε την 32η επέτειο του γάμου μας συνεχίζοντας να καταρρίπτουμε τους νόμους των πιθανοτήτων, στα εύκολα και τα δύσκολα. Ίσως, γιατί όπως λέει ο Κωνσταντίνος μας "μεγαλώνοντας κατάλαβα πως οι άλλοι άνθρωποι είναι κανονικοί, εμείς δεν είμαστε”».

Η ανάρτηση της συζύγου του Χαρδαβέλλα για τον θάνατό του

Η σύζυγός του Μαρία Παναγοπούλου, έκανε γνωστό τον θάνατό του, γράφοντας τα εξής:

«Έφυγες όπως έζησες: Νικητής!

Ξεκουράσου τώρα, κοντά στους ανθρώπους που η ζωή σού στέρησε όταν ήσουν μωρό και πάντα αποζητούσες, τη μαμά Καλυψώ και τον μπαμπά Κωνσταντίνο.

Εις το επανιδείν Γίγαντά μου "…και στην επόμενη ζωή, απ' την αρχή».



Χαρδαβέλλας: Οι γυναίκες μου έμοιαζαν μεταξύ τους

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε μιλήσει στο Mega για την προσωπική του ζωή.

«Η απώλεια του πατέρα μου, όταν ήμουν 2 μηνών και της μητέρας μου όταν ήμουν 5 ετών, με έχει σημαδέψει. Μέχρι σήμερα έχω μια ανασφάλεια, της αποδοχής, ο άλλος με γουστάρει; Και οι 3 γυναίκες που παντρεύτηκα έμοιαζαν πολύ μαζί τους, είχαν και οι 3 αυτό το μαμαδίστικο, είναι πιθανόν να ψάχνω την μητέρα μου ακόμα. Με την Μαρία είμαστε 30 χρόνια. Στους 2 πρώτους γάμους έφυγα σε 1,5 χρόνο και ο Παπαδόπουλος, ο Λιάνης και ο Δημαράς έβαζαν στοίχημα πόσο θα κρατήσει ο γάμος».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cqiyott23z81)

Κώστας Χαρδαβέλλας: Την περίοδο των "Ρεπόρτερς", νιώθαμε σαν Βουγιουκλάκες, μας έκανε να λαλήσουμε

Για την εκπομπή «Ρεπόρτερς» ο Κώστας Χαρδαβέλλας είπε: «Τρελάθηκα από την τηλεόραση. Στην εποχή των Ρεπόρτερς η Αθήνα σχεδόν νέκρωνε για να βλέπουν την εκπομπή. Νιώθαμε σαν “Βουγιουκλάκες” και μας έκανε για λίγο να λαλήσουμε. Kαι εγώ και ο Λιάνης και ο Δημαράς ήμασταν γυναικάδες, έπαιρναν ένα τσουβάλι γράμματα κάθε εβδομάδα και σε εμένα έστελναν 20».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cqiyp8wwjy15)

Είχε καλύψει 30 πολέμους

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε καλύψει ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά 30 πολέμους στην καριέρα του: Από Λίβανο, Ιράκ ως την Γιουγκοσλαβία και αποφάσισε να αποσυρθεί όταν γεννήθηκε ο γιος του. «Είχα δει συναδέλφους να σκοτώνονται δίπλα μου, είχα κινδυνεύσει κι εγώ, από τύχη ζω» είχε εκμυστηρευτεί στο Mega.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cqiycmft1s09)

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια

Σε συνέντευξή του στο Star και στην Ζήνα Κουτσελίνη είχε μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cpcjlf64tun5)

Η θρυλική εκπομπή με Ξαρχάκο-Ξυλούρη στην ΕΡΤ

Το 1977 στην εκπομπή Πρόσκληση της ΕΡΤ ο Κώστας Χαρδαβέλλας και η Φωτεινή Πιπιλή είχαν υποδεχθεί τους συντελεστές της παράστασης «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» με προεξάρχοντες τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τον αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cpcjnrat8e0h)

Για την κόντρα με την Αγγελική Νικολούλη: Δεν της φέρθηκα σκληρά, ένιωσα προδοσία

Για την περίφημη κόντρα του με την Αγγελική Νικολούλη ένα χρόνο πριν, είχε μιλήσει δημόσια στον Alpha.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cpl0d00r5r29)

«Ο καρκίνος με βοήθησε πάρα πολύ, με άλλαξε σαν άνθρωπο. Πήγα σε άλλη πίστα, ανέβηκα πιο πάνω από αυτό που είμαι. Γιατί τελικά έχω ζήσει δέκα ζωές και όχι μία. Δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά βρεθήκαμε κάποια στιγμή τυχαία και όχι με ραντεβού. Είμαστε τώρα φίλοι, την αγαπάω. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε και είπαμε εντάξει, φτάνει, δεν έχει νόημα. Ξεκατινιαστήκαμε τότε και ήταν άσχημο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-circqunvv015)


Παραλίγο να πέσει θύμα βιασμού στην Τουρκία

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε αποκαλύψει το 2015 μια απίστευτη περιπέτεια που έζησε ως μάχιμος ρεπόρτερ.

Αναφερόμενος σε αποστολή του στο Ιράν το 1979 με την πρώση του καθεστώτος Σάχη, είχε πει πως κατά το πέρασμα του από την Τουρκία, παραλίγο να πέσει θύμα βιασμού, αλλά γλίτωσε επειδή ήταν Έλληνας.

«Ήταν μια αποστολή στη Τεχεράνη το 1979. Την τελευταία νύχτα πριν μπω στο Ιράν ήμουν στην Τουρκία την πολύ άγρια, μέσα σε κάτι βουνά, τελείωνε η βενζίνη και δεν υπήρχε βενζινάδικο για να βάλω εκεί που ήμουν. Είδα ένα φως στο βάθος, πήγα εκεί. Ήταν μια παράγκα, ανοίγουν την πόρτα και είναι 15 αγριότουρκοι με μια σόμπα.. στη μέση και έψηναν κάτι κάστανα. Μπήκα εγώ μέσα σαν να είχα κατέβει από τον Άρη με ένα κόκκινο σκούφο, ένα τζάκετ με γούνες και γάντια.

Αυτοί με ρωτούσαν τι είμαι, χωρίς να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δύο είχαν πάρει κάτι κάστανα για να μου τα προσφέρουν αλλά χαϊδεύοντας με κιόλας και καταλάβαινα ότι πίσω από αυτό που μου λένε και με ρωτάνε έχουν μια τέτοια διάθεση. Και τότε θυμήθηκα πως ήμουν σε μια περιοχή Κούρδων, που οι Κούρδοι αγαπάνε πολύ τους Έλληνες και είπα τη λέξη Γιουνάν. Και κατάλαβαν ότι είμαι Έλληνας. Η λέξη Έλληνας λειτούργησε καταλυτικά σε αυτούς τους ανθρώπους
».