''Καταφύγια'' στην Αθήνα για νέους σε κίνδυνο: 24 μήνες θα διαρκέσει το πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας - Σε ποιους δήμους αναπτύσσεται, οι στόχοι
Οι άλλες υποστηρικτικές δομές
Το πιλοτικό πρόγραμμα στην Αθήνα χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και αναπτύσσεται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ)
Σε µια εποχή στην οποία η δηµοσιότητα «βοµβαρδίζεται» καθηµερινά από ειδήσεις που αφορούν µικρά παιδιά και εφήβους σε έκνοµες και παραβατικές συµπεριφορές και δραστηριότητες, ασφαλείς χώρους «καταφύγια», στα οποία νέοι σε κίνδυνο θα µπορούν να συµµετέχουν δωρεάν σε δηµιουργικές δραστηριότητες, µακριά από την απειλή της παραβατικότητας, και να λαµβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, µε στόχο την οµαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, προσφέρει το πρωτοποριακό και καινοτόµο πιλοτικό πρόγραµµα «It’s Up to Youth», το οποίο χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και αναπτύσσεται από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής (ΠΑ∆Α) και το Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Ψυχολογίας (ΕΕΨ) του Πάντειου Πανεπιστηµίου.
Στο πρόγραµµα εµπλέκονται επίσης δήµοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεµόνες, η Ελληνική Αστυνοµία, κινήσεις πολιτών κ.ά., ενώ αναπτύσσεται στην καρδιά του Λεκανοπεδίου, δηλαδή στους δήµους Αµαρουσίου, Αχαρνών, Κηφισιάς και Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Διαβάστε ακόμα: Πεθαίνοντας για ένα like: Κάτω από τη μύτη γονιών και δασκάλων, έφηβοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σε challenges στο TikTok
Βασικούς πυλώνες του προγράµµατος αποτελούν τα Κέντρα ∆ιηµέρευσης. Θα αποτελούν ασφαλείς χώρους, στους οποίους οι νέοι σε κίνδυνο θα έχουν τη δυνατότητα να συµµετέχουν σε δραστηριότητες και σε εργαστήρια δηµιουργικής έκφρασης, όπως τέχνες, µουσική, αθλητισµό, αλλά και σε οµαδική θεραπεία.
Στόχος των «καταφυγίων» στην Αθηνά είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίµησης των νέων και η παροχή εποικοδοµητικών διεξόδων
Στα Κέντρα ∆ιηµέρευσης θα παρέχονται εξατοµικευµένες υπηρεσίες ατοµικής και οµαδικής συµβουλευτικής, µε στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των νέων, και θα προσφέρονται µια σειρά από δοµηµένα θεραπευτικά προγράµµατα, τα οποία ενισχύουν την αυτοέκφραση και προάγουν την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Στόχος των «καταφυγίων» αυτών είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίµησης των νέων και η παροχή εποικοδοµητικών διεξόδων, οι οποίες θα διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη ή/και επανένταξη.
Στα Κέντρα ∆ιηµέρευσης θα παρέχονται εξατοµικευµένες υπηρεσίες ατοµικής και οµαδικής συµβουλευτικής
Επίσης, ένας από τους βασικούς πυλώνες του προγράµµατος είναι οι Κινητές Μονάδες, οι οποίες είναι στελεχωµένες από έµπειρους και εξειδικευµένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους - όλοι ειδικευµένοι στη λεγόµενη «εργασία στο πεδίο» (street work). Οι Κινητές Μονάδες και το επιστηµονικό προσωπικό τους θα προσφέρουν άµεση ψυχολογική υποστήριξη, καθώς θα παρεµβαίνουν έγκαιρα στις περιπτώσεις κρίσεων και θα υποστηρίζουν εκείνους τους νέους που διαπιστώνεται τεκµηριωµένα ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εντός των κοινοτήτων στις οποίες διαβιούν.
Επίσης, σε συνεργασία µε άτυπα κοινωνικά δίκτυα, οι Κινητές Μονάδες πρόκειται να λειτουργούν ως φορείς διασύνδεσης των νέων σε κίνδυνο µε την ευρύτερη κοινότητα και θα τους παρέχουν εξειδικευµένη πληροφόρηση, αλλά και υπεύθυνη καθοδήγηση σχετικά µε τις διαθέσιµες εξειδικευµένες κοινωνικές υπηρεσίες στις οποίες µπορούν να απευθυνθούν ανά περίπτωση και θεµατική. Στόχος είναι η οικοδόµηση σχέσεων εµπιστοσύνης µεταξύ των νέων και της ευρύτερης κοινότητας, µε την πρόκριση εύκολα προσβάσιµων, υποστηρικτικών διόδων στους νέους σε κίνδυνο, προκειµένου αυτοί να επιτυγχάνουν την επίλυση των τυχόν κοινωνικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων, καθώς και την άµεση και αποτελεσµατική διαχείριση των συναισθηµάτων τους.
Έγκαιρη παρέμβαση
Σε συνεργασία µε τις δηµοτικές Αρχές, τους γονείς, τους κηδεµόνες, την Ελληνική Αστυνοµία, τις κινήσεις πολιτών και τους εκπαιδευτικούς, το πρόγραµµα του υπουργείου Υγείας και της ΕΠΑΨΥ επικεντρώνεται στην πρόληψη, µέσω της έγκαιρης παρέµβασης, µε στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάµωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των µαθητών. Οι σχετικές δράσεις περιλαµβάνουν την εκπαίδευ ση για την ανίχνευση των κοινωνικών και των ατοµικών κινδύνων, τη συνεργασία µε τις τοπικές, δηµοτικές και κρατικές υπηρεσίες, αλλά και την Ελληνική Αστυνοµία, την υποστήριξη των νέων µέσω της συγκρότησης και της λειτουργίας οµάδων συνοµηλίκων, καθώς και τη συµβουλευτική γονέων, µέσω της λειτουργίας κοινοτικών εργαστηρίων.
Στόχος η δηµιουργία ενός ασφαλούς, υποστηρικτικού κοινωνικού και διαπροσωπικού περιβάλλοντος, το οποίο θα αποτρέπει εµπράκτως την εγκαθίδρυση της νεανικής παραβατικότητας και θα ενισχύει τη συνοχή και την αλληλοβοήθεια στην κοινότητα.
Έτσι, το πρόγραµµα του υπουργείου Υγείας και της ΕΠΑΨΥ, το οποίο θα διαρκέσει πιλοτικά 24 µήνες, θα προωθήσει τη στενή συνεργασία µεταξύ των υπηρεσιών των δήµων, των τοπικών εκπαιδευτικών ιδρυµάτων και των άµεσα εµπλεκοµένων, ενώ θα ενισχύει το αίσθηµα της ευθύνης και του ανήκειν στην κοινότητα. Μια τέτοια κοινοτική προσέγγιση στοχεύει, άλλωστε, στην εγκαθίδρυση µακροπρόθεσµων κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και µετά το πέρας του πιλοτικού προγράµµατος.
Με τη χρήση πρωτοκόλλων βασισµένων σε επιστηµονικά δεδοµένα και σε διεθνώς αναγνωρισµένες πρακτικές, ο σχεδιασµός του προγράµµατος ανταποκρίνεται και έχει προσαρµοσθεί σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, προσφέροντας ένα βιώσιµο και διευρυνόµενο µοντέλο για την πρόληψη και την καταπολέµηση της νεανικής παραβατικότητας.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»