Δύο νέες έδρες, οι οποίες αφορούν τις Μικρασιατικές και τις Κυπριακές Σπουδές, αναδεικνύοντας και συµβάλλοντας στην προώθηση των εθνικών µας θεµάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.

Η νέα Εδρα Διδασκαλίας και Ερευνας Μικρασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας έχει προγραµµατιστεί να λειτουργήσει από το νέο ακαδηµαϊκό έτος. Η σύστασή της ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία της βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία, σε συνεννόηση µε τη Μιµή Ντενίση, προώθησε την ιδέα, µε σκοπό να κρατηθούν ζωντανές οι µνήµες και ο πολιτισµός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και οι φοιτητές να διδαχθούν τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η Εδρα Μικρασιατικών Σπουδών είναι η πρώτη «επώνυµη» έδρα που αποκτά το ΠΑΜΑΚ

Η Εδρα Μικρασιατικών Σπουδών είναι η πρώτη «επώνυµη» έδρα που αποκτά το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. Ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ., Στέλιος Κατρανίδης, τόνισε ότι µε την πρωτοβουλία αυτή θα δοθεί γνώση στα νέα παιδιά για τα όσα έζησαν οι πρόγονοί µας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι ένα εξαιρετικά σηµαντικό γεγονός για δύο λόγους. Πρώτα από όλα, το αντικείµενο της Εδρας Μικρασιατικών Σπουδών είναι κάτι που οφείλουµε στην Ιστορία και στους προγόνους µας. Το ΠΑ.ΜΑΚ. έχει όλες τις δυνατότητες να συνδράµει σε αυτό µέσα από το Τµήµα Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών. Είναι κάτι που έλειπε τόσο από το πανεπιστήµιο όσο και από την πόλη. Νοµίζω ότι µε αυτή τη πρωτοβουλία κρατάµε τις µνήµες ζωντανές και δίνουµε τη γνώση στα νέα παιδιά. Εκτιµώ ότι στις αρχές του επόµενου ακαδηµαϊκού έτους θα µπορέσουµε να έχουµε σε λειτουργία την Εδρα Μικρασιατικών Σπουδών». Η ίδρυση της νέας Εδρας ∆ιδασκαλίας και Ερευνας Μικρασιατικών Σπουδών, που θα στελεχωθεί στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας από το νέο ακαδηµαϊκό έτος, ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία µε το πανεπιστήµιο.

Διαβάστε ακόμα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ξεκινάει το πρώτο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό με θέμα την "Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση"

Από την πλευρά της, η Μιµή Ντενίση, µε την οποία επικοινώνησε η κ. Αρβελέρ, είπε σε εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε για την ίδρυση της έδρας: «Σήµερα είναι µια µεγάλη µέρα για τους απογόνους των Μικρασιατών, που ύστερα από 100 χρόνια βλέπουν να µπαίνει στην επίσηµη Παιδεία το θέµα του πολιτισµού της Μικράς Ασίας. Αυτό όλο ξεκίνησε από µια παράσταση που έκανα και επί 10 χρόνια σκεφτόµουν µε την αγαπηµένη µου Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ πώς θα γίνει η έδρα αυτή. Την πρόταση την έκανα στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ και όλα τα µέλη του ήταν πρόθυµα από την αρχή να τη χρηµατοδοτήσουν. Πιστεύω ότι άργησε να υλοποιηθεί, γιατί έπρεπε να γίνει στο σωστό πανεπιστήµιο, το οποίο είναι το ΠΑ.ΜΑΚ. Εξάλλου, η Θεσσαλονίκη είναι η προσφυγοµάνα, που λέµε όλοι, και πιστεύω ότι βρήκε το σωστό του µέρος. Ελπίζω ότι πολλοί νέοι -και όχι µόνο- θα θελήσουν να παρακολουθήσουν µαθήµατα σε αυτή την έδρα, γιατί θα µάθουν την ιστορία, τον πολιτισµό, τη µαγειρική και τα έθιµα της Μικράς Ασίας. Το θεωρούσα ντροπή να υπάρχουν έδρες Οθωµανικών και Βαλκανικών Σπουδών και να µην υπάρχει ο µικρασιατικός κόσµος».

«Η χρηµατοδότηση ξεκίνησε από µια ιδέα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, που τη µετέφερε σε µένα η κυρία Μιµή Ντενίση. Οταν ακούσαµε την ιδέα, ενθουσιαστήκαµε. Ετσι, λοιπόν, πήραµε την πρωτοβουλία πέντε εταιρείες του ΣΕΒΕ να χρηµατοδοτούν αυτή την έδρα και έτσι σήµερα αυτή γίνεται πραγµατικότητα. Αυτό γίνεται µε σκοπό να διδαχθούν οι Ελληνες φοιτητές τον πολιτισµό της Μικράς Ασίας και τα γεγονότα που έγιναν εκεί», επεσήµανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συµεών ∆ιαµαντίδης.

Σύμβολο συνεργασίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην εκπαίδευση και την έρευνα µεταξύ των ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και η επώνυµη Εδρα Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ, η οποία ιδρύθηκε το 2022, λειτουργεί στη Νοµική Σχολή του ιδρύµατος και χρηµατοδοτείται από την κυβέρνηση της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Παιδείας, Αθλητισµού και Νεολαίας της Κύπρου, Αθηνάς Μιχαηλίδου, µε τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Χαράλαµπο Φείδα, την περασµένη εβδοµάδα.

Στη συνάντηση συµµετείχαν ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, και στελέχη του υπουργείου, ενώ από το ΑΠΘ συµµετείχε ο κοσµήτορας της Νοµικής Σχολής, καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Οπως είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου, «η συνάντηση µε την υπουργό Παιδείας, Αθλητισµού και Νεολαίας της Κύπρου, κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, αποτελεί µια σηµαντική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων που συνδέουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο µε τα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα της Κύπρου. Η λειτουργία της επώνυµης Εδρας Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ αποτελεί σύµβολο αυτής της ισχυρής συνεργασίας. Η δέσµευσή µας για συνέχιση και διεύρυνση αυτής της συνεργασίας είναι δεδοµένη, καθώς θεωρούµε ότι µέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουµε το όραµά µας για ένα πανεπιστήµιο εξωστρεφές και ανοικτό στη διεθνή ακαδηµαϊκή κοινότητα».

Η δηµιουργία επώνυµων εδρών ξεκίνησε στην Ελλάδα µε νόµο του 2011, που προβλέπει την ίδρυση επώνυµων εδρών µε απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης της Κοσµητείας, η οποία εγκρίνει την ίδρυση σε συγκεκριµένη γνωστική περιοχή, που σχετίζεται µε το αντικείµενο του πανεπιστηµίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»