Ο Σταύρος Αντωνόπουλος, ο οποίος κατέχει τη θέση του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, στο Παίδων «Αγία Σοφία» μίλησε στο ΕΡΤNews σχετικά με τις συχνότερες αιτίες ατυχημάτων σε παιδιά. Όπως τόνισε, «έχουμε πολλά περιστατικά για διάφορες αιτίες στους εφήβους και στις νεότερες ηλικίες, στην καθημερινότητά μας πια».

Τα τροχαία συχνή αιτία ατυχημάτων

Τα τροχαία είναι μια συχνή αιτία ατυχημάτων, ωστόσο όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος, «συναντάμε τα τελευταία χρόνια ατυχήματα με τα ηλεκτρικά πατίνια από μικρές ηλικίες, από το γυμνάσιο ίσως και λίγο μικρότερα, τα οποία μάλιστα είναι βαριές βλάβες, γιατί δεν είναι έτοιμοι οι έφηβοι να χειριστούν με κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς αυτά τα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία αναπτύσσουν και ιδιαίτερες ταχύτητες. Δν ακολουθούν ούτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά ούτε και τους κανόνες αυτοπροστασίας. Και η βλάβη δυστυχώς είναι συχνά πολύ τραυματική», εξήγησε.

Ατυχήματα γίνονται καθημερινά και στις παιδικές χαρές. «Δεν έχουμε πολύ σημαντικές βλάβες. Είναι σπάνιες γιατί ευτυχώς στις μεγαλύτερες πτώσεις – που παλαιότερα θα συναντούσαμε μια μεγάλη κάκωση κεφαλής – τα προστατευτικά που υπάρχουν στις περισσότερες παιδικές χαρές, προστατεύουν». Ακόμη, ατυχήματα σημειώνονται συχνά μέσα στο σπίτι. «Αυτό είναι από τις πρώτες αιτίες», είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d6fu8j4490y9)
«Εμείς οι παιδίατροι το λέμε στους γονείς ότι τα παιδιά στην ηλικία περίπου των 15 – 14 μηνών που ξεκινάνε τα βασικά, πράγματα που πρέπει να προσέχουμε είναι ατυχήματα και δηλητηριάσεις(…).Οι δηλητηριάσεις είναι καθημερινές κυρίως από τα οικιακά στοιχεία στις μικρότερες ηλικίες 5 – 6 ετών και από χλωρίνες, από απορρυπαντικά και από φάρμακα που μπορεί να βρεθούν σε ένα συρτάρι», είπε ο ίδιος. Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε επίσης τις δηλητηριάσεις από τσιγάρα, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στα νέα είδη τσιγάρων που χρειάζονται προσοχή.

Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να φέρει προβλήματα

Παράλληλα, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στο αλκοόλ που μια κατάχρησή του μπορεί επίσης να φέρει προβλήματα. Και αν στις πιο μικρές ηλικίες μπορεί να είναι ατυχηματικό ένα περιστατικό μέθης, στις μεγαλύτερες είναι συνειδητό. «Στις γιορτές να προσέχουμε να μην αφήσουμε στο γιορτινό τραπέζι το κρασί πάνω στο τραπέζι», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχουν παιδιά που ήδη από το Γυμνάσιο, δηλαδή από την ηλικία των 14-15, μεταφέρονται στο νοσκοκομείο λόγω μέθης. «Γίναμε όλοι μάρτυρες πρόσφατα περιστατικών πολλαπλών ατόμων να έρχονται με μέθη στο νοσοκομείο», υπενθύμισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Όπως είπε, «η υπερβολική κατανάλωση σε ένα παιδί το οποίο μπορεί να είναι 40 – 50 κιλά και δεν έχει πιεί ποτέ πάλι στη ζωή του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, γι’ αυτές τις ηλικίες είανι μεγάλη, με πολλές επιπλοκές. Από τις πιο απλές, όπως τους εμετούς, αλλά και πιο βαριές με ηπατικές βλάβες, εγκεφαλικές βλάβες, λιποθυμίες και κώμα σπανιότερα. Τόνισε πως οι γονείς δεν πρέπει να σκέφτονται πως, «το παιδί, θα κοιμηθεί το πρωί, θα του περάσει».

Τέλος αναφέρθηκε σε ατυχήματα που προέρχονατι από διάφορα challenges από τα κοινωνικά δίκτυα και δημιουργούν κίνητρα σε διάφορους κυρίως εφήβους να κάνουν δραστηριότητες που αναμετριούνται με τα φυσικά τους όρια.

«Δεν έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό γύρω μας. Παρόλα αυτά τα challenges είναι αρκετά, τα αντιγράφουν από το διαδίκτυο. Παλιότερα ήμασταν μάρτυρες της “μπλε φάλαινας” στο Tiktok, αλλά τα πιο πρόσφατο με το challenge του Σούπερμαν, όπου είδαμε να πηδάνε κάποιοι έφηβοι και κάποιοι, σε διαφορετικό ύψος, να προσπαθούν να τους πιάσουν στον αέρα. Με αποτέλεσμα να έχουμε κατάγματα, μέχρι και εγκεφαλική στον έφηβο που χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα»