Νέο «τοπίο» διαμορφώνεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα ελληνικά πανεπιστήμια να ανοίγουν δρόμους στο εξωτερικό δημιουργώντας παραρτήματα.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Φινλανδία σήμερα και αύριο για τη Σύνοδο Βορρά-Νότου - Στο επίκεντρο ασφάλεια και Μεταναστευτικό

Την ώρα που κορυφαία πανεπιστήμια ανακοινώνουν την έναρξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικά δημόσια ιδρύματα, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης «ταξιδεύουν» σε άλλες χώρες.


Συνεργασία ∆ημοκριτείου Θράκης και Πανεπιστημίου Πατρών με ανώτατα ιδρύματα σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Τα πρώτα βήματα κάνουν το Πανεπιστήµιο Πατρών και το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, που έχουν συνάψει συµφωνίες µε ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, για την ίδρυση παραρτηµάτων τους σε χώρες όπως η Αίγυπτος, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών πανεπιστημίων.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, έφερε το παράδειγμα της Αιγύπτου, ύστερα από την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τους ομολόγους του.

Ο υπουργός, που έχει θέσει ως στόχο να μετατραπεί η Ελλάδα σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο, είπε: «Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διεθνοποίηση, αυτή προκύπτει κυρίως από τα δημόσια πανεπιστήμια. Συμφωνήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανανέωση του τριμερούς Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης». Ο υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Παραρτήματα στην Αίγυπτο ελληνικών ΑΕΙ Σ Παιδείας και Τεχνικής Εκπαίδευσης της Αιγύπτου, δρ Mohamed Abdel Latif. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Επιπλέον, στη συνάντησή του με τον υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, δρ Mohamed Ayman Ashour, ο κ. Πιερρακάκης συζήτησε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το έντονο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων στη χώρα. «Ήδη το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοβουλία, την οποία και δεσμευόμαστε να στηρίξουμε. Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνονται οι προοπτικές διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων», τόνισε. Η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων είναι δυνατή χάρη στο πλαίσιο του νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που αναβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και δίνει τις δυνατότητες, με μείωση γραφειοκρατίας και χρηματοδότηση, να προχωρήσουν στη διεθνοποίησή τους.

Έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα του στο Κάιρο είναι το ∆ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Helwan για ίδρυση παραρτήματος του ∆ΠΘ Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2025. Το πρόγραμμα είναι αγγλόφωνο και τετραετούς διάρκειας και απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους στην Αίγυπτο και την αραβική χερσόνησο. Οι φοιτητές θα πηγαίνουν στο ∆ΠΘ το 6ο εξάμηνο για πρακτική άσκηση και στο πτυχίο τους θα αναγράφεται ότι έλαβαν τον τίτλο από το ∆ΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Helwan, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Αιγύπτου με 210.000 φοιτητές και 5.000 καθηγητές και έδρα το Κάιρο. Ήδη το ∆ΠΘ μελετά το ενδεχόμενο να ιδρύσει και δεύτερο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Τμήμα ∆ιαχείρισης Υδάτων. Αλλά και το Πανεπιστήµιο Πατρών προωθεί τη δηµιουργία παραρτήµατος στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία µε την εκεί ελληνική κοινότητα, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα λειτουργήσει το παράρτηµα.

Το θέμα βρίσκεται προς υπογραφή στα χέρια του προέδρου της Αιγύπτου, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση του πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νικολάου Παπαγεωργίου, με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας της Αιγύπτου, δρα Mohamed Ayman Ashour, υπήρξε συναίνεση σχετικά με την ίδρυση παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια. Συζητήθηκε η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βήματα ίδρυσης παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια, το οποίο θα προσφέρει προγράμματα σπουδών στους τομείς της Μηχανικής, των Τεχνών, της Κοινωνιολογίας, της ∆ιοίκησης και της Υγείας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή