Η ύστατη επιθυµία του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος µέχρι το φινάλε δήλωνε «γεννήθηκα, είµαι και θα πεθάνω Έλληνας», επιτέλους πραγµατοποιείται. Iδίως ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος, τώρα, αποτινάσσοντας το βάρος-ασφυκτικό «κορσέ» του «Γλίκσµπουργκ», του επωνύµου που ακολουθούσε τον ίδιο και την οικογένειά του για τρεις δεκαετίες, νιώθει ελεύθερος. Απαλλαγµένος.

*Διαβάστε ακόμα: "Ντε Γκρες" το επώνυμο που διάλεξαν Παύλος και Νικόλαος κατά την αίτηση για ιθαγένεια που κατέθεσαν στο Ληξιαρχείο Αθηνών

Από τις 19.12 όλα άλλαξαν: δέκα µέλη των Greek royals δήλωσαν σεβασµό στο ελληνικό Σύνταγµα και στο πολίτευµα της χώρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας αίτησης για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας την οποία κατέθεσαν στο Ληξιαρχείο Αθηνών, µέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους. Είχαν καταστεί «ανιθαγενείς», ύστερα από την ψήφιση του νόµου 2215/1994, αλλά τώρα όλα αποκαθίστανται.

«Το θέµα προχωρά µόνο του, δεν έχει τελειώσει» απάντησε -δωρικά- ο πρωτότοκος Παύλος στον ΑΝΤ1. Σαφώς υφίστανται ακόµα εκκρεµότητες που επιβάλλεται να διευθετηθούν, αλλά τα σηµαντικά έχουν γίνει.

Αποδεχόµενοι το αποτέλεσµα του δηµοψηφίσµατος του 1974, που τερµάτισε τη βασιλεία στην Ελλάδα, έβαλαν τις πρώτες υπογραφές ως πολίτες. Το επίθετο που επέλεξαν ήταν και το αναµενόµενο.

Εξάλλου, έχει «γαλαζοαίµατη απόχρωση». Ολοι τους, στους λογαριασµούς τους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέκαθεν χρησιµοποιούσαν το «της Ελλάδας», Paul of Greece, Olympia of Greece κ.λπ. Και ο θείος τους, πρόσφατα εκλιπών Μισέλ Ντε Γκρες, το ίδιο χρησιµοποιούσε: είχε επιλέξει ως επώνυµο το «Ντε Γκρες».


«Ντε Γκρες»: Επίθετο µε τίτλο ευγενείας

Σε κάθε χώρα όµως η προσθήκη του «ντε» (de) υποδηλώνει και τίτλο ευγενείας. Άρα, διάλεξαν το καλύτερο επώνυµο: µε τίτλο ευγενείας. Στα επιµέρους τώρα, τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, όπως και τα 5 παιδιά του Παύλου µε τη Μαρί- Σαντάλ, υπέγραψαν τη σχετική αίτηση. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, καθώς διατηρεί από παλιά προσωπικούς δεσµούς µε την οικογένεια, ήταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν το γεγονός.

«Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυµό τους» δήλωνε on camera, αναφερόµενος στο ζήτηµα, στις αρχές της εβδοµάδας. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο πως παρευρέθη (άσχετο αν δεν ήταν ο µόνος από την πολιτική σκηνή του τόπου) στην κηδεία του Κωνσταντίνου. Είναι γνωστές οι φιλικές του σχέσεις όχι µόνο µε τον Κωνσταντίνο και την Αννα Μαρία, αλλά και µε τα παιδιά τους.

Προχθές Παρασκευή δηµοσιεύθηκε και στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου για την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα πέντε παιδιά του πρωτότοκου γιου του Παύλου. Τη διαδικασία για να λάβουν την ιθαγένεια υπέγραψε και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρµπας. Τώρα, λοιπόν, αυτό που αποµένει είναι να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτών, προκειµένου να µπορέσουν να αποκτήσουν ταυτότητα και διαβατήριο.

Γιατί τώρα;

Είναι πολλοί εκείνοι που αναρωτιούνται «γιατί τώρα ο Παύλος και τα αδέρφια του αποφάσισαν να επανεκκινήσουν το ζήτηµα της ιθαγένειας; Είναι µήπως λόγοι πολιτικοί, επιχειρηµατικοί;».

Η απάντηση ακούει, µεταξύ άλλων, στο όνοµα Anna Maria Hellenic Foundation. Ο Παύλος έχει τεθεί επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύµατος της µητέρας του και σκοπεύει να το επανενεργοποιήσει δυναµικά. Άλλωστε υφίστανται και γραφεία του εδώ, στην καρδιά της Αθήνας. Επειδή λοιπόν θέλει να είναι καθόλα νόµιµο και καθώς, λόγω της ιθαγένειας που είχε απολέσει, ορισµένες διαδικασίες καθυστερούσαν, επιβαλλόταν να επισπεύσει ό,τι χρειαζόταν, για να πατήσει το κουµπί του restart, της επανεκκίνησης. Πολύ πριν από το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει να συγκεντρώνει τα έγγραφα-προαπαιτούµενα της επαναλειτουργίας του και παράλληλα έπρεπε να «τρέξει» το ζήτηµα της αποκατάστασης της ιθαγένειας. «Η δράση του θα είναι εκτεταµένη, θα ποικίλλει, σκοπεύουµε να κάνουµε πολλά µέσω του Ιδρύµατος» έλεγε -και εξακολουθεί- στο πλαίσιο εκδήλωσης την περασµένη άνοιξη.

Όσον αφορά τώρα σενάρια που τον θέλουν να πολιτικοποιείται, να προχωρά µέχρι στην ίδρυση δικού του κόµµατος, επί της παρούσης -βέβαια, ουδέν µονιµότερον του προσωρινού- θεωρούνται ανυπόστατα. «Το πρεστίζ ενός ‘‘γαλαζοαίµατου’’ δεν αναβαθµίζεται µε την προσχώρησή του στην πολιτική», θα σας απαντήσουν όσοι γνωρίζουν το βασιλικό πρωτόκολλο. Και είναι κοινό µυστικό, δεν χρειάζεται να το γνωρίζεις ενδελεχώς. Βέβαια, τα πάντα πια αλλάζουν αστραπιαία. Η σηµασία όµως του γλωσσικού µορίου «Ντε», κατά τους κονεσέρ του λίµπρο ντ’ όρο, σε καµία περίπτωση.

*Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή