Ολικό «λίφτινγκ» στα σχολεία επιχειρεί η κυβέρνηση με πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισε από τις τράπεζες και θέτει σε εφαρμογή ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεργασία με τους δήμους, με στόχο να εκσυγχρονιστούν οι κτιριακές σχολικές δομές και να ανταποκρίνονται στις σημερινές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση.

*Διαβάστε ακόμα: Χαµόγελα στο Μαξίµου για τις δηµοσκοπήσεις: Πού αποδίδονται η "γαλάζια" άνοδος και η παράλληλη πτώση του ΠΑΣΟΚ και των δεξιών σχηματισμών

Σημειώνεται ότι η συντήρηση των σχολικών κτιρίων και η καθαριότητά τους, με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης», είναι στην αρμοδιότητα των δήμων.

Μέσα στην επόμενη τριετία, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα των σχολείων της χώρας και να ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις της εποχής, καθώς, εκτός από το πρόγραμμα ανακαίνισης, ήδη προχωρά και η ψηφιακή αναβάθμιση. Το «πράσινο φως» για τις ανακαινίσεις έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι μεταφέρονται 100 εκατ. ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφιστάμενων είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου». Παρέμβαση που, όπως είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να ιδωθεί και ως «μια εθελοντική συνεισφορά σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια». Και αυτό καθώς ήδη το έργο που θα υλοποιηθεί με την εξεύρεση του ποσού από τις τράπεζες θα ενεργοποιήσει παράλληλα το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό την εκπόνηση ενός συγκροτημένου και ρεαλιστικού σχεδίου, προκειμένου να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, δασκάλους και καθηγητές ανά την επικράτεια και να αλλάξουν χιλιάδες σχολικά κτίρια, που, δυστυχώς, έχουν μείνει σε συνθήκες προηγούμενου αιώνα.


Θα αλλάξουν όλα στα σχολεία

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακαινιστούν οι τουαλέτες, θα δημιουργηθούν γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ και θα εκσυγχρονιστούν τα υφιστάμενα, θα βαφτούν όλοι οι χώροι, θα αλλάξουν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, θα ενισχυθεί η φύλαξη κ.ά. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι θα τρέχει ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων, ένα μεγάλο έργο που έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με την εποπτεία και την επιστημονική συνδρομή του ΟΑΣΠ. Αναλυτικά, για την ανακαίνιση θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιπλέον 100 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες, δηλαδή συνολικά το σημαντικό ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να γίνουν έργα μέσα στο 2025, που θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι, οπότε οι μαθητές θα δουν τη «νέα εικόνα» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το «λίφτινγκ», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα αφορά περισσότερα από 5.000 σχολικά κτίρια, καθώς το σύνολο των σχολείων όλων των βαθμίδων ξεπερνά τα 12.500 κτίρια.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η κατάσταση των σχολικών κτιρίων στους περισσότερους δήμους δεν είναι καλή και είναι ανάγκη να βελτιωθεί. Οπως έχει πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, «δεν γίνεται να βάζουμε διαδραστικούς πίνακες και να πέφτουν σοβάδες», επισημαίνοντας ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα σχολεία απαιτεί ασφαλείς και σύγχρονες τάξεις. Ενδεικτική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε πολλά σχολεία είναι ότι τον προηγούμενο μήνα κατέρρευσε εν ώρα μαθήματος το ταβάνι στο 5ο Γυμνάσιο Νέου Ηρακλείου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ σοβάς έπεσε και σε δημοτικό σχολείο στα Κάτω Πετράλωνα. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2025.


Βάση δεδομένων

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από το καινούργιο έτος θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα μπαίνουν οι δήμαρχοι και θα καταγράφουν τα έργα που θέλουν να γίνουν στα σχολεία της περιοχής τους. Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι στα «Π», τα έργα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, δηλαδή θα αναγράφουν αλλαγή ηλεκτρικών σε δύο σχολεία, ανακαίνιση αύλειου χώρου σε τρίτο ή βάψιμο του σχολικού κτιρίου. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθούν χρήματα σε άλλον σκοπό, καθώς θα καταρτιστεί αναλυτική βάση δεδομένων, στην οποία θα καταγράφονται, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την έναρξη κάθε έργου. Θα ακολουθήσει προτεραιοποίηση των έργων, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθεί έμφαση αρχικά στις αυλές και στα γήπεδα, για να μπορούν οι μαθητές να γυμνάζονται, στην αναβάθμιση μπάνιων, αλλά και στο βάψιμο και το σοβάτισμα των σχολικών κτιρίων. Κύριος φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η ανώνυμη εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» του ελληνικού Δημοσίου, ενώ αναμένεται να συμβάλει και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά