Με σηµείο αναφοράς τη συνολική και πολύπλευρη υπoστήριξη ατόµων µε αναπηρία, παιδιών, ηλικιωµένων, γυναικών, αλλά και ως βασικό ρυθµιστικό εργαλείο των δηµογραφικών αλλαγών που συντελούνται στη χώρα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συγκεντρώνει κρίσιµες αρµοδιότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθηµερινότητας των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων, εφαρµόζοντας τη Μακροχρόνια Φροντίδα ως βασική προτεραιότητα, η οποία δεν εξαντλείται µόνο σε θέµατα υγειονοµικής µέριµνας, αλλά αφορά σε µεγάλο βαθµό πολιτικές κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για µια πραγµατικότητα ότι σχεδόν σε κάθε οικογένεια έστω κι ένα µέλος έχει χρειαστεί βοήθεια. Η βοήθεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άτυπης µορφής, αφού αυτή προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον και συνηθέστερα από γυναίκες της οικογένειας, ενώ παράλληλα, µε το πέρασµα του χρόνου και τα νέα δηµογραφικά δεδοµένα, η ζήτηση αυτών των υπηρεσιών αυξάνεται.

Από τις αρχές του έτους, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Γενική Γραµµατεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέµησης της Φτώχειας και τα µέλη της διυπουργικής οµάδας που συστάθηκε για την κοινή χάραξη µιας ολιστικής πολιτικής, έθεσαν τα θεµέλια της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μακροχρόνια Φροντίδα.

Απαραίτητο στάδιο στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής ήταν η αποτύπωση της υφιστάµενης κατάστασης και ο εντοπισµός αναγκών στον τοµέα της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίας. Ετσι, εντοπίστηκαν ανάγκες σε τρία επίπεδα, τα οποία αφορούν την επάρκεια, τη διαθεσιµότητα και την ποιότητα της Μακροχρόνιας Φροντίδας, στους φροντιστές που παρέχουν την υπηρεσία και στη διακυβέρνηση και την παρακολούθηση του τοµέα.

Η Εθνική Στρατηγική διαρθρώθηκε σε 4 στρατηγικούς άξονες: ∆ιευκόλυνση της αυτόνοµης διαβίωσης. Ανάπτυξη ενός ολοκληρωµένου πλαισίου για την τυπική και την άτυπη φροντίδα. Επένδυση σε µια προσωποποιηµένη και συνεχή ποιοτική µακροχρόνια φροντίδα.

Ενίσχυση της διακυβέρνησης του τοµέα της Μακροχρόνιας Φροντίδας. Οι στρατηγικοί άξονες διαχωρίζονται σε επιµέρους στρατηγικούς στόχους, καλύπτοντας το ευρύ φάσµα της Μακροχρόνιας Φροντίδας.

Εκτός αυτού, όµως, ο τοµέας της Μακροχρόνιας Φροντίδας συντελεί και στην ενίσχυση της Οικονοµίας, αφού δηµιουργεί ένα νέο επάγγελµα στην αγορά εργασίας. Συγκεκριµένα, σε ένα από τα επαγγέλµατα του µέλλοντος αναδεικνύεται αυτό του φροντιστή.

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχεδιάζεται το περίγραµµα εργασίας του φροντιστή, το οποίο θα συνδυάζει κατάρτιση και πιστοποίηση. Επιπλέον, µετά τις «νταντάδες της γειτονιάς» και τον προσωπικό βοηθό για Ατοµα µε Αναπηρία, σχεδιάζεται και ο «φροντιστής της γειτονιάς».

Πρόκειται για ένα νέο πιλοτικό πρόγραµµα που θα έχει στόχο την παροχή φροντίδας σε τοπικό επίπεδο µε όρους οικονοµικής προσιτότητας. Επίσης, εξετάζονται κι άλλες πολιτικές σε συνεργασία µε το συναρµόδιο υπουργείο Υγείας, το οποίο για παράδειγµα έχει την εµπειρία των υπηρεσιών τηλεϊατρικής.


Το πρώτο βήµα

Για τον σχεδιασµό στο ιδιαίτερα σηµαντικό θέµα της Μακροχρόνιας Φροντίδας µίλησε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» και ο γενικός γραµµατέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέµησης της Φτώχειας, Πρόδροµος Πύρρος: «Η Εθνική Στρατηγική για τη Μακροχρόνια Φροντίδα είναι το πρώτο βήµα για τη δηµιουργία σύγχρονων, οικονοµικά προσιτών και εξατοµικευµένων υπηρεσιών φροντίδας προς τους ηλικιωµένους, τα Ατοµα µε Αναπηρία, τα παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες που την έχουν ανάγκη.

Με οδικό χάρτη την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα και σε άµεση συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία, τους φορείς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ, που µας παρέχει τεχνική βοήθεια, πετύχαµε σε διάστηµα ενός χρόνου να διαµορφώσουµε ένα συνεκτικό µεταρρυθµιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τα επόµενα βήµατα. Τώρα, σε άµεση προτεραιότητα, βρίσκεται η διαµόρφωση του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για τη Μακροχρόνια Φροντίδα, το οποίο αναµένεται να ολοκληρωθεί το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πύρρος.