Νέο µοντέλο πρότυπων, αλλά και «ανοικτών» σχολείων προωθεί στην Εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, µε νοµοσχέδιο που έλαβε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, το Ωνάσειο «υιοθετεί» δηµόσια σχολεία και τα µετατρέπει σε πρότυπα, ιδρύονται αθλητικά σχολεία και προωθείται ρύθµιση για να παραµένουν ανοιχτά τα σχολεία για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για µαθητές και γονείς.

Το σχέδιο νόµου προβλέπει τη σύναψη σύµβασης δωρεάς µεταξύ του κοινωφελούς ιδρύµατος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του ελληνικού ∆ηµοσίου για την ίδρυση και λειτουργία ενιαίου δικτύου πρότυπων δηµόσιων σχολείων µε την ονοµασία «∆ηµόσια Ωνάσεια Σχολεία». Σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, το ίδρυµα «Ωνάση» σχεδιάζει να µετατρέψει 22 δηµόσια Γυµνάσια και Λύκεια σε ∆ηµόσια Ωνάσεια Σχολεία (11 Γυµνάσια και 11 Λύκεια) σε περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας που αντιµετωπίζουν οικονοµικές και κοινωνικές προκλήσεις. Μάλιστα, τα Ωνάσεια Σχολεία θα είναι συνδεδεµένα µε τα πανεπιστήµια, µε στόχο την εφαρµογή καινοτόµων εκπαιδευτικών προγραµµάτων.

Στα συγκεκριµένα σχολεία θα φοιτήσουν περίπου 6.000 µαθητές, ενώ το ίδρυµα «Ωνάση» θα αναλάβει την ανακαίνιση των κτιρίων. Για τη λειτουργία τους θα συσταθεί ∆ιοικούσα Επιτροπή µε πλειοψηφία του ∆ηµοσίου. Σηµειώνεται ότι σήµερα λειτουργούν 42 πρότυπα σχολεία (21 Γυµνάσια και 21 Λύκεια), στα οποία φοιτούν 9.036 µαθητές. Επίσης, 104 πειραµατικά σχολεία (23 νηπιαγωγεία, 41 ∆ηµοτικά, 22 Γυµνάσια, 18 Λύκεια) µε 15.686 µαθητές. Τα πρώτα δώδεκα σχολεία, έξι Γυµνάσια και έξι Λύκεια, αναµένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέµβριο του 2025 και τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν το 2026. Σύµφωνα µε το υπουργείο Παιδείας, στόχος των ∆ηµόσιων Ωνάσειων Σχολείων είναι η ενίσχυση του αριθµού των σχολικών µονάδων στα οποία εισάγονται εκπαιδευτικές καινοτοµίες, µε δεδοµένη τη µεγάλη ζήτηση για πρότυπα και πειραµατικά σχολεία.

Τα ∆ΗΜΩΣ θα υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται από όσους ήδη υπηρετούν στα δηµόσια σχολεία, µε την ίδια διαδικασία που επιλέγονται και οι εκπαιδευτικοί στα πρότυπα σχολεία. Το ∆ηµόσιο θα καλύπτει τους µισθούς των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού, όπως ισχύει για όλα τα δηµόσια σχολεία. Το ίδρυµα «Ωνάση» θα αναλάβει την ανακαίνιση των σχολείων έως του ποσού του 1 εκατ. ευρώ για κάθε σχολική µονάδα, ενώ θα χορηγεί υποτροφίες, θα συνεισφέρει στην επαγγελµατική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα έως και 500.000 ευρώ το έτος ανά σχολείο.

Οι µαθητές θα εισάγονται µε εξετάσεις στην 1η τάξη του Γυµνασίου, όπως συµβαίνει στα Πρότυπα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται για την εισαγωγή τους στην Α’ Λυκείου, ενώ οι µαθητές που ήδη φοιτούν στη 2η και 3η τάξη των Γυµνασίων και Λυκείων που θα ενταχθούν στα ∆ΗΜΩΣ παραµένουν και φοιτούν σε αυτά κανονικά. Η ίδρυση και η λειτουργία του ∆ικτύου των ∆ΗΜΩΣ θα ρυθµίζεται µέσω σύµβασης µεταξύ του ελληνικού ∆ηµοσίου και του κοινωφελούς ιδρύµατος, κατά το πρότυπο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ίδρυση αθλητικών σχολείων

Με το νοµοσχέδιο ιδρύονται αθλητικά σχολεία, µε στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών και αθλητικών αναγκών ταλαντούχων µαθητών/ αθλητών, συµπεριλαµβανοµένων και εκείνων µε αναπηρία. Από τη σχολική χρονιά 2026-2027 πρόκειται να λειτουργήσουν δύο αθλητικά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, µε πρόβλεψη να υπάρξει πανελλαδική κάλυψη τα επόµενα χρόνια.

Η πιλοτική ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Γυµνασίων και δύο Πρότυπων Αθλητικών Λυκείων, από τον Σεπτέµβριο του 2026, έχει στόχο τη δηµιουργία δεκατριών (13) Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων (ΠΑΣ), ένα σε κάθε περιφέρεια.

Τα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία (ΠΑΣ) αφορούν µαθητές µε υψηλές αθλητικές επιδόσεις, αρτιµελείς ή µε αναπηρίες. Το ελάχιστο επίπεδο για την επιλογή τους στα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία είναι «µέλος της (ηλικιακά αντίστοιχης ή ανώτερης) προ-εθνικής οµάδας». Οι µαθητές των ΠΑΣ επιλέγονται κατ’ έτος, κατόπιν πρότασης εκάστης αθλητικής οµοσπονδίας προς την ΚΕΕ ΠΑΣ.

Οι µαθητές των ΠΑΣ ακολουθούν το προπονητικό πρόγραµµα της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας µε εξειδικευµένους προπονητές, εντός του ωρολόγιου προγράµµατος του οικείου ΠΑΣ, όπου αυτό είναι δυνατόν, κατόπιν πρότασης εκάστης αθλητικής οµοσπονδίας προς την ΚΕΕ ΠΑΣ, µε σχετική απόφασή της. To υπουργείο Παιδείας έπειτα από εισήγηση της «ΚΕΕ ΠΑΣ», µε απόφαση του υπουργού Παιδείας, που θα δηµοσιεύεται σε ΦΕΚ οπωσδήποτε πριν από την 31η Ιανουαρίου εκάστου έτους (εξαιρουµένου του έτους ίδρυσης του πρώτου ΠΑΣ), καθορίζει για το επόµενο σχολικό έτος τις σχολικές µονάδες, τον βαθµό εισαγωγής, τα κριτήρια παραµονής, τον αριθµό των µαθητών και τα αθλήµατα. Για τους µαθητές αθλητικών σχολείων θα υπάρχει και πρόβλεψη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τις περιόδους αναγκαστικής απουσίας τους για προετοιµασία ή συµµετοχή σε αγώνες.

Σχολεία: Ανοιχτά και τα Σαββατοκύριακα για δραστηριότητες

Την ίδια ώρα, µε νόµο που προωθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία να παραµένουν ανοιχτά και τα Σαββατοκύριακα για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες των µαθητών, αλλά και γονέων, σε συγκεκριµένο πλαίσιο λειτουργίας.

Ηδη κάποια σχολεία λειτουργούν τα Σαββατoκύριακα, ωστόσο ο υπουργός Παιδείας προωθεί συγκεκριµένο πλαίσιο λειτουργίας, µε βάση το οποίο θα λαµβάνεται η από κοινού απόφαση για ανοιχτό σχολείο τα Σαββατοκύριακα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεµόνων και ∆ιδασκόντων ή τον διευθυντή και θα καταρτίζεται πρόγραµµα δραστηριοτήτων, π.χ. χορών, στο οποίο θα µπορούν να συµµετάσχουν και γονείς.

Την ευθύνη για τη λειτουργία τους θα έχουν οι δήµοι της χώρας, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα συνδράµει µε την εκπόνηση του Προγράµµατος Σπουδών. Τις δράσεις των σχολείων θα παρακολουθεί ο επόπτης Ποιότητας.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά