Με ένα νέο σύνδρομο ονόματι «Golac» απειλούνται οι έφηβοι, εξαιτίας κυρίως του φόβου τους για το άγνωστο και του συνεχούς «βομβαρδισμού» με διαδικτυακές ειδοποιήσεις και μηνύματα.



Τι είναι το σύνδρομο Golac σε εφήβους και νέους 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Πήτα, πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA), το σύνδρομο γενικευμένης διαδικτυακής συναισθηματικής και γνωστικής διαταραχής εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως με εθισμό, κατάθλιψη, βίαιη συμπεριφορά, άγχος, έλλειψη αυτοεκτίμησης αλλά και έκπτωση των λεκτικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, καθώς η νέα γενιά πέρα από το δικό της λεξιλόγιο εκφράζεται πλέον με emojis και emoticons.



Πώς συνδέεται με την προβληματική χρήση του Διαδικτύου

Όπως είπε στο ΑΠΕ ο κ. Πήτας «η τεχνολογία -για παράδειγμα η χρήση social media ή η online συνομιλία με φίλους- μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ντοπαμίνης κατά 50% έως 100%. Η χρήση της τεχνολογίας προκαλεί διαφορετική απόκριση των υποδοχέων ντοπαμίνης από ό,τι οι εθιστικές ουσίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέθοδοι “mind engineering” χρησιμοποιούνται από τους σχεδιαστές online υπηρεσιών για να μεγιστοποιήσουν την ευχαρίστηση των χρηστών προς την κατεύθυνση του να τους εθίσουν για πάντα. Ως αποτέλεσμα, η εκτεταμένη τεχνολογική διέγερση μπορεί να οδηγήσει σε εθισμούς γύρω από το διαδίκτυο, τη διαδικτυακή πορνογραφία, τον online τζόγο και τα βιντεοπαιχνίδια».



Υπάρχουν λύσεις;

Για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους διαταραχές, ο κ. Πήτας εξήγησε πως «ο πιο προφανής τρόπος είναι η αποχή από την προβληματική χρήση της τεχνολογίας για μια περίοδο παραδείγματος χάρη ενός μηνός. (...) Μία άλλη προσέγγιση είναι η λεγόμενη “νηστεία ντοπαμίνης”, που περιλαμβάνει περιοδική σύντομη προσωρινή αποχή, π.χ. για μία ημέρα, από εθιστικές τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».