Αρκετές είναι οι θρησκευτικές εορτές που έχουν συνδεθεί με κάποιο γεύμα και το οποίο περιλαμβάνεται στο κάθε γιορτινό τραπέζι και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Θεοφάνια.

Μάλιστα, παλιότερα το τριήμερο ξεκινούσε με τον εκκλησιασμό το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων, όπου οι πιστοί έπαιρναν τον αγιασμό από την εκκλησία. Μιας και η παραμονή των Φώτων είναι μεγάλη νηστεία, σε κάθε σπίτι ετοιμάζονταν ένα νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι.

Επίσης, τα παιδία συνέρρεαν στους δρόμους για να πουν τα κάλαντα των Θεοφανίων αν και πλέον κάτι τέτοιο η αλήθεια είναι πως δεν συνηθίζεται.

Διαβάστε ακόμα: Καιρός: Ανοιξιάτικο το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου - Το σκηνικό τα Θεοφάνια, πότε πέφτει η θερμοκρασία (Βίντεο)

Αντίθετα, την ημέρα των Θεοφανίων συνεχίζεται σε όλη τη χώρα το έθιμο με το πέταγμα του σταυρού.

Τι τρώμε τα Θεοφάνια

Αν και από την ορθόδοξη πίστη δεν έχει χαρακτηριστεί η μέρα αυτή για νηστεία, με τα χρόνια έχει επικρατήσει το έθιμο την ημέρα των Φώτων να τρώμε ψάρι.

Άλλωστε τα Θεοφάνια εντάσσονται στο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, το χρονικό διάστημα χωρίς καμιά νηστεία. Έτσι, η κατανάλωση ψαριού την ημέρα των Θεοφανίων έχει περάσει στην σύγχρονη παράδοση περισσότερο λόγω του Αγιασμού των υδάτων.

Τι ισχύει με την παραμονή

Η μόνη εξαίρεση στο Δωδεκαήμερα είναι η παραμονή των Θεοφανίων, όπου οι πιστοί τηρούν νηστεία και μάλιστα αλάδωτη.

Και αυτό, για να μπορέσουν να κοινωνήσουν την επόμενη ημέρα στην εκκλησία και όχι να λάβουν τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, για να καταναλωθεί ο Μεγάλος Αγιασμός απαιτείται μονάχα να μην έχει φάει ή πιεί ο πιστός κάτι από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι εκείνη την ώρα.