Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’, µιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την πορεία του Ιεραποστολικού Πατριαρχείου στην καρδιά της Αφρικής και την ενότητα των Εκκλησιών.

Η εύθραυστη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι πάντα ένα θέµα το οποίο σας απασχολεί.

Οπως τόνισα στο χριστουγεννιάτικο µήνυµά µου, η ειρήνη σήµερα και πάντοτε δεν είναι δεδοµένη. Είναι δωρεά του Αγίου Πνεύµατος, µια διαρκής αποστολή και ένα κατόρθωµα, το οποίο απαιτεί καθηµερινό αγώνα, προσωπική θυσία και πνευµατική εγρήγορση. Η αληθινή ειρήνη δεν περιορίζεται στην αποφυγή των συγκρούσεων ή στην υπογραφή συµφωνιών. Είναι πρώτα απ’ όλα η αποκατάσταση της σχέσης µας µε τον Θεό. Οταν βλέπουµε τους άλλους ως εικόνες του Θεού, τότε µόνο µπορούµε να συνυπάρχουµε αρµονικά. Η Μέση Ανατολή για ακόµα µία φορά βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα ενός ανηλεούς πολέµου, µε τεράστιες καταστροφικές επιπτώσεις, θάνατο, βία και τραύµατα στις ανθρώπινες ψυχές. Μητέρες που θρηνούν για τα παιδιά τους, οικογένειες που ψάχνουν απεγνωσµένα να ξαναβρούν τους δικούς τους, οι οποίοι για πολλά χρόνια είχαν ριχτεί στα µπουντρούµια των φυλακών. Πριν από λίγες ηµέρες στη ∆ύση θαυµάσαµε τα εορταστικά βεγγαλικά, που στη Μέση Ανατολή αντικαταστάθηκαν από βόµβες. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί η ειρήνη. Αυτό µας διδάσκει η Ιστορία στην περιοχή.

Η Αίγυπτος αποτελεί το καλύτερο παράδειγµα συνύπαρξης των δύο θρησκειών. Οι πολιτικές και πολιτειακές Αρχές είναι πάντα στο πλευρό µας

Τι εύχεστε για τους λαούς της Μέσης Ανατολής;

Η καλύτερη ευχή και προσευχή µου είναι για διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κυρίως στις καρδιές των ανθρώπων. Είναι λυπηρό να βλέπουµε καθηµερινά να σκοτώνονται άδικα αθώες ψυχές και µάλιστα άκακα παιδιά. Κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι έχει δίκιο. Αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβληµάτων. Χρειάζεται διάλογος, διαλλαγή και ισχυρή διπλωµατία. Χρειάζεται αγώνας και πολλή προσευχή.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όλα τα χρόνια της ύπαρξής του έχει διαδραµατίσει σπουδαίο ρόλο στην περιοχή και όχι µόνο. Πόσο δύσκολο είναι για τον προκαθήµενο του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου να κρατά ισορροπίες, να ποιµαίνει και να επιβιώνει µέσα σε ένα κράτος µουσουλµανικό, κατά κύριο λόγο;

Πραγµατικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο σήµερα να κρατάς ισορροπίες, πόσω µάλιστα όταν βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης. Η πολυετής εµπειρία, η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η ταπεινοφροσύνη, η προσευχή είναι αρετές που βοηθούν να κρατηθούν οι ισορροπίες. ∆όξα τω Θεώ, στην Αίγυπτο συνυπάρχουµε χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα. Η Αίγυπτος αποτελεί το καλύτερο παράδειγµα συνύπαρξης των δύο θρησκειών. Οι πολιτικές και πολιτειακές Αρχές του κράτους υποστηρίζουν το ταπεινό µας έργο και είναι πάντα στο πλευρό µας για κάθε καλό έργο. Οι Αιγύπτιοι αδελφοί µας ανέκαθεν αγαπούσαν την Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, µε την τριµερή συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, που ωφελεί ποικιλοτρόπως τους λαούς µας. Σε λίγους µήνες, στη νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου θα αποπερατωθεί ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ελεήµονος και το κτίριο που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου µας, σε έκταση που µας δώρισε ο πρόεδρος Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Αυτό µαρτυρεί τις καλές σχέσεις και τον σεβασµό στον παλαίφατο θεσµό του Πατριαρχείου µας στη χώρα του Νείλου, τη θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου.

Η εισπήδηση των Ρώσων στην Αφρική έχει δηµιουργήσει προβλήµατα και δυσκολίες στο Πατριαρχείο;

Πάρα πολλές δυσκολίες, µα περισσότερο σύγχυση στο αφρικανικό ποίµνιό µας. Είµαστε συνηθισµένοι στις δυσκολίες. Η µακραίωνη ιστορία του αλεξανδρινού θρόνου το επιβεβαιώνει. Η ιεραποστολή είναι ένας καθηµερινός, επίπονος αγώνας ευαγγελισµού των ψυχών, διδασκαλίας του Ευαγγελίου και κοινωνικής προσφοράς. Οι Ελληνες ορθόδοξοι υπήρξαν πρωτοπόροι στην ιεραποστολή στην Αφρική. Ταξίδεψαν στα βάθη της ηπείρου πριν από πολλές δεκαετίες και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, για να διδάξουν το Ευαγγέλιο του Κυρίου. Αγωνίστηκαν σκληρά, πολλές φορές θυσιάζοντας και τη ζωή τους, και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, παρά τις προκλήσεις των καιρών. Ολα τα παιδιά µου, κληρικοί και λαϊκοί ιεραπόστολοι του Πατριαρχείου µας, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Γι’ αυτό άφησαν πίσω τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, την πατρίδα τους, τους φίλους και τους συγγενείς, για να εργαστούν στον αγρό της ιεραποστολής και τον πόθο τους αυτόν δεν θα τους τον στερήσει κανείς.

Πείτε µας δυο λόγια για το νέο ιεραποστολικό κέντρο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Εξαρχία στην Αθήνα. Ποιος είναι ο σκοπός του;

Είναι ένα πολυεθνικό πολιτιστικό κέντρο, που έγινε µε την αγάπη και την εµπιστοσύνη του Ιδρύµατος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ιδρύµατος «Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου». Εκεί διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε Αφρικανούς που θέλουν να φοιτήσουν στα ελληνικά πανεπιστήµια. Ηδη, µέσα από το πρόγραµµα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σήµερα φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήµια 25 φοιτητές και φοιτήτριες. Παράλληλα, διδάσκονται πρακτικές επιστήµες και δίνονται συµβουλές επαγγελµατικής αποκατάστασης. Στο µεγάλο αµφιθέατρο διοργανώνονται εκδηλώσεις που αφορούν τις εν Ελλάδι αφρικανικές κοινότητες. Πρόσφατα φιλοξενήθηκε η Γενική Συνέλευση των ανά την Ευρώπη νιγηριανών κοινοτήτων και προγραµµατίζεται πλειάδα εκδηλώσεων, µε στόχο την προβολή του πολύπλευρου έργου του Πατριαρχείου µας.

Ως διάδοχος του θρόνου του Αγίου Μάρκου, είστε αισιόδοξος για την Ορθοδοξία, η οποία βάλλεται από παντού;

Ο χριστιανισµός βαλλόταν από τους πρώτες αιώνες ύπαρξής του και θα εξακολουθήσει να βάλλεται και στο µέλλον. «Οι θέλοντες ευσεβώς ζην διωχθήσονται», µας είπε ο Κύριός µας. ∆εν είναι κάτι καινούργιο. Το µόνο που πρέπει από την πλευρά µας να κάνουµε είναι να επιδιώκουµε συνεχώς τη συνδιαλλαγή, την αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασµό, τον διάλογο και την αγάπη του Θεού. Οφείλουµε να είµαστε µια οικογένεια ενωµένη, ούτως ώστε να µπορέσουµε να συνεχίσουµε το έργο των Αποστόλων, δίδοντας καλή µαρτυρία. Ποια είναι η ευχή σας για την ενότητα των Εκκλησιών; Η Εκκλησία µας προσεύχεται σε όλες τις Ακολουθίες της «υπέρ ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως». Αυτό δεν πρέπει να παραµένει µόνο σαν προσευχή ή στόχος, αλλά χρειάζεται διαρκής αγώνας για να επιτευχθεί.

Τι σας συγκινεί περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια στην ιεραποστολική σας πορεία;

Τα δάκρυα λύπης των παιδιών της Αφρικής, που δεν έχουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και το χαµόγελο χαράς κάθε φορά που το Πατριαρχείο µας τους δίνει λίγο φως, λίγη αγάπη, παρηγοριά και ελπίδα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά