Λερναία ύδρα αποδεικνύεται η παραβατικότητα των ανηλίκων, µε τα περιστατικά ακραίας βίας να αυξάνονται, ενώ η εγκληµατική συµπεριφορά των δραστών ξεκινά ακόµη και από την ηλικία των 10 ετών.

*Διαβάστε ακόμα: Ανήλικη παραβατικότητα: "Η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να είναι πολυδιάστατη", επισημαίνει ο ψυχολόγος Αλέξανδρος Καλαβρής

Μόνο τον ∆εκέµβριο τα περιστατικά βίας από... άγουρους γκάνγκστερ υπερέβησαν τα 70 και µεταξύ αυτών την επικαιρότητα απασχόλησαν οι 15χρονοι που λήστευαν ανυποψίαστους οδηγούς οχηµάτων στα βόρεια προάστια της Αττικής, οι 7 συνοµήλικοί τους που επιτέθηκαν σε επίσης ανήλικους στον σταθµό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι και η συµµορία των 5 παιδιών, 10-15 ετών, στην Πάρο που µαχαίρωσαν έναν 23χρονο και τον 33χρονο φίλο του.

Καθ’ όλη δε τη διάρκεια του 2024 συµµορίες ανηλίκων -ηµεδαπών και αλλοδαπώνδιέπραξαν 725 κλοπές και ενεπλάκησαν σε 730 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, πέραν των χιλιάδων περιστατικών εκφοβισµού (bullying) στα σχολεία και των 3.734 παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στις οποίες υπέπεσαν ανήλικοι, οδηγώντας είτε χωρίς δίπλωµα είτε υπό την επήρεια ουσιών.


Σοκάρουν τα στοιχεία για την ανήλικη παραβατικότητα

Μόνο το δίµηνο Οκτωβρίου-Νοεµβρίου 2024 συνελήφθησαν 17 παιδιά για βιασµό ή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, γενετήσιες πράξεις µε ανήλικους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων, 292 για κλοπές και ληστείες, 86 για πρόκληση σωµατικών βλαβών, 28 για παράβαση της νοµοθεσίας περί όπλων, 242 για παραβάσεις της οδικής ασφάλειας, 75 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 2 για αρπαγή ανηλίκων, 7 για εγκληµατική οργάνωση, 8 για απείθεια και 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, 9 για πλαστογραφία, 4 για εµπρησµό και 16 για απειλή.

Το 2023 σε σχέση µε το 2022 η εγκληµατικότητα στις τάξεις τους είχε αυξηθεί κατά 56% και το 2024 κατά 25% επιπλέον. Περαιτέρω, αντιµετώπισαν κατηγορίες 320 παιδιά 7 έως 12 ετών για παραβατική συµπεριφορά. Από αυτά, τα 170 για κλοπές και ληστείες, τα 14 για σωµατικές βλάβες, τα 5 για όπλα, τα 4 για ναρκωτικά. Το ίδιο χρονικό διάστηµα κατηγορήθηκαν 5.255 παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών.

Μεταξύ αυτών, οι 2.928 περιπτώσεις αφορούσαν κλοπές και ληστείες, οι 349 σωµατικές βλάβες, οι 440 ναρκωτικά και οι 330 όπλα.

Οι γκάνγκστερ της αποκαλούµενης Generation knife crime (γενιάς επιδιδόµενης σε εγκληµατικές ενέργειες µε µαχαίρια) αυξάνονται καθηµερινώς, οµαδοποιούνται συστηµατικώς και το κυριότερο είναι ότι ακόµη δεν έχει βρεθεί τρόπος περιορισµού τους.


Ευρωπαϊκό φαινόµενο

Σε αντίθεση µε τη Μ. Βρετανία, όπου εκεί εντοπίζεται το 2011-2012 η εµφάνιση της Generation knife crime, η Ελλάδα δεν αντιµετωπίζει ανάλογες κοινωνικοοικονοµικές συνθήκες.

Εκεί, για παράδειγµα, ο διπλασιασµός των ανήλικων εγκληµατιών κάτω των 15 ετών, την περίοδο 2014-2023, οφείλεται στα µέτρια έως πενιχρά εισοδήµατα της µέσης και µικροαστικής βρετανικής οικογένειας, στην έλλειψη αστυνόµευσης και στη συνεχιζόµενη αλλοίωση της αγγλικής ταυτότητας του πληθυσµού εξαιτίας της «ενσωµάτωσης» εκατοµµυρίων πολιτών από τις πάλαι ποτέ βρετανικές κτήσεις στην Ασία και την Αφρική.

Στην Ελλάδα, η έξαρση της συγκεκριµένης εγκληµατικότητας δεν καταγράφεται µόνο σε υποβαθµισµένες περιοχές (πλην των καταυλισµών των Ροµά), αλλά κυρίως σε δήµους και συνοικίες µέσου και ανώτερου βιοτικού επιπέδου.

Τα µεγαλύτερα προβλήµατα εστιάζονται: α) στην ατιµωρησία, β) στην αδιαφορία του οικογενειακού περιβάλλοντος των δραστών και γ) στην αδυναµία κατανόησης από πλευράς των Αρχών (αστυνοµικών, δικαστικών, προνοιακών) ότι το επόµενο στάδιο είναι πολύ χειρότερο, δηλαδή η στρατολόγηση και συµµετοχή τους στο οργανωµένο έγκληµα.

Τον περασµένο Αύγουστο στη ∆ανία διαπιστώθηκε ότι οι ντόπιες µαφίες στρατολογούσαν ανήλικους Σουηδούς, κυρίως ασιατικής καταγωγής, για να διαπράττουν δολοφονίες και να διακινούν ναρκωτικά.

«Στην αρχή υπήρξαν περιστατικά νεανικής παραβατικότητας. Αργότερα αυτοί οι νέοι µεγάλωσαν και ξεκίνησαν να σχηµατίζουν ισχυρά εγκληµατικά δίκτυα» επεσήµαναν τότε Σουηδοί ειδήµονες, όπως ο εγκληµατολόγος Μάνε Γκέρελ, που κατάφερε να εντοπίσει και να περιγράψει το εν λόγω «επιχειρησιακό µοντέλο».

Το ως άνω «µοντέλο» αφορά κυρίως χρηµατοδότηση ανήλικων χούλιγκαν για τη δηµιουργία των γνωστών και ως «στρατών» ορισµένων ποδοσφαιρικών οµάδων.

Πλέον όµως οι «εγκέφαλοι» και των ελληνικών µαφιόζικων οργανώσεων πληρώνουν 14χρονους και 15χρονους για να επιδίδονται σε βιαιότητες και κυρίως για τη διακίνηση ναρκωτικών. Σε δύο περιπτώσεις, µάλιστα, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη «εισήχθησαν» για τον σκοπό αυτό ανήλικοι από την Αλβανία και τη Βουλγαρία, µε οικογενειακό -όπως αποδείχθηκε- ποινικό υπόβαθρο.


∆ικαιοσύνη

Από την πλευρά της η ∆ικαιοσύνη, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευστ. Καπαγιάννη, εκτιµά ότι «η αντιµετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινοµένου, το οποίο διαρκώς διογκώνεται, δεν έγκειται µόνο στην ποινική καταστολή, αλλά προϋποθέτει ευρύτερες κοινωνικές δράσεις και συνεργασίες πολλών φορέων. Ο αυτοσεβασµός του ανηλίκου, ο σεβασµός που πρέπει να επιδεικνύει και ο ίδιος στα δικαιώµατα των συνανθρώπων, ιδίως των θυµάτων, η συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης, καθώς και η διαπαιδαγώγησή του προκειµένου να αποφύγει στο µέλλον την τέλεση νέων εγκληµατικών πράξεων επιτυγχάνεται, σε πρώτο στάδιο, από την ίδια την οικογένεια, σε δεύτερο δε στάδιο, µέσω υποστηρικτικών της προσωπικότητάς του µορφών και µέτρων που εκτελούνται µέσα στην τοπική κοινωνία».

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 5/01/2025