Τουλάχιστον 10 άτομα υψηλής επικινδυνότητας που δραπέτευσαν από φυλακές ή αστυνομικά τμήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές εντός και εκτός Ελλάδος.


Φυλακές της Κασσαβέτειας: Τα ερωτήματα μετά τη νέα απόδραση δύο βαρυποινιτών

Η πρόσφατη απόδραση, στις 2 Ιανουαρίου, των δύο Αλβανών βαρυποινιτών που εξέτιαν ποινή στις φυλακές χαμηλής ασφάλειας της Κασσαβέτειας στη Μαγνησία -παρά το γεγονός πως είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες και σωρεία βαρύτατων αδικημάτων- αποδεικνύει πως ακόμη και σήμερα υπάρχει σημαντικό ζήτημα για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για το ποιος κρατούμενος θα πάει πού. Οι δύο αδίστακτοι κακοποιοί, όταν δραπέτευσαν, βρίσκονταν σε αφύλακτο ποιμνιοστάσιο που βρίσκεται εξωτερικά των φυλακών σε απόσταση χιλιομέτρου.

Ωστόσο, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα γιατί οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν να εκτίουν τις ποινές τους στον «παράδεισο» της Κασσαβέτειας. Οι 41χρονοι Romeo Qosja και Lefter Toçi, μαζί με ακόμα πέντε συνεργούς τους, ευθύνονταν για τις δολοφονίες ενός επιχειρηματία το 2015 και μιας ηλικιωμένης το 2016. Ο φάκελος των αποδράσεων κρατουμένων που συνήθως κάνουν χρήση της άδειάς τους και εξαφανίζονται είναι τεράστιος και δυστυχώς φαίνεται πως χρειάζονται σημαντικές αλλαγές ακόμα και στην επίβλεψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Αυτό που επισημαίνουν οι αστυνομικοί είναι πως πάντα υπάρχει βοήθεια εκ των έσω και σε κάποιες περιπτώσεις οι σωφρονιστικοί που συνέβαλαν στην απόδραση συνελήφθησαν. Συνήθως όσοι επιλέγουν τον δρόμο της εξαφάνισης είναι βαρυποινίτες, σχολιάζουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αφού έχουν καταδικαστεί σε ισόβια.



Οι πλέον ηχηρές αποδράσεις κρατουμένων

Μια από τις πλέον ηχηρές αποδράσεις ήταν αυτή του Χριστόδουλου Ξηρού από τις Φυλακές Κορυδαλλού, όταν είχε λάβει 9ήμερη άδεια τον Ιανουάριο του 2014. Ο Ξηρός συνελήφθη έναν χρόνο αργότερα στην Ανάβυσσο.

Σάλο είχε προκαλέσει λίγα χρόνια αργότερα η απόδραση του 44χρονου σήμερα Πολωνού Dominik Tomas Grzegorzko κατά τη διάρκεια πενθήμερης άδειας από τις φυλακές Δομοκού, όπου εξέτιε ισόβια για τη δολοφονία του 73χρονου γνωστού Μυκονιάτη επιχειρηματία Μίμη Ζουγανέλη τον Οκτώβριο του 2010. Η τύχη «στέρεψε» έπειτα από 10 χρόνια φυγής για τον 48χρονο Αλβανό βαρυποινίτη κακοποιό Jani Aliaj, ο οποίος το 2015… είχε ξεχάσει να επιστρέψει έπειτα από ολιγοήμερη άδεια στις αυστηρές φυλακές της Κέρκυρας. Ο 48χρονος εξέτιε ισόβια για τη δολοφονία ομοεθνούς του το 2006. Καταζητούνταν από την Ελλάδα αλλά και την Αλβανία, με την Interpol να έχει εκδώσει σε βάρος του δύο ερυθρές αγγελίες για δύο δολοφονίες στην Αλβανία (2015 και 2016). Ο 48χρονος εντοπίστηκε τυχαία στο Μοσχάτο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα, κρατούμενος που δεν επιστρέφει στο κατάστημα κράτησης μετά τη λήξη της χορηγηθείσας αδείας δεν δικαιούται νέα πριν από την πάροδο ενός ή δύο ετών από τη σύλληψή του. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, απαιτείται η συναίνεση του καταδίκου για ηλεκτρονική επιτήρηση κατά την άδειά του, στην περίπτωση που δεν διαθέτει μόνιμη διεύθυνση κατοικίας.


Ποια τα κριτήρια μεταφοράς κρατουμένων σε ειδικά σωφρονιστικά καταστήματα 

Η πρόσφατη απόδραση από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας των δύο σκληρών Αλβανών κακοποιών άνοιξε εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις μεταφοράς κρατουμένων στα ειδικά αυτά σωφρονιστικά καταστήματα.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης στην «Α», «η μεταγωγή κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές αποτελεί έναν από τους τρόπους προώθησης της κοινωνικής επανένταξης και της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων. Σύμφωνα με τον νόμο, η επιλογή των κρατουμένων που θα μεταφερθούν στις αγροτικές φυλακές γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους και να μην έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Σε κάθε περίπτωση, με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, όπως τονίζει επίσης ο κ. Σιδέρης, «για τη μεταγωγή σε αγροτικό κατάστημα θα πρέπει υποχρεωτικά πρώτα να έχει χορηγηθεί στον κρατούμενο τουλάχιστον μία τακτική άδεια, της οποίας οι όροι πρέπει να έχουν τηρηθεί από τον κρατούμενο, ενώ θα πρέπει να έχει εκτίσει και ένα ικανό διάστημα σε κλειστή φυλακή. Σε κάθε περίπτωση ο κρατούμενος θα πρέπει να έχει αποδείξει πολλαπλώς ότι είναι κατάλληλος για τη µεταγωγή».

Παράλληλα, ο κ. Σιδέρης εξηγεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγούνται οι άδειες στους έγκλειστους των σωφρονιστικών καταστηµάτων: «Οι άδειες χορηγούνται υπό όρους και εφόσον πληρούνται ορισµένες προϋποθέσεις όπως η καλή συµπεριφορά και η µη ύπαρξη εκκρεµών ποινικών υποθέσεων. Για την άδεια ο κατάδικος σε περίπτωση πληµµελήµατος θα πρέπει να έχει παραµείνει πραγµατικά εντός φυλακής για το ένα όγδοο (1/8) της ποινής του και, σε περίπτωση κάθειρξης, εφόσον έχει εκτίσει πραγµατικά το ένα πέµπτο (1/5) της ποινής. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, ειδικά για τα σκληρά εγκλήµατα», ανέφερε.

Αυτό ωστόσο που ξεκαθαρίζει ο δικηγόρος στην «Α» είναι ότι «η µεταφορά σε αγροτικές φυλακές και η χορήγηση αδειών είναι ζήτηµα για το οποίο δεν αποφασίζει µόνο ένας άνθρωπος, αλλά συµβούλιο στο οποίο συµµετέχει και εισαγγελέας».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή