Για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες, και την εμπλοκή αστυνομικών σε αυτό, μίλησε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

*Διαβάστε ακόμα: Κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες: Αρνείται τις κατηγορίες η "αστυνομικός της χρονιάς", τι ισχυρίζονται οι υπόλοιποι - Πώς τους ''ξεσκέπασαν'' οι ''αδιάφθοροι'' της ΕΛΑΣ

«Το θέμα της διαφθοράς δεν είναι μόνο για την Ελληνική Αστυνομία, υπάρχει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γι’ αυτό και ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ έχει διευρύνει τη δουλειά του. Πέρα από το να ελέγχει την Ελληνική Αστυνομία, ελέγχει το δημόσιο τομέα. Υπάρχει θέμα με τη διαφθορά και στην Ελληνική Αστυνομία υπάρχει θέμα», είπε αρχικά.

«Βγάζανε πολλά χρήματα, 20 εκατομμύρια ήταν η βλάβη για το ελληνικό δημόσιο από τη μη καταβολή των ΦΠΑ και 60 ως 70 εκατομμύρια ήταν τα κέρδη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα προστασίας, απάντησε: «Είναι δύσκολο γιατί, όπως βλέπετε, εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί και όταν εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί, δεν μπορείς να χτυπήσεις το κακό στη ρίζα. Τους προστατεύουν οι «προστάτες» του πολίτη κάποιες φορές».

Για το τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη

«Ο εισαγγελέας διέταξε μια προκαταρκτική έρευνα, για να εξακριβώσει αν υπάρχουν ευθύνες των αστυνομικών, που κατ’ εμέ υπάρχουν, γιατί οι αστυνομικοί άφησαν έναν άνθρωπο που είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, τόση ποσότητα που σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ, προβλέπεται ποινική αντιμετώπιση, δηλαδή προβλέπεται δικογραφία και αυτόφωρο, όμως αυτό δεν έγινε. Επιπροσθέτως, αυτού του ανθρώπου του είχαν αφαιρέσει το δίπλωμα σε προγενέστερο έλεγχο, πριν κάποιους μήνες άρα δεν είχε δίπλωμα. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν τον οδήγησαν στη Δικαιοσύνη και δεν τον συνέλαβαν στα όρια του αυτοφώρου», ανέφερε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Δεν νομίζω ότι η Εισαγγελία θα μπορούσε να πει στους αστυνομικούς «μην φέρνετε αυτόφωρα». Ο Εισαγγελέας την κάθε περίπτωση την εξετάζει ξεχωριστά, στην περίπτωση που συλλαμβάνανε αυτόν τον άνθρωπο θα έπρεπε να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας μπορεί να τους έλεγε μην τον φέρνετε στο αυτόφωρο αφήστε τον ελεύθερο, ή κρατήστε τον για προστατευτική φύλαξη», επισήμανε.

«Η παράδοση των κλειδιών προβλέπεται, όμως θεωρώ ότι είναι λάθος διαδικασία. Δεν μπορεί όταν καταλαμβάνεις κάποιον που έχει πιει και είναι υπότροπος στις παραβάσεις να δίνεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε αυτόν που ήταν συνοδηγός ή ακόμα και σε έναν συγγενή, θα πρέπει το όχημα να ακινητοποιείται. Δεν μπορείς να δίνεις στον άλλο το όχημα όταν είναι μεθυσμένος και να του λες «δεν έχεις δικαίωμα να το οδηγήσεις», έχει μειωμένο καταλογισμό εκείνη τη στιγμή γιατί έχει πιει, θα σε ακούσει; Είναι παράλογο, είναι ηλίθιο να του δίνεις το αυτοκίνητο την ώρα που είναι μεθυσμένος ή να δίνεις τα κλειδιά στον συνοδηγό», συμπλήρωσε.