Για το ζήτημα των ασφαλίστρων στα ισόβια συμβόλαια υγείας μίλησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 

«Αν χρειαστεί και εφόσον αυτό φανεί από τη συμπεριφορά της αγοράς, ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση και δεν υπάρχει ένας ρεαλισμός απέναντι στις ανατιμήσεις αυτές, οι οποίες προφανώς θα πρέπει να γίνουν αλλά θα πρέπει να είναι λελογισμένες, τότε πράγματι η Πολιτεία, όπως έχει δείξει και στον τομέα τον τραπεζικό, όπως έχει δείξει και στον τομέα των εμπορευμάτων και στα σούπερ μάρκετ, αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, η Πολιτεία δεν θα διστάσει, εφόσον είναι απαραίτητο, να παρέμβει νομοθετικά προκειμένου να βάλει ένα όριο στις αυξήσεις αυτές» επισήμανε αρχικά. 

Περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, τι έχει συμβεί με τα ισόβια συμβόλαια, εξήγησε πως αντιστοιχούν σε έναν σημαντικό αριθμό κόσμου, καθώς αντιστοιχούν σε 250.000 περίπου συμβόλαια.

Αναγνωστόπουλος: Η πιθανότητα νομοθετικής παρέμβασης για πλαφόν στις ανατιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος «πρέπει η αγορά να λειτουργήσει με τους δικούς της όρους, χωρίς να προχωρήσει κρατική παρέμβαση μόνο όμως στο πλαίσιο που οι όροι αυτοί οδηγούν τελικά σε μία βελτίωση και σε μια λελογισμένη εικόνα για τον καταναλωτή. Σε άλλη περίπτωση, θα χρειαστεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα επιβάλει ένα πλαφόν στις ανατιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών».

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική στην αγορά. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν έχουμε θίξει, το οποίο είναι πολύ σχετικό με την εικόνα αυτή και έχει να κάνει με την εικόνα της αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Εκεί πράγματι υπάρχουν ζητήματα στη συγκεκριμένη αγορά, τα οποία μας έχουν προβληματίσει και συνεχίζουν να μας προβληματίζουν και είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιου είδους παρεμβάσεις και σε αυτές τις αγορές, γιατί ακριβώς πολλές φορές φαίνεται και αυτό και από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι αυξήσεις οι οποίες επιβάλλουν είναι αντανάκλαση των σημαντικών αυξήσεων που έχουν έλθει στο κόστος της ιδιωτικής υγείας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο υπάρχει σε όλα τα κράτη, τα δυτικά κράτη, δυστυχώς, η ιδιωτική παροχή υγείας είναι πάρα πολύ ακριβή παροχή και αυτό απασχολεί κυρίως τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως είναι η δική μας, αλλά πάντοτε οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας είναι πάρα πολύ ακριβές. Ωστόσο, το θέμα του ανταγωνισμού είναι πάντοτε ένα ζήτημα το οποίο επίσης απασχολεί πάρα πολύ αυτές τις αγορές, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η είσοδος στη συγκεκριμένη αγορά και ο ανταγωνισμός είναι σχετικά ρηχός» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών.


Για τη "διακριτική τιμολόγηση"

«Σε ό,τι αφορά στην διακριτική τιμολόγηση, είναι πράγματι ένα φαινόμενο που το έχουν ζήσει οι καταναλωτές ότι όπου υπάρχουν ασφαλίσεις μπορεί να χρεώνουν ενδεχομένως κάτι υψηλότερο οι επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κάτι χαμηλότερο σε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν την συγκεκριμένη ασφάλιση. Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποια δύναμη αγοράς που έχουν αποκτήσει οι ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μπορούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στους καταναλωτές, πολλές φορές και στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι υπάρχει κάποιου είδους ατέλεια στην αγορά. Είναι κάτι το οποίο είναι διαχρονικό δυστυχώς στη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα όμως το ότι είναι διαχρονικό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Στο μέτρο αυτό και εκεί θα σχεδιαστούν κάποια μέτρα, τα οποία φυσικά θα ανακοινωθούν όταν θα είναι έτοιμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο θα πρέπει και αυτό να επιληφθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Όσο αφορά στα ασφαλιστήρια συμβόλαια για την προστασία της περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών και τις αναπροσαρμογές του κόστους σε αυτά, «απειλώντας» ενδεχομένως την προβλεπόμενη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Σε μία αγορά, όπου μπορεί στην πραγματικότητα τις μειώσεις οι οποίες γίνονται από την φορολογία να μην τις μετακυλήσει στον τελικό καταναλωτή, προφανώς υπάρχουν προβλήματα. Στο μέτρο που θα παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα, τα οποία όμως προς το παρόν δεν έχουν αποδειχθεί ότι υπάρχουν, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια φήμη στο δημόσιο διάλογο, μια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για αυτή την εικόνα. Όμως αυτές οι ρυθμίσεις είναι σχετικά πρόσφατες. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να δούμε πώς έχουν αφομοιωθεί από την αγορά και προφανώς εφόσον παρουσιαστούν προβλήματα, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τη δομή της συγκεκριμένης αγοράς και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη δομή της αγοράς, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την απελευθέρωσή της».

Σχετικά με τον δείκτη που θα καταρτίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι πρέπει να αντικατασταθεί η παρούσα ρύθμιση που προβλέπει αναπροσαρμογή των συμβολαίων με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ, το οποίο συνεπάγεται κάποιου είδους νομοθετική παρέμβαση και πως είναι κάτι το οποίο θα συμβεί πολύ σύντομα.

Για τα ισόβια συμβόλαια

Περιγράφοντας τι έχει συμβεί με τα ισόβια συμβόλαια, ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήγησε αρχικά πως αντιστοιχούν σε ένα σημαντικό αριθμό κόσμου, καθώς αντιστοιχούν σε 250.000 περίπου συμβόλαια, ωστόσο είναι ένα μικρό κομμάτι σχετικά με τη συνολική αγορά της χώρας μας, η οποία έχει περίπου οκτώ και παραπάνω, εκατομμύρια ασφαλισμένους. «Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για αυτό το λόγο η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα» τόνισε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος διευκρίνισε ότι οι αυξήσεις είναι μικρότερες από το 45% που αναφέρεται στον δημόσιο διάλογο, ωστόσο οι αυξήσεις που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικές. Τον προηγούμενο χρόνο ήταν 14% περίπου και τα 2-3 προηγούμενα χρόνια ήταν μικρότερες, αθροιστικά όμως δεν ξεπερνούν περίπου το 25%.

«Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σε αυτή την περίπτωση είναι ότι είχαν συναφθεί τη δεκαετία του 1990 και τη δεκαετία του 2000 συμβόλαια ισόβιας διάρκειας, όχι τα ετησίως ανανεούμενα που ξέρουν οι περισσότεροι καταναλωτές, τα οποία είχαν συναφθεί με κάποιες ρήτρες που είχαν βάλει οι ασφαλιστικές στα συμβόλαια αυτά, οι οποίες τους επέτρεπαν να κάνουν λίγο πολύ όποια αναπροσαρμογή ήθελαν. Αυτό δικαστικά, στη συνέχεια κρίθηκε ότι ήταν καταχρηστικό και με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να βρεθεί ένας δίκαιος δείκτης, ουσιαστικά αναπροσαρμογής των συμβολαίων, αφενός έτσι ώστε και οι καταναλωτές να προστατεύονται, αφετέρου όμως και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, προκειμένου τα συμβόλαια αυτά να είναι ισχυρά. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση σχεδιάστηκε το 2020 ο δείκτης ο οποίος άρχισε να εκδίδεται και εκδιδόταν μέχρι τώρα, ο δείκτης ΙΟΒΕ, ο οποίος προσπάθησε ουσιαστικά να συμβιβάσει αυτούς τους δύο κόσμους, προφανώς την προστασία του καταναλωτή, αλλά και τη δυνατότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να μπορούν να παρέχουν και να εξυπηρετούν τα συμβόλαια. (…) Από τα στοιχεία τα οποία είδαμε μετά την έκδοση των δεικτών του ΙΟΒΕ για τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε ότι είναι αρκετά υψηλές αυτές οι αναπροσαρμογές, σε σημείο στο οποίο δεν δικαιολογείται να είναι τόσο ψηλά και αυτό άρχισε να δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για τις παραδοχές που ακολουθεί ο συγκεκριμένος δείκτης. Η απόφαση λοιπόν της κυβέρνησης είναι αυτός ο δείκτης του ΙΟΒΕ στην πραγματικότητα να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από έναν πιο αντικειμενικό δείκτη, ο οποίος θα παρέχεται και θα κατασκευαστεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με παραδοχές οι οποίες θα είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. (…) Ο νέος δείκτης αυτός θα δημιουργηθεί φέτος και θα ξεκινήσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2026. Ωστόσο, και φέτος δεν σημαίνει αυτό ότι θα συνεχίσει να ισχύει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Ο δείκτης του ΙΟΒΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί φέτος. Να υπενθυμίσω ότι ο δείκτης έδειχνε 14,6% αύξηση φέτος, ποσοστό το οποίο είναι προφανώς απαράδεκτο ποσοστό, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ασφαλιστική αγορά ακόμα και σε αυτή τη μικρή ασφαλιστική αγορά. Θα πρέπει λοιπόν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει το συγκεκριμένο μήνυμα, να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Θα υπάρξουν μεν κάποιες αυξήσεις οι οποίες θα είναι πολύ πιο λελογισμένες, πολύ πιο χαμηλές από αυτό το ποσοστό» ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Η προσαρμογή θα πρέπει να είναι μονοψήφια» υπογράμμισε.

«Θα κριθεί βέβαια κατά περίπτωση, γιατί δεν είναι όλα τα συμβόλαια ακριβώς ίδια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι κάτι πάρα πολύ χαμηλότερο από τον δείκτη του ΙΟΒΕ και ο δείκτης αυτός θα αντικατασταθεί από την πρώτη 1ου του 2026 από έναν πολύ πιο αντικειμενικό δείκτη, ο οποίος θα εξασφαλίζει την ειρήνη μεταξύ ουσιαστικά της προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή και της δυνατότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να παρέχουν πράγματι και να εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι εάν δεν το επιτύχουν αυτό οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τότε θα έχουν πρόβλημα οι ίδιοι οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν τα συμβόλαια αυτά, γιατί αν αστοχήσουν τα συμβόλαια αυτά θα μείνουν ακάλυπτοι» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.