Οι φάκελοι για την ίδρυση των πρώτων µη κρατικών Πανεπιστηµίων στη χώρα µας είναι έτοιµοι προς κατάθεση στο υπουργείο Παιδείας. Οπως πληροφορείται η «Kυριακάτικη Απογευµατινή», πρόκειται, σε πρώτη φάση, για τη δηµιουργία ιατρικών, νοµικών και οικονοµικών τµηµάτων ως παραρτήµατα Πανεπιστηµίων του εξωτερικού.

Αντίστροφη µέτρηση για τα πρώτα µη κρατικά Πανεπιστήµια

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εστιάζει στην επιτυχηµένη δηµιουργία µικρών και µεσαίων περιφερειακών εκπαιδευτικών κέντρων στην ευρύτερη γειτονιά µας, όπως την Ιταλία, όπου λειτουργούν 41 παραρτήµατα ξένων Πανεπιστηµίων, αλλά και την Κύπρο, στην οποία τώρα, αν και µέχρι πριν από µερικές δεκαετίες δεν υπήρχαν καν ξένοι φοιτητές, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην.

Ο κ. Πιερρακάκης επισηµαίνει ότι οι αιτήσεις για τη δηµιουργία µη κρατικών Πανεπιστηµίων θα αξιολογηθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θυµίζοντας ότι ο νόµος έχει θέσει τα πιο σκληρά ποιοτικά κριτήρια για να µπορέσει ένα παράρτηµα ξένου Πανεπιστηµίου να εγκατασταθεί στη χώρα µας.

Η αντίστροφη µέτρηση για τον νέο χάρτη στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ξεκίνησε, καθώς το νέο έτος έκανε «ποδαρικό» στην Παιδεία µε το άνοιγµα της πλατφόρµας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στις 2 Ιανουαρίου, για την κατάθεση αιτήσεων αδειοδότησης για τη λειτουργία µη κρατικών Πανεπιστηµίων.

Η σχετική προθεσµία λήγει την 1η Μαρτίου, προκειµένου, βάσει του χρονοδιαγράµµατος, τα πρώτα µη κρατικά Πανεπιστήµια να λειτουργήσουν από τον Σεπτέµβριο του 2025 και, όπως γίνεται αντιληπτό, το ενδιαφέρον για το ποια ξένα Πανεπιστήµια θα δηµιουργήσουν παραρτήµατα στην Ελλάδα είναι έντονο.

Έτοιµοι οι πρώτοι φάκελοι

Ήδη, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α», δύο Πανεπιστήµια από την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο και το ιδιωτικό Πανεπιστήµιο της Λευκωσίας µε ιατρικές και νοµικές σχολές µεταξύ άλλων, το Derree στην Αθήνα, το Anatolia στη Θεσσαλονίκη και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι έτοιµα να καταθέσουν τους φακέλους τους.

Εως στιγµής δεν έχει γίνει ακόµα κατάθεση κάποιας αίτησης, ωστόσο τα τηλεφωνήµατα στους αρµόδιους του υπουργείου Παιδείας, σύµφωνα µε πληροφορίες, συνεχίζονται από αµερικανικά, γαλλικά, βρετανικά, καθώς και άλλα κυπριακά Πανεπιστήµια, αλλά και κολέγια που συνεργάζονται µε ξένα Πανεπιστήµια, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, εκφράζονται ερωτήµατα σχετικά µε την έναρξη λειτουργίας των µη κρατικών Πανεπιστηµίων και για την επάρκεια του χρόνου αξιολόγησης, αλλά και το υψηλό κόστος των υποδοµών που απαιτούνται για την αδειοδότηση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ιατρικές και οι νοµικές σπουδές, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες νέους. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου προτίθεται να ιδρύσει ιατρική και νοµική σχολή στην Αθήνα, ενώ συζητείται και το ενδεχόµενο δηµιουργίας και τρίτης σχολής. Σε πρώτη φάση, για την αρχική πενταετία οι σχολές θα φιλοξενηθούν σε χώρο που αναµένεται να οριστικοποιηθεί το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, προκειµένου να στεγαστούν οριστικά σε campus που θα λειτουργήσει στην Κάντζα. Επίσης, από την Κύπρο το ιδιωτικό Πανεπιστήµιο της Λευκωσίας, σε συνεργασία µε τη Hellenic Healthcare Croup συµφερόντων CVC Capital («Υγεία», «Μετροπόλιταν»), έχουν ιδρύσει το University of Nicosia που αναµένεται να δώσει έµφαση στις ιατρικές σχολές και γενικότερα στις σχολές Υγείας.

Επίσης, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο είναι έτοιµο να καταθέσει τον σχετικό φάκελο που θα περιλαµβάνει όλες τις σχολές που ήδη λειτουργούν, συν την ίδρυση ιατρικής σχολής. Ανάλογες αποφάσεις αναµένονται και από τέσσερα µε πέντε άλλα κολέγια που συνεργάζονται µε Πανεπιστήµια του εξωτερικού. Ηδη έχουν εκδοθεί οι δύο αποφάσεις της ΕΘΑΑΕ, που αφορούν τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Νοµικών Προσώπων Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), τη διαδικασία ελέγχου, τη σύσταση ειδικής επιτροπής αξιολόγησης από εµπειρογνώµονες, καθώς επίσης τα επιµέρους κριτήρια, τους δείκτες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάθε νέο πρόγραµµα προπτυχιακών σπουδώ ν του παραρτήµατος ΝΠΠΕ για την αξιολόγηση και πιστοποίησή του.

Η διαδικασία

Όπως προβλέπεται, οι ενέργειες ολοκληρώνονται από την ΕΘΑΑΕ εντός προθεσµίας 120 ηµερών από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου από το αρµόδιο Τµήµα. Η προθεσµία αυτή ισχύει στην περίπτωση υποβολής αίτησης για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήµατος που περιλαµβάνει έως 5 σχολές και αυξάνεται κατά 20 ηµέρες για κάθε επιπλέον σχολή.

Επίσης, συστήνονται τριµελείς ειδικές επιτροπές αξιολόγησης που έχουν αρµοδιότητα διενέργειας επιτόπιων επισκέψεων στις εγκαταστάσεις του παραρτήµατος ΝΠΠΕ για την επαλήθευση των στοιχείων του φακέλου, που έχει υποβληθεί στο αρµόδιο Τµήµα του υπουργείου Παιδείας.

Στην αίτηση θα πρέπει να αναφέρονται: Τα προσφερόµενα προγράµµατα σπουδών µε τον πλήρη φάκελο διάρθρωσης και οργάνωσής τους, τα οποία οδηγούν στην απονοµή του αντίστοιχου τίτλου σπουδών. Τα Προγράµµατα Σπουδών (Π.Σ.) του παραρτήµατος ΝΠΠΕ, υπό τη µορφή διά ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας ή µε συνδυασµό των µεθόδων αυτών ή άλλων διασυνοριακών µεθόδων προσφοράς εκπαίδευσης, πρέπει να έχουν αναγνωριστεί από το µητρικό ίδρυµα, και αφού πιστοποιηθούν από την ΕΘΑΑΕ, να έχουν καταχωριστεί ως εγκεκριµένα στο αντίστοιχο εθνικό µητρώο ώστε να οδηγούν στη χορήγηση αναγνωρισµένου τίτλου σπουδών.

Επίσης, τα κριτήρια επιλογής και εισαγωγής υποψήφιων φοιτητών, αξιολόγησης και αποφοίτησης, που εφαρµόζονται από το παράρτηµα, η διάρκεια σπουδών των προσφερόµενων προγραµµάτων, το ύψος των διδάκτρων και κάθε άλλη οικονοµική επιβάρυνση που προβλέπεται για κάθε φοιτητή κατά τη διάρκεια του προγράµµατος των σπουδών, καθώς και το ποσόν και ποσοστό των υποτροφιών, τα προσφερόµενα µαθήµατα ανά Π.Σ. και ανά έτος και ο αριθµός του εκπαιδευτικού προσωπικού ανά γνωστικό αντικείµενο κατ’ έτος έως την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή