Κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση µίας από τις πλέον κρίσιµες υποδοµές ασφαλείας της ΕΕ αναµένεται να έχει πλέον η Αθήνα, καθώς επιλέχθηκε ως µία από τις δύο έδρες του προγράµµατος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών GovSatCom.




Δένδιας: Έµπρακτο δείγμα εµπιστοσύνης της ΕΕ στις υποδοµές και τις επιχειρησιακές µας δυνατότητες

Πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει τη χώρα µας σε κοµβικό παίκτη στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοποθετώντας τη στο επίκεντρο των εξελίξεων στους τοµείς της καινοτοµίας και της ασφάλειας.

«Η απόφαση να εγκατασταθεί στη χώρα µας ο ένας εκ των δύο κόµβων δορυφορικών επικοινωνιών GovSatCom αναδεικνύει τον γεωπολιτικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φιλοξενία του κόµβου στην Αττική αποτελεί επίσης µία έµπρακτη επιβεβαίωση της εµπιστοσύνης που δείχνει η ΕΕ στις υποδοµές µας και τις επιχειρησιακές µας δυνατότητες», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, Νίκος ∆ένδιας.


Μέχρι το 2051 έδρα του προγράµµατος GovSatCom η Αθήνα 

Το GovSatCom, που προσβλέπει στη διασφάλιση ασφαλών τηλεπικοινωνιών µεταξύ των κρατών-µελών της ΕΕ, θα συντονίζεται από δύο κόµβους, οι οποίοι -έπειτα από απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- θα βρίσκονται σε Ελλάδα και Γερµανία.

Το πρόγραµµα θα λειτουργεί στη χώρα µας τουλάχιστον µέχρι το 2051 ως µέρος του Ευρωπαϊκού ∆ιαστηµικού Προγράµµατος και θα αποτελεί τον κόµβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών χωρίς καµία δυνατότητα παρεµβολής από τρίτες χώρες ή άλλες εξωτερικές απειλές. Κύριοι χρήστες του θα είναι δηµόσιοι φορείς της ΕΕ που ασχολούνται µε τη διαχείριση κρίσεων, την επιτήρηση συνόρων και θαλάσσιων περιοχών καθώς και µε τη διαχείριση κρίσιµων υποδοµών και διπλωµατικών δικτύων επικοινωνίας.



Κύρια αποστολή οι ασφαλείς τηλεπικοινωνίες

Αξίζει να σηµειωθεί πως η φιλοξενία του προγράµµατος ανοίγει τον δρόµο για την περαιτέρω ανάπτυξη των δορυφορικών δυνατοτήτων της χώρας αλλά και την αναβάθµισή της ως αξιόπιστου εταίρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράµµατα. Θα αξιοποιηθούν επίσης οι υφιστάµενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, βελτιστοποιώντας τη χρήση τους, ενώ αναµένεται να ενισχυθούν και οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων ∆υνάµεων. Συγχρόνως το GovSatCom HUB θα προσελκύσει σηµαντικές επενδύσεις, γεγονός που όχι µόνο θα δηµιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά θα µπορούσε να συµβάλει σηµαντικά και στον επαναπατρισµό Ελλήνων επιστηµόνων.