Την άμεση ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά από τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο καταδεικνύει η έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ). Η έρευνα, που έγινε με τη συμμετοχή 251 παιδιών ηλικίας 9-12 ετών, έφερε στην επιφάνεια τρομακτικά δεδομένα για την προστασία και την ευημερία τους.


*Διαβάστε ακόμα: Δημογραφικό: Σημαντικές αλλαγές στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια δείχνει έρευνα από ΕΚΚΕ και Υδρόγειο Ασφαλιστική - Στα χέρια της Σοφίας Ζαχαράκη τα αποτελέσματα



Διαδικτύο: Εκτεθειμένα τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών

«Με βάση τα στοιχεία αυτά, φαίνεται ότι οι γονείς χρειάζεται να εστιάσουν στην ανοιχτή επικοινωνία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ερευνήτρια του ΚΜΟΠ Mαρία Έλλη Δουφεξή-Καπλάνη και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα παιδιά θα αισθάνονται άνετα να συζητούν τις διαδικτυακές τους εμπειρίες και να τα διαβεβαιώνουν ότι δεν θα κριθούν ή θα τιμωρηθούν».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 76,6% των παιδιών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δικής του συσκευής, περίπου 8 στα 10 παίζουν καθημερινά διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ 6 στα 10 ασχολούνται καθημερινά με τα social media.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου 1 στους 8 ανήλικους μοιράζεται φωτογραφίες όπου φαίνεται το πρόσωπό του, 1 στους 7 δίνει τον αριθμό του τηλεφώνου του, ενώ λίγο περισσότερο από 1 στους 3 δηλώνουν ηλικία μεγαλύτερη από την πραγματική. Επίσης, 1 στα 20 επικοινώνησε με άτομο άνω των 18 ετών και το 22,8% των παιδιών δήλωσε ότι έχει εκτεθεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο.



Ανάγκη ενσωμάτωσης του ψηφιακού γραμματισμού στα σχολικά προγράμματα σπουδών

Η κυρία Δουφεξή-Καπλάνη επισήμανε την ανάγκη «ενσωμάτωσης του ψηφιακού γραμματισμού στα σχολικά προγράμματα σπουδών, με στόχο να διδάξουν στα παιδιά την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισης των διαδικτυακών κινδύνων».

Στο μεταξύ, αρχίζει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Πολιτειότητα για Παιδιά», με στόχο την ενίσχυση της ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποτελείται από βίντεο -διαδραστικά και κινουμένων σχεδίων-, ψηφιακά παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά από 5 έως 9 ετών. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των γονιών με την παροχή των απαραίτητων για τους ανηλίκους γνώσεων και δεξιοτήτων για ασφαλή και υπεύθυνη πλοήγηση στον ψηφιακό κόσμο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται υλικό το όποιο σχετίζεται με θεματικές όπως η προστασία της ιδιωτικότητας, η ασφάλεια δεδομένων, ο διαδικτυακός εθισμός, το ψηφιακό αποτύπωμα, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι ψευδείς ειδήσεις και το ακατάλληλο περιεχόμενο.