Με γοργούς ρθυμούς και την με την επίβλεψη του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου προχωράει η ανακατασκευή του κτηρίου της νέας φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Β’ Φ.Ε.Π.Α.) στην Πανεπιστημιούπολη.

Στην επιθεώρηση των εργασιών συμμετείχε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου Καθηγητής Ι. Τίγκελης, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ι. Μπαρμπαρέσος, η Προϊσταμένη Μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Μ. Καφαντάρη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης κ. Ι. Γιαννακόπουλος και οι επόπτες του έργου.

est1

 Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, το οποίο έχει ξεκινήσει και πλέον προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Το έργο είναι μοναδικό στο είδος του καθώς πραγματοποιείται με μία καινοτόμο μέθοδο ανακατασκευής, που θα οδηγήσει στην πιο οικολογική φοιτητική εστία στη χώρα, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Θα φιλοξενήσει 130 φοιτητές, τους περισσότερους σε μονόκλινα δωμάτια με ξεχωριστό μπάνιο, μπαλκόνι και κλιματισμό. Αισιοδοξούμε να εξασφαλίσουμε από την πολιτεία την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και των υπολοίπων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου.»

est2

 Το έργο κατασκευάζεται σύμφωνα με την μέθοδο του Pro-GET-OnE.  Η μέθοδος αναπτύχθηκε από κοινοπραξία που συμμετείχε το Ε.Κ.Π.Α., το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (UNIBO), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και επαγγελματικούς φορείς (σε τομείς καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων) και χρηματοδοτήθηκε από τη δράση (Καινοτομία Ορίζοντας 2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

est6

est4

Η καινοτόμος πτυχή του Pro-GET-OnE συνίσταται στην παρακάτω ολιστική προσέγγιση:

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα που βασίζεται, στο μέγιστο εφικτό ποσοστό, σε προκατασκευές και προσυναρμολογημένο εξοπλισμό, για την επίτευξη των υψηλότερων επιδόσεων στους παρακάτω τομείς:

  1. Ενεργειακή απόδοση – Προσθήκη (ή αντικατάσταση του υπάρχοντος) νέου κτιριακού κελύφους με προ-συναρμολογημένα καινοτόμα υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, το οποίο συνδυάζεται με ενσωμάτωση ειδικού ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, σε αρμονία και συνεργασία με το κέλυφος, που σχετίζονται ενδεικτικά με τη θέρμανση, κλιματισμό, αερισμό, ηλιακή ενέργεια, φωτισμό.
  2. Σεισμική αναβάθμιση – Χρησιμοποίηση ειδικών κατάλληλων χαλύβδινων κατασκευών για τη μείωση των οριζόντιων φορτίων με παράλληλη ωφέλεια την δημιουργία κατάλληλου σκελετού ενσωμάτωσης του κτιριακού κελύφους

Το κτήριο συνολικού εμβαδού 4.500 m2 θα είναι δυναμικότητας 128 κλινών (16 δίκλινα, 96 μονόκλινα δωμάτια).

Θα είναι το πρώτο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών ενεργειακής κλάσης Α+ εφαρμόζοντας καινοτόμες μεθόδους για την ενεργειακή παραγωγή και κατανάλωση με τελικό αποτέλεσμα το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

est5

est7

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (Καινοτομία Ορίζοντας 2020) και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναμένεται η ολοκλήρωσή του εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.