Chevron: Σε εξέλιξη η άφιξη της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα για την γεώτρηση - Ο κομβικός ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου
Η υπουργική απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες
Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την άφιξη της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα με σκοπό την πραγματοποίηση ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Οι διαδικασίες για την άφιξη της αμερικανικής εταιρείας Chevron, μετά το ενδιαφέρον που έδειξε προς την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε εξέλιξη κι έτσι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες θα πρωταγωνιστήσουν στην ελληνική επιχείρηση με σκοπό την πραγματοποίηση ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η αμερικανική εταιρεία Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από το δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου μέχρι τα νότια της Κρήτης, ώστε να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Η υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται τις επόμενες μέρες, ενώ, σε αυτήν θα αναγράφονται επακριβώς και οι συντεταγμένες της έκτασης όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες. Ακόμη, θα προβλέπεται η άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος και θα ακολουθήσει. Το χρονικό περιθώριο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς άλλους επενδυτές για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι 90 ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης του διαγωνισμού, στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτή αποτελεί τη μία από τις τρεις επιλογές που προβλέπει ο νόμος 2289 για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οδηγεί σε διαγωνισμό με διαδικασία open door, που προκηρύσσεται από το Δημόσιο.
Ταυτόχρονα, αναμένεται και η κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την ΕΔΕΥΕΠ, ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση και έγκριση, επιταχύνοντας τις αδειοδοτικές διαδικασίες.
Chevron: Ο χρόνος που υπολογίζεται από την ανάληψη της παραχώρησης μέχρι τη γεώτρηση
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που εκτιμάται μέσα στο έτος κι εφόσον η Chevron εξασφαλίσει την παραχώρηση, θα «ανοίξει» ο κύκλος των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εγκρίσεων, πρώτα για την έρευνα σεισμικών ώστε να φθάσει κάποια στιγμή στην ερευνητική γεώτρηση. Ο χρόνος που υπολογίζεται από την ανάληψη της παραχώρησης μέχρι τη γεώτρηση, είναι 10 χρόνια.
Όπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για μία έκταση 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη παραχώρηση στην Ελλάδα μετά τα δύο οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της ExxonMobil με τη Helleniq Energy, τα οποία έχουν έκταση 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το καθένα.
Η Chevron έχει αγοράσει το σύνολο των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και έχει εκδήλωσε ανεπίσημα το ενδιαφέρον της εδώ και μερικούς μήνες. Μεταξύ άλλων, η αμερικανική εταιρεία απέκτησε και τα σεισμικά δεδομένα της PGS από τις έρευνες που έλαβαν χώρα το 2012, τα οποία και αξιολογήθηκαν προκειμένου να προχωρήσει στην επισημοποίηση του ενδιαφέροντος προς το ελληνικό Δημόσιο.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η εταιρεία θα αποφασίσει την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι έρευνες. Η υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη μέσα στην εβδομάδα.
«Φυσικά και είναι σημαντική η απόφαση να προχωρήσουμε. Η κυβέρνηση ποτέ δεν σταμάτησε, αλλά αντίθετα προώθησε τη λελογισμένη εξόρυξη υδρογονανθράκων, γιατί ακριβώς έχει την άποψη ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι και οικονομικά αποτελεσματική», τόνισε.
Σκυλακάκης: «Η Ελλάδα έχει υπερεκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην “πράσινη” ανάπτυξη ως προς τη μείωση διοξειδίου του άνθρακα»
«Η Chevron ζητά το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις. Όταν γίνονται πολλές γεωτρήσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις το κοίτασμα. Τα 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μπορεί να είναι το “ορεκτικό”, αλλά είναι μεγάλο και αποτελεί αύξηση κατά 25% ως προς την έκταση. Η Ελλάδα, να ξέρετε, έχει υπερεκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στην “πράσινη” ανάπτυξη ως προς τη μείωση διοξειδίου του άνθρακα. Παραμένουμε σε αυτό που είχαμε εξαρχής σχεδιάσει, ενώ, ταυτόχρονα προσαρμοζόμαστε στο νέο γεωπολιτικό τοπίο».
Τέλος, αποσαφήνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ευρήματα υδρογοναναθράκων από τις γεωτρήσεις, τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύονται, καθώς αποτελούν «εμπορικό μυστικό» της εκάστοτε εταιρείας. «Η δουλειά της κυβέρνησης είναι απλά να δώσει την άδεια να αρχίσουν οι εξορύξεις σε κάθε περιοχή».
Ο κομβικός ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου
Η Chevron έχει έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς μετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni (από 45% έκαστη) στις νέες έρευνες ανοιχτά της Αιγύπτου ενώ μετέχει επίσης με τη Shell (από 35% έκαστη) και τη NewMed (30%) στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο.
Πλέον, όπως όλα δείχνουν, στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων θα πρωταγωνιστήσουν δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Chevron και η ExxonMobil που βρίσκονται ήδη εδώ, σηματοδοτώντας τη νέα δυναμική του εγχώριου κλάδου και τη δυνατότητα η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου.
Το ενδιαφέρον της Chevron συμπίπτει όχι μόνο με τη στροφή προς το φυσικό αέριο που σηματοδοτεί η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και με τη αποφασιστική στόχευση της Ελλάδας σε μία ουσιαστική αναγέννηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες.