Απογοητευμένοι οι Έλληνες από την ποιότητα ζωής τους: Προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα ποσοστά ικανοποίησης σύμφωνα με τη Eurostat
Τα ποσοστά ικανοποίησης στην Ευρώπη
Τις χαμηλότερες αξιολογήσεις έχουν η Λετονία και η Ελλάδα με 6,9 πόντους
Ανικανοποίητοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται από τη ζωή τους οι Έλληνες, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από σχετική έρευνα της Eurostat που δημοσιεύθηκε χθες και αφορά στο 2023, κατέχουν την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως, φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές οι κάτοικοι της ΕΕ είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 7,3 βαθμούς στα 10. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, οι 15 είχαν βαθμολογίες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Φινλανδία έχει την υψηλότερη βαθμολογία με 7,8, ακολουθεί το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία (η καθεμία με 7,7), ενώ τις χαμηλότερες αξιολογήσεις έχουν η Λετονία και η Ελλάδα με 6,9 πόντους και η Βουλγαρία με 5,9. Η συγκεκριμένη έρευνα για την ικανοποίηση από τη ζωή (life satisfaction) έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον βαθμό της ικανοποίησης, όπως είναι η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Βουλγαρία, τα μέσα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή ήταν υψηλότερα του 6, κάτι που σημαίνει ότι οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωναν περισσότερο «μάλλον ικανοποιημένοι» παρά «δυσαρεστημένοι». Οι νεότεροι άνθρωποι (16-29 ετών) στην ΕΕ ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά, σε σύγκριση με τους ανθρώπους άνω των 65, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, στη Δανία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία, τα άτομα από 65 ετών και άνω ήταν περισσότερο ευχαριστημένα από τη ζωή τους.
Παράλληλα, το εισόδημα και το επίπεδο εκπαίδευσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά αξιολογούν την ικανοποίηση από τη ζωή τους κατά μέσο όρο υψηλότερα. Επίσης, ενώ άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα και μόρφωση τείνουν να είναι κατά μέσο όρο πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, πολίτες των χαμηλότερων κατηγοριών εμφανίζονται να αξιολογούν επίσης θετικά τη ζωή τους.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή