Σε καταγγελία προχώρησε μια 41χρονη μητέρα στη Ρόδο, η οποία κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 5χρονου γιου τους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του dimokratiki.gr, η υπόθεση βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου να έχει κινητοποιηθεί για να διερευνήσει τη σοβαρή καταγγελία.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αφορά έναν 40χρονο αλλοδαπό πατέρα, με τη 41χρονη μητέρα του παιδιού να είναι αυτή που ανέφερε τα γεγονότα στις Αρχές, ισχυριζόμενη ότι ο πρώην σύζυγός της (με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση) έχει διαπράξει πράξεις ασέλγειας εναντίον του ανήλικου γιου τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό προέκυψε όταν το παιδί ζήτησε από τη μητέρα του κατά τη διάρκεια μπάνιου να ασελγήσει εις βάρος του. Όταν η μητέρα ρώτησε από πού προέρχεται αυτή η ιδέα, το παιδί ανέφερε ότι ο πατέρας του τού ζήτησε να του κάνει κάτι ανάλογο.

Η δήλωση αυτή του παιδιού προκάλεσε άμεση αντίδραση και οδήγησε τη μητέρα στο να καταγγείλει το περιστατικό στις Αρχές.


Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Μετά την καταγγελία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Το ανήλικο θύμα εξετάστηκε από ειδικό ψυχολόγο, παρουσία κάμερας, για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, το παιδί φέρεται να επιβεβαίωσε την πράξη του πατέρα του, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση, η οποία ανέφερε ευρήματα συμβατά με πράξεις ασέλγειας.

Ωστόσο, η ιατρική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα δεν έδειξε σημάδια σωματικής κακοποίησης, γεγονός που δημιουργεί έναν περίπλοκο ιατρικό και νομικό γρίφο. Συγκεκριμένα, οι ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τον διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τον ιατροδικαστή της Δικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο κακοποίησης ή βίας στο παιδί.


Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας

Ο 40χρονος πατέρας του 5χρονου αγοριού αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς και συκοφαντικές. Όπως τόνισε, προέρχονται από την εν διαστάσει σύζυγό του, με την οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη για ζητήματα επιμέλειας και επικοινωνίας με το παιδί.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, κατά την περίοδο της διάστασης από τον Μάιο του 2023 αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στην επικοινωνία με το παιδί, καθώς η μητέρα του φέρεται να καθόριζε αυθαίρετα τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο της επικοινωνίας τους.

Επιπλέον ανέφερε ότι, παρόλο που προσπάθησε να βρεθεί συναινετική λύση μέσω συζητήσεων, δικηγόρων και ακόμα και διαδικασίας διαμεσολάβησης, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήριο, όπου εκκρεμεί η απόφαση.

Όσον αφορά τις καταγγελίες, δήλωσε ότι το παιδί αναφέρθηκε σε μία φυσιολογική διαδικασία καθαριότητας, που παραποιήθηκε, με σκοπό να παρουσιαστεί ως ασελγής πράξη. Δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της μητέρας περί ασέλγειας είναι αβάσιμοι και καταρρίπτονται από σειρά εγγράφων και μαρτυριών.

Συγκεκριμένα, η κατάθεση του ανήλικου παιδιού, που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2024, παρουσία ψυχολόγου και πραγματογνώμονα, περιλαμβάνει αντιφάσεις και ανακρίβειες. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της ψυχολόγου, το παιδί δεν μπορούσε να παρακολουθήσει πλήρως τη διαδικασία, καθώς η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε (ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου) θεωρείται ακατάλληλη για παιδιά αυτής της ηλικίας.



«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο κακοποίησης ή βίας στο παιδί»

Όπως προαναφέρθηκε, οι ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από τον διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και τον ιατροδικαστή της Δικαστικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο κακοποίησης ή βίας στο παιδί.

Επιπροσθέτως, ο πατέρας στην κατάθεσή του προσκόμισε επίσης γνωματεύσεις ειδικών, όπως παιδοψυχολόγων και παιδοψυχίατρων, που συμφωνούν ότι η ψυχική και σωματική κατάσταση του παιδιού δεν παρουσιάζει σημάδια τραυματικής εμπειρίας ή κακοποίησης.

Η ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης και ότι η αναφερόμενη πράξη αφορούσε στην εκμάθηση διαδικασιών καθαριότητας από τον πατέρα προς το παιδί.

Ο πατέρας του 5χρονου αγοριού καταλήγει στην κατάθεσή του ζητώντας να προφυλαχθεί η σχέση του με το παιδί και να διασφαλιστεί ένα σταθερό και ήρεμο περιβάλλον για την ανατροφή του, δίχως περαιτέρω συγκρούσεις ή δικαστικές διαμάχες.