Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου και των δύο συγγενικών του προσώπων.

Οι κατηγορούμενοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Στον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ στα άλλα δύο συγγενικά του πρόσωπα δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

apologia-poluxronopoulos-koinoniki-kouzina__1_
apologia-poluxronopoulos-koinoniki-kouzina__2_
apologia-poluxronopoulos-koinoniki-kouzina__3_
apologia-poluxronopoulos-koinoniki-kouzina__4_

"Ο Άλλος Άνθρωπος": Τα βαρύτατα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και οι απολογίες

Οι τρεις κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για τα βαρύτατα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Πρόκειται για αδικήματα που συνδέονται με τη διαχείριση των δωρεών που δίνονταν από χιλιάδες συμπολίτες μας για την παροχή δωρεάν γευμάτων σε απόρους από την κοινωνική κουζίνα. Τα χρήματα αυτά φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από τον ιδρυτή της οργάνωσης ατομικούς σκοπούς και όχι για τις δωρεές.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών που αποδίδονται και υποστήριξε πως όλες οι κινήσεις στους λογαριασμούς της ΜΚΟ είναι νόμιμες.

Μεταξύ των στοιχείων που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος είναι και αποδείξεις για αγορές που έγιναν για τη ΜΚΟ ύψους 1.000.000 ευρώ, ενώ το ελεγχόμενο ποσό ανέρχεται στα 650.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος ζήτησε μάλιστα την μετατροπή του κατηγορητηρίου από τα κακουργήματα της εγκληματική οργάνωσης και του ξεπλύματος βρωμικου χρημαυος σε αδικήματα πλημμεληματικής μορφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, της άρνησης των κατηγοριών κινήθηκαν και η μητέρα και ο γαμπρός του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, οποίος μάλιστα είπε πως δεν γνώριζε πως ότι παίζει στοιχηματικά παιχνίδια ενώ είπε πως του ζήτησε να βάλει χρήματα σε λογαριασμό του που προέρχονταν από την κοινωνική κουζίνα για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Τουρκίας.

Ο γαμπρός του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας μάλιστα επισήμανε στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ότι δεν είχε κανέναν έλεγχο του λογαριασμού του. «Ο κ Πολυχρονόπουλος ζητώντας την «βοήθειά» μου και έχοντας πλέον στην κατοχή του τη μία χρεωστική κάρτα που αντιστοιχούσε σε αυτόν, είχε τη δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή αυτός ήθελε και που οπωσδήποτε τότε πίστευα πως σχετιζόταν με τη δομή του, χωρίς να μου δώσει καμία αναφορά για το οτιδήποτε. Ας είμαστε απόλυτα ρεαλιστές όμως. Ούτε εγώ του ζητούσα να μου δώσει και κάποια αναφορά καθώς όποιο ποσό και αν διακινούνταν μέσω του λογαριασμού μου ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΣΕ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΗΝ ΜΕ ΑΥΤΟ! Είχα την εδραία πεποίθηση πως συνέχιζε τη λειτουργία της δομής, την έβλεπα ή και μάθαινα για αυτή συνεχώς και αδιαλείπτως και δεν είχα καμία μα καμία πληροφόρηση για το αν τα χρήματα που διακινούνταν από το λογαριασμό μου κατέληγαν σε αλλότριες δραστηριότητες. Δεν ζήτησα και δεν έλαβα τον καιρό εκείνο κάποια αναλυτική κατάσταση της κίνησης του λογαριασμού μου, ούτε και διατηρούσα βιβλιάριο. Η μοναδική κατ’ ουσίαν σχέση μου με το λογαριασμό μου δηλαδή περιοριζόταν στην ανάληψη τηςμισθοδοσίας μου και των σχετικών αυτής παροχών» αναφέρει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα του ο κατηγορούμενος.