Ιδιαίτερα τεταµένη ήταν η ατµόσφαιρα έξω από το δικαστικό µέγαρο του Ηρακλείου Κρήτης την περασµένη Τετάρτη. Για ώρες ολόκληρες, δεκάδες πολίτες ανέµεναν µε εχθρική διάθεση την ετυµηγορία ανακριτικών και εισαγγελικών Αρχών για την ποινική µεταχείριση της Ρέας και του Χρήστου. Το ζευγάρι αποτελούν πλέον «personae non gratae» για την τοπική κοινωνία.

Το χαµόγελο του τρίχρονου Αγγελου στα κοινωνικά δίκτυα αγγίζει µε τον χειρότερο τρόπο το θυµικό του κοινού, το οποίο ξεχειλίζει από οργή µόνο στο άκουσµα των αποτελεσµάτων της ιατροδικαστικής εξέτασης. «Πολλαπλά σηµάδια από σβήσιµο τσιγάρου στην προγεννητική περιοχή, θλάση ήπατος, κρανιοεγκεφαλική κάκωση…». Η λίστα συνεχίζεται και η ιδέα της εικόνας του 3χρονου να βασανίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο λυγίζει και τον απαθέστερο.


Στοιχεία-σοκ για την υπόθεση κακοποίησης στο Ηράκλειο της Κρήτης: Πρωτόγνωρες σκηνές και απολογίες-παρωδία

Ρέα και Χρήστος ήταν ζευγάρι για µόλις µερικούς µήνες. Η 26χρονη είχε καταλήξει νοµάδα, κινούµενη από τη Θεσσαλία στην Αθήνα και από εκεί στην Κρήτη. Τον περασµένο Αύγουστο «ταίριαξε» µε τον 44χρονο και λίγο αργότερα αρραβωνιάστηκαν. Εκείνος διαζευγµένος, µε µία κόρη, έφυγε από τον προηγούµενο γάµο του επεισοδιακά. «∆εν έχω σηκώσει ποτέ χέρι στην κόρη µου», είπε αργότερα κατά την απολογία του. Ωστόσο, η πρώην σύζυγός του µιλούσε για κακοποιητικές συµπεριφορές από µέρους του.

Το πρωί της Κυριακής (26/1) η 26χρονη βγήκε από το σπίτι τους για να πάρει… καφέ. Ο 44χρονος είχε µείνει πίσω µαζί µε τον µικρό Aγγελο. «Το παιδί έπεσε και χτύπησε», φέρεται να τόνισε ο 44χρονος. Η µαρτυρία µιας νεαρής κοπέλας ήταν όµως η πλέον διαφωτιστική. «Μένω στη γειτονιά. Κοιµόµουν και ακούω φωνές, µε τον πατριό να φωνάζει στο παιδί “ξύπνα”. Χτύπησα την πόρτα, πήγα µέσα και είδα το παιδί αναίσθητο, χωρίς να ανασαίνει. Πήρα το 166 και έκανα ΚΑΡΠΑ στο παιδί. Το παιδί ξύπνησε, άρχισε να ανασαίνει και µετά λιποθύµησε. Αλλά ανάσαινε. Ξύπνησε και είπε “τη µαµά µου”. Οταν µπήκα εγώ, η µητέρα δεν ήταν µέσα. Μετά µπήκε και είπε “το παιδί µου” και ετοίµασε πράγµατα (σ.σ.: για το νοσοκοµείο)».

Η κατάσταση ήταν έκρυθµη έξω από το δικαστήριο Ηρακλείου από τις 12 το µεσηµέρι της Τετάρτης και µέχρι την ανακοίνωση της απόφασης δεν έφυγε κανείς. Πάνω από 200 άτοµα, πρόσωπα τα οποία ουδεµία σχέση έχουν είτε µε την 26χρονη είτε µε τον 44χρονο, έστησαν πραγµατική πολιορκία γύρω από το µέγαρο. Οπως αναφέρουν πληροφορίες των «Παραπολιτικών», κατά κύµατα επετίθεντο στις αστυνοµικές δυνάµεις που είχαν στήσει πρόχειρη περίµετρο. Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του µεγάρου, οι Αρχές µάταια προσπαθούσαν να κρατήσουν εκτός κτιρίου το µανιασµένο πλήθος, το οποίο προκάλεσε και υλικές ζηµιές στις εγκαταστάσεις. Παράθυρα και πόρτες έσπασαν, αντικείµενα εκσφενδονίστηκαν, µία γυναίκα λιποθύµησε, ενώ ένας άνδρας τραυµατίστηκε.


Κακοποίηση από κοινού

Παρά το γεγονός πως το σύνηθες υποδείκνυε τον άνδρα της υπόθεσης ως υπαίτιο των βασανιστηρίων που είχε υποστεί το τρίχρονο αγόρι, ένα ένα τα στοιχεία εµφάνιζαν µια χειρότερη εκδοχή. Ξηλωµένες σανίδες από την κούνια του µικρού Αγγελου, καύτρες από τσιγάρα, πάσης φύσεως οικιακά αντικείµενα συνέθεταν την «εργαλειοθήκη» των δύο κατ’ ευφηµισµόν γονέων για να τραυµατίζουν το παιδί.

Βίντεο που κατείχε ο 44χρονος στο κινητό του υποδείκνυαν πως σε αυτές τις φρικτές στιγµές η 26χρονη µητέρα έπαιξε και εκείνη καθοριστικό ρόλο. Αυτό που προκάλεσε µεγάλη εντύπωση ήταν το γεγονός πως ο 44χρονος σε προγενέστερο χρόνο είχε τραβήξει βίντεο µε το παιδί, προκειµένου να έχει… αποδεικτικό υλικό πως δεν ήταν εκείνος που το κακοποιούσε.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», τα στοιχεία της δικογραφίας δεν άφηναν το παραµικρό περιθώριο ούτε στην ανακρίτρια ούτε και στον εισαγγελέα. Η απόφασή τους ήταν αβίαστη και οµόφωνη, παρά το γεγονός πως οι δύο κατηγορούµενοι απολογούνταν συνολικά για έξι συνεχόµενες ώρες. Η προσωρινή κράτηση τόσο του 44χρονου Χρήστου όσο και της 26χρονης Ρέας ήταν γεγονός. Αυτό που προκάλεσε, όµως, µεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως, κατά τη διάρκεια µιας τόσο σοβαρής διαδικασίας και ενώ το παιδί ήταν µεταξύ ζωής και θανάτου, κανείς από τους δύο δεν έδειχνε να αντιλαµβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Οταν η ανακρίτρια ρώτησε τον 44χρονο για ποιον λόγο δεν κατήγγειλε τη συµπεριφορά της µητέρας, εκείνος φέρεται να τόνισε πως ήταν... άτολµος, αναποφάσιστος και... ηλίθιος. Οταν ήρθε η σειρά της 26χρονης να απαντήσει σε ερώτηµα της ανακρίτριας για το αν γνωρίζει πως το παιδί της είναι εγκεφαλικά νεκρό, εκείνη φέρεται να απάντησε: «Τι είναι αυτό; Θα µπορεί να κινηθεί µετά;».

Ακόµα ένα κεφάλαιο στο βιβλίο της ενδοοικογενειακής βίας γράφτηκε µε τα µελανότερα γράµµατα, αυτήν τη φορά στο Ηράκλειο. Τα επεισόδια είναι επαναλαµβανόµενα και, παρά τη συνεχή αυστηροποίηση των µέτρων, υπάρχει µερίδα του πληθυσµού που δεν φαίνεται να αντιλαµβάνεται και να λογαριάζει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Είναι σαφές, όµως, πως η µήνις των ανθρώπων, ασχέτως αν οποιαδήποτε µορφή βίας είναι κατα δικαστέα, υποδεικνύει πως ο κόσµος «κοχλάζει» µπροστά στο µοτίβο που διαβρώνει το µικρότερο, αλλά βασι κότερο κύτταρο της κοινωνίας: την οικογένεια.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Παραπολιτικά"